imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tényleg háromszoros áron adja az Apple a termékeit?


Tegnap este volt a szokásos negyedéves pénzügyi jelentéssel kapcsolatos konferenciahívás, ahol a befektetők az eredmények ismertetése után kérdéseket tehetnek fel Tim Cooknak, illetve az Apple pénzügyi alelnökének, aki jelenleg Luca Maestri. Itt merült fel egy érdekes kérdés, amire Tim Cook meglehetősen ingerülten válaszolt.

A dolog onnan indult, hogy valaki megkérdezte, hogy milyen átlagos bruttó haszonkulccsal számol az Apple az Apple Watch értékesítése során. Itt a válasz 38,5 és 39,5%-ra esett, ami alacsonyabb, mint a cégtől hagyományosan megszokott nyereség. Persze a kis nyereséget nem szeretik a befektetők, ezért tovább pedzegették a dolgot, és előkerültek az olyan internetes számítások, amiket például az iSuppli szokott készíteni.

Robbantott iPhone
Az iPhone 6 Plus darabokra szedve. Kép forrása: iDoc.eu

Sokan hivatkoznak ezekre az adatokra, amikor azt hangoztatják, hogy az Apple-termékek „túlárazottak”, hiszen például az iSuppli számításai szerint egy iPhone 5s anyagköltsége 199 dollár, míg egy iPhone 6 legyártása 216 dollárba kerül – holott a nettó indulóár az utóbbinál az Egyesült Államokban 649 dollár. Ezek szerint háromszoros áron adná az Apple a termékeit? Ha valaki megnézi a negyedéves jelentéseket, akkor egyből kibukik a számítások helytelensége, hiszen a profit közel sem a bevételek kétharmadát teszi ki. A felmerült kérdésre Tim Cook így válaszolt:

Nem láttam még ezeket [a számításokat az Apple Watch-csal kapcsolatban], de általában a termékeink előállítási költségével kapcsolatos tippek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Nem láttam még olyat, ami akár csak megközelítőleg pontos lett volna. Úgyhogy ha ez a kérdésének az alapja, akkor én az Ön helyében jobban utánanéznék az adatoknak.

Apple anyagtesztelés
Kép forrása: Apple

A legtöbb ilyen számítás ugyanis nem tartalmazza az olyan további költségeket, mint a kutatás, a hardvertervezés, a marketing, a logisztika és szállítás, szoftverfejlesztés, tesztelés. Márpedig egy-egy terméken több száz vagy ezer ember dolgozik az Apple-nél, ha csak az ő fizetésüket nézzük, máris jelentősen megnövekszik egy termék ára. Ha mondjuk 100 000 dolláros átlagos éves fizetéssel számolunk 1000 emberre (állítólag például ennyien dolgoznak a titokzatos autó-projekten is) három évre, az egyből 300 millió dollár, ami 10 millió eladott óra esetén 30 dollár/óra. Persze ezek teljesen légből kapott becslések, csak a figyelmet hivatottak felhívni a tippek pontatlanságára. De emlékezzünk csak vissza arra is, hogy a második iPhone feleannyiba került mint az első.

Arról ne is beszéljünk, hogy több olyan egyedi alkatrész van, aminek csak közelítőleg tudják megbecsülni az árát ezek a külsős elemzők, illetve, ahogy Peter Oppenheimer egy hasonló kérdésre válaszolva még 2010-ben elmondta, sokat számításba sem vesznek:

Hadd kezdjem azzal, hogy nem érdemes túl sok bizalmat szavazni az ilyen jelentéseknek. Mindig csodálkozom az ezekben található költségeken, és azon, hogy egyes alkatrészeket egyszerűen számításba sem vesznek.

Hogy egy iPhone vagy Apple Watch előállítási ára nem csak a benne található alkatrészek előállítási költségének az összegéből következik, azt nagyon jól bizonyítja az, amit Jony Ive mondott az első unibody MacBookok megjelenésekor. Jony elárulta, hogy sokkal több időt töltöttek el azzal, hogy az egy tömbből kimart alumínium munkadarabot megtartó felfogatásokat és gépeket megtervezzék, mint amit magára a ház kifejlesztésére szántak.

Apple gyártósor Kínában
Kép forrása: Apple

Szintén tőle tudjuk, hogy a nagyobb iPhone-ok tervezésekor minden tizedhüvelykenként elkészítettek egy prototípust 4 és 6 hüvelyk között, hogy így találják meg az ideális méreteket. Ez sem lehetett olcsó. De gondoljunk csak a különböző tesztlaborokra, például arra, amiben az Apple Watch fitneszfunkcióit tesztelték, vagy arra, hogy teljesen egyedi aranyötvözetet fejlesztettek ki az Apple Watch Edition számára.

Egy termék árát tehát közel sem a benne található anyagok nyersanyagköltsége határozza meg. Rene Ritchie, az iMore főszerkesztője így fogalmazta meg a dolgot, reagálva Tim Cook tegnapi kijelentésére:

Minden Apple-termék rajtja után látni ilyen számításokat – egyesek szétszedik a készülékeket, és leírják, hogy szerintük mennyibe kerülnek az alkatrészek. Mi ezeket jó ideje figyelmen kívül hagyjuk, mivel, ha nagyon sarkítani akarok, azt mondhatnánk, hogy ez olyan, mintha kijelentenénk, hogy az emberi élet értéke egyenlő a testünkben található víz és egyéb ásványi anyagok árával.

Illetve nagyon jól illik ide az általa talált idézet is az Elnök embereiből:

A második pirula négy centbe került nekik; az első viszont 400 millió dollárba.

Forrás: iMore, AppleInsider, MacRumors. Borítókép: Martin Hajek.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!