imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Donald Trump

Tényleg Amerikába terjeszkedhet tovább a Foxconn


Trump beváltja az ígéretét, és valóban Amerikába költözik az iPhone gyártása? Ez egyelőre nem valószínű, de könnyen lehet, hogy első lépésként a legnagyobb beszállítónak számító Foxconn fog tovább növekedni az Egyesült Államokban.

Trump és az Apple különös viszonyáról többször is írtunk már. A frissen megválasztott elnök legutóbb egyenes Tim Cookkal beszélt egyet telefonon, a téma pedig nem is lehetett más, mint az iPhone-ok gyártásának Amerikába hozatala. A kérdés már csak azért is fontos, mert az új elnök egyik kampányígérete is ez volt:

Csodálatos emberek élnek ebben az országban: okosak, éles eszűek, lendületesek, egyszerűen csodálatosak. Mindig azt mondtam, hogy újra naggyá teszem Amerikát, és úgy gondolom, hiszek benne, hogy ez meg fog történni. Elérjük, hogy az Apple elkezdje ebben az országban gyártani a rohadt számítógépeit és egyéb vackait más országok helyett.

Foxconn

Tim Cook akkor leginkább egy nemnek betudható választ adott a felkérésre. Most viszont, ha nem is teljesen, de egy lépéssel közelebb kerülhet a Trump által megálmodott jövő. A Foxconn, az iPhone elsőszámú és legfőbb gyártója úgy tűnik, erősen fontolgat egy nagyösszegű befektetést Amerikában. A dologra a véletlen derített fényt, de azóta a cég is elismerte, hogy az ügyben előzetes tárgyalások zajlanak. A hír úgy robbant ki, hogy a CNBC egyik tévéműsorában kiszúrtak egy érdekes dokumentumot. A riport eredetileg a japán SoftBank-ról szólt, akik most terveznek 50 milliárd dollárt fektetni az országba, ami mellé 50 ezer új munkahelyet is teremtenének. A videó egy pontján egy úriember kezében feltűnt ez a papírlap:

Foxconn Amerika

Bizony, a SoftBankon kívül a jobb felső sarokban ott virít a Foxconn logója is. Nem nehéz tehát levonni a következtetést, hogy az iraton látható plusz jelek a kínai gyártóra vonatkoznak. Ezek értelmében tehát a Foxconn 7 milliárd dollárt fektetne be Amerikában, ezzel 50 ezer új munkahelyet hozva létre. A cégnek egyébként jelenleg is vannak gyárai az országban, egy Virginiában, egy pedig Indiánában; valamint akadnak logisztikai érdekeltségei is Kaliforniában és Texasban. Tehát nem eveznének teljesen ismeretlen vizekre. Az összefüggést sem nehéz megtalálni a SoftBankkal. A japán cég igazgatójának, Masayoshi Sonnak és a Foxconn alapító Terry Gounak több közös befektetése is volt már a múltban. A hír nem csak pletyka, miután rákérdeztek, a cég elismerte, hogy tényleg komolyan fontolóra vették az amerikai bővítkezést, de a számokat nem erősítették meg:

Amíg a potenciális befektetés nagyságrendje nem tisztázódik, addig közölni fogunk minden új részletet terveinkkel kapcsolatban, miután a vezetőségünk tárgyalt az illetékes amerikai hivatalokkal.

Terry Gou, a Foxconn alapítója
Terry Gou, a Foxconn alapítója

Az tehát nem derült ki, hogy a tervezett létesítményekben mit fognak gyártani, egyáltalán nem biztos, hogy iPhone-t, de a lehetőség legalább megvan rá. Trump a SoftBankos befektetés sikeréből persze rögtön kiemelte a maga részét, viszonyt a Foxconnos hírt egyelőre nem kommentálta.

A Dow Jones ehhez azért gyorsan hozzátette, hogy a mostani befektetés egy másik, 100 milliárd dolláros része, amit már a választások előtt bejelentettek, szóval Trumpnak kevéssé volt hozzá köze, de ez már tényleg csak ünneprontás.

Forrás: 9to5mac

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!