imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tényleg az iPhone hátlapján lesz a Touch ID? – Vélemény


Pár napja érkeztek az első kiszivárgott fotók az új iPhone terveiről, a legnagyobb sokkot a függőlegesre állított kamera mellett a Touch ID-nak látszó lyuk okozta. Vajon mennyi az esélye, hogy az Apple tényleg a hátlapra űzi a Touch ID-t?
Ha valaki esetleg lemaradt, mutatom a héten érkezett képeket, ami miatt felhördült az internet népe, íme az ősszel megjelenő iPhone-ról kiszivárgott tervek:

A képeken jól látszik, hogy a kijelző jóval nagyobb lett, a felső ás alsó káva pedig sokkal keskenyebbek. Tulajdonképpen teljesen megváltoztak az iPhone eddig megszokott arányai, ami véleményem szerint egyáltalán nem baj, sőt! A Samsung Galaxy S8 vagy például az LG G6 mellett az iPhone 7 kicsit öregesnek tűnik, itt az ideje, hogy az Apple is valami hasonlót alkosson, faltól falig kijelzőt a népnek!

Szóval a kiszivárgott dizájnnal nincs is különösebb gond, kivéve a hátlap közepén lévő lyuk. Ahogy az olvasóink többsége, úgy én is a hátam közepére se kívánok egy hátlapi ujjlenyomat olvasót. (bocs a szóviccért)

A telefonunkat naponta akár több százszor is feloldjuk a Touch ID segítségével. Hogy miért nem lenne jó ha a hátlapra kerülne a Touch ID?

1. Asztalra téve fel kell emeljük a készüléket, ha fel akarjuk oldani. Vagy jelkódot kéne ütögetnünk, mint az állatok.
2. Ha a kezünkben van a telefon, nem látjuk a gombot, ki kell tapogatni.
3. Például egy autós tartóban tartva a telefont, nem tudnák feloldani a Touch ID segítségével.
4. Az Apple Pay igen macerás lenne egy hátlapi Touch ID-vel.
5. Szarul nézne ki a hátlap.
6. Lyukas tokokat kellene gyártani, de ez már csak hab lenne a a tortán.

Biztosan lehetne még sorolni az indokokat, de inkább arra térnék rá, hogy szerintem miért NEM lesz a hátlapon a Touch ID.

Először is: a tervrajzokon borzalmasan fura helyen van az ominózus lyukacska, konkrétan a készülék közepén. Ha megfogjátok a jelenlegi telefonotokat, hozzám hasonlóan valószínűleg nektek is az alma logóra esik a mutatóujjatok. Vagy nagyon pici ujjakkal lenne jó a telefon közepét tapogatni, vagy nagyon kényelmetlenül lehetne csak ráhelyezni az ujjbegyünket. Ergonómiailag nehéz lenne rosszabb helyet elképzelni erre a célra, mint a készülék hátlapjának a közepe.

Másodszor: nehéz elképzelni, hogy egyáltalán hogy férne el középen a Touch ID. A Samsung nemrég elárulta, hogy azért került a kamera mellé az S8-ban az ujjlenyomat olvasó, mert máshol nem volt hely az akkumulátor miatt. Az iPhone esetében sem lenne ez másként, 1000 százalék, hogy a készülék közepén még bőven akkumulátor lesz.

Harmadszor pedig a dizájn. Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy az Apple ennyire igénytelenül csak úgy odahányjon a hátlap közepére egy kerek gombot. Még ha az alma logóba integrálnák bele, azt talán el tudnám fogadni, és meg lehetne magyarázni. “Bocs srácok, nem tudtuk berakni a kijelzőbe, de így legalább naponta százszor megsimogatod majd a logónkat.” Nyilván nem egyszerű magába a kijelzőbe integrálni egy Touch ID szenzort, többek közt a Samsungnak sem sikerült, de pont az Apple, akik képesek megoldani azokat a feladatokat, amik korábban másnak még nem sikerült. Például az Apple volt az, aki először rakott gyors és pontos ujjlenyomat olvasót egy telefonba.

Persze felmerül, hogy akkor mégis mi ez a lyuk a tervrajzokon. A válasz nem egyszerű, mert még az sem biztos, hogy a végleges készülék terveit látjuk, simán lehet, hogy csak a tucatnyi prototípus egyikéről készült rajzokat. Lehet, hogy egy indukciós töltő mágneses csatijának a helye, lehet, hogy egy fluxuskondenzátoré. A franc se tudja, a lényeg, hogy ne Touch ID legyen.

Nagyon remélem, hogy igazam lesz és kiderül, hogy az eddig megszokott helyén lesz az ujjlenyomat olvasó, nem pedig a hátlapon. Ha mégis a hátlapra kerülne a Touch ID, az nagyobb felháborodást hozna magával, mint a jack csatlakozó elhagyása.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!