imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tényleg beépülhet a Touch ID a jövő iPhone-jainak a kijelzőjébe


Bár még alsó hangon is 5 hónapra vagyunk attól, hogy az Apple bemutassa idén ősszel a soron következő új iPhone-t,de sokan már előre fanyalognak, hogy úgy külső, mint belső tekintetében nem fog radikálisan eltérni az iPhone 6s-től. Ezért mindenki a másfél év múlva esedékes iPhone-ra veti tekintetét, ami állítólag újra fel akarja forgatni a mobil piacot, mint tették azt elődei. Erre lesz is alkalom, ugyanis jövőre lesz tízéves az iPhone.

Olyan pletykák is keringenek, hogy megváltozik az iPhone-ok számozása, vagy hogy megszűnik az S-széria, de ezekről ha lehet még kebesebbet tudunk. Nem is olyan régen John Gruber, a Daring Fireball neves bloggere találgatott azzal kapcsolatban, hogy teljes kijelzős iPhone érkezhet jövőre, a Touch ID-tól kezdve az előlapi kamerán át a hangszórókig mindent beleintegrálnak valahogy a kijelzőbe. Aztán fel is rémlett az emlékezetünkben, hogy 2004-ben és 2009-ben már beadott olyan szabadalmakat az Apple, amikkel el tudná rejteni az előlapi kamerát a kijelző mögé, vagy hogy épp az LCD kijelző működne kameraként. Egyszóval már akkor gondolkoztak ezen a megoldáson, és ehhez most felzárkózott a Touch ID is!

Marek Weidlich iPhone koncepciója.
Marek Weidlich iPhone koncepciója.

Az Amerikai Szabadalmi Hivatalhoz 2015 márciusában benyújtott szabadalmat most fogadták el a héten. A szabadalom neve és leírása a legritkább esetben konkrét, inkább elvont, általános megoldásokat rögzít. Így most sem arról olvashatunk, hogy „ilyen lesz a 2017-es iPhone kijelzője”, hanem hogy hogyan képzeli el az Apple az „ember és gép közötti hozzáférési felület irányítását elektronikus eszközöknél”. A szabadalom három módszert ír le, amivel ujjenyomatot lehet leolvasni, és ebből a harmadik, az ultrahangos képalkotási módszer nemcsak a legpontosabb lenne, de lehetővé tenné azt is, hogy integrálják az egészet a kijelzőbe.

Martin Hajek koncepciója, amit a Computer Bildnek készített.
Martin Hajek koncepciója, amit a Computer Bildnek készített.

Ahogy a szabadalom szövege fogalmaz:

A legpontosabb, mégis a legkevésbé használt ujjlenyomatolvasási technológia az ultrahangos képalkotás. Ebben a típusú érzékelőben két jelátalakító van elhelyezve az üveglap X- és Y-tengelyein, mindegyik fogadja és továbbítja az ultrahangos hullámokat az üveglapon keresztül. Ha az ujjat az üveg tetejére helyezik az blokkolja a hullámokat, amit az érzékelők felfognak és lemérik a hullámok változását. Ez a leolvasási technológia nagyon új és nagyrészt nem próbálták ki különböző helyzetekben, de az előzetes eredmények nagyon ígéretesek. Egyesíti a nagy felületből és az optikai szkennerek könnyű használatából fakadó előnyöket, továbbá lehetővé teszi a por és maradék piszokból fakadó pontatlanságok kiküszöbölését, ami a kapacitív szkennerek előnye.

Mint minden szabadalom esetében, itt is meg kell jegyeznünk, hogy megvalósulás ideje kétséges, ha egyáltalán lesz belőle valamit. Ugyanakkor tényleg egy irányba mutatnak a folyamatok, és ha ezek megvalósulnának, akkor végre valami igazán innovatív fejlesztést tudna felmutatni az Apple az iPhone-nal.

Forrás: 9to5Mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!