imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Tényleg ártalmas az alacsony töltöttségű mód?


A különböző fórumokon gyakorta találkozunk az alacsony töltöttségű mód állítólagos telefonpusztító hatásait firtató kérdésekkel, melyeknek (s ezzel talán nem lövünk le nagy poént) nem sok alapjuk van. Az aggodalmak eloszlatásához azonban mégsem árt tisztázni a témát.

Rohan az idő, hiszen már több mint négy éve velünk van az iOS 9 közönségkedvenc újítása, az alacsony töltöttségű mód. Ez a hasznos funkció azzal a céllal jött létre, hogy szorult helyzetben csökkentse az energiafogyasztást, így préselve ki még némi életmentő üzemidőt az iPhone-ból. Ugyanakkor semmi sem gátolja, hogy folyamatosan így használjuk a készülékünket, amit sokan meg is tesznek, hiszen például intenzív igénybevétel mellett rengeteget segíthet ez a húzás.

Az ilyen extrémebb esetek kapcsán röppen fel időről időre a rémhír, hogy az alacsony töltöttségű mód túlzásba vitt használata ártalmas lehet a telefonunknak. Az energiatakarékos állapot bekapcsolására a rendszer 20, illetve 10 százaléknyi kakaó elérésekor figyelmeztet, 80 százaléknál pedig automatikusan lelövi azt. Sokan talán emiatt gondolják, hogy a spórolás csak ebben a tartományban biztonságos, ám ez szerencsére nem igaz.

Az alacsony töltöttségű mód aktiválásakor egy sor apró változás lép életbe, amelyek mind a készülék energiaéhségének csökkentését célozzák:

  • Búcsút intünk néhány vizuális effektusnak
  • Szünetel az e-mailek automatikus letöltése a Mail kliensen keresztül
  • 30 másodperc tétlenség után lezár a telefon
  • Háttérben zajló alkalmazásfrissítések és letöltések tiltásra kerülnek
  • Leáll a fotók automatikus szinkronizálása az iClouddal

Eredetileg ezek közé tartozott a Hey Siri letiltása is, de a sokak által kedvelt funkció az iOS 12-től már bármikor használható. Ami viszont jóval lényegesebb a felsoroltaknál, s amit az Apple is csak a fejlesztőknek szánt dokumentációkban részletez, az a processzor (CPU) és a grafikus vezérlő (GPU) teljesítményének visszanyesése. Valójában ez teszi az igazi „csodát”, emiatt tud hatékony lenni a takarékoskodás.

Az alacsony töltöttség aktiválásakor a teljesítményvesztés mértéke tesztenként változó, de az esetek többségében 20-40% közé tehető. Kíváncsiságból elvégeztem egy mérést a Geekbench-el, méghozzá az érdekesség kedvéért egy lestrapált aksival küzdő 2013-as 5s-en. A jó öreg A7-es processzornál egymagos teljesítményben 36, a többmagosnál 35 százalék körüli csökkenést rögzített az alkalmazás a normál állapothoz képest.

A negyven százalékhoz közelítő értékek elsőre talán ijesztően hangzanak, a valóságban azonban még a kissé nyúzott 5s-en sem igazán érezni a sebesség visszaesését a takarékos üzemmódban. Ehhez képest az újabb készülékeken a mindennapi feladatoknál lényegében észrevétlenül zajlik a dolog, zavaró belassulástól nem kell tartanunk. Azt viszont érdemes megemlíteni, hogy a korszerű 3D játékok futtatásánál már a frissebb modelleken is kiszúrható a teljesítmény csökkenése a „besárgult” aksi mellett (elsősorban a GPU miatt).

Az energiatakarékos állapot trükkjei között tehát egy sincs, ami árthatna a készülékünknek. A hardverre nézve sem a szoftveres funkciók felfüggesztése, sem a fékezett CPU nem járhat káros hatással, így kijelenthető, hogy felesleges tartani az energiatakarékos üzemmód folyamatos használatától. Az állandó spórolás legnagyobb „veszélye” maximum az, hogy az erre érzékenyeknek az idősebb modelleken feltűnhet némi belassulás.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!