imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Tényleg megvakít az okostelefon?


Az utóbbi egy évben rengeteg riasztó információ bukkant fel a túlzott képernyőhasználat hatásairól, ezek közül a legsúlyosabb a vakság réme. Na de mi igaz ebből, valóban ideje letenni az iPhone-t?

Lényegében a képernyők megjelenése óta foglalkoztatja az embereket, hogy mégis milyen hatással lehetnek azok az egyik legnagyobb kincsünkre, a látásra. Szinte mindenkit riogattak gyerekként azzal, hogy megvakulhat, ha túl közel ül a tévéhez, s mivel egy ideje már az okostelefon a legnépszerűbb kütyü, most éppen rajta a sor, hogy szemünk világára törjön. A tévés elméletről ugyan már kezd közismertté válni, hogy nem igaz, na de mi a helyzet a mobilokat érő vádakkal?

A University of Toledo szakembereinek Scientific Reportson megjelent tanulmányára hivatkozva futótűzként terjedt a hír tavaly nyáron, hogy az okostelefonok által kibocsátott kék fény (a látható spektrum 420-490 nm hullámhossz közötti tartománya) olyan károsodást okoz, amely növeli a később kialakuló vakság esélyét. Az erről szóló cikkek még a hazai sajtót is bejárták, azóta pedig újra és újra felbukkannak. A gond csak azzal van, hogy a híressé vált publikáció nem támasztott alá ilyen összefüggést, hiszen szerzői nem is ezt vizsgálták.

A tanulmányban taglalt kísérlet célja valójában az volt, hogy laboratóriumi körülmények között figyelhessék meg a különböző sejtek fény hatására kifejtett mozgását. A kivitelezéshez először képessé kellett tenniük e sejteket a fény érzékelésére, amit két, az emberi szemben is megtalálható összetevő hozzáadásával értek el: fotoreceptorokkal, illetve a retinal nevű anyaggal. A kísérlet során viszont azt tapasztalták, hogy a retinal hatására a kék fénynek kitett sejtek egy része elpusztult. Mivel retinal a szemünkben is van, kék fény pedig a mobilokból is ér minket, sokan egyből arra következtettek, hogy a telefonok serkentik a látószervi sejtek elhalását, ami olyan betegségekhez vezethet, mint a vakság egyik vezető okának számító időskori makuladegeneráció, azaz sárgafoltsorvadás.

Na jó, most akkor meg fogunk vakulni?

A szemünket szétsütő mobilok elmélete persze elég ijesztően hangzik ahhoz, hogy felkapjuk rá a fejünket, de egyelőre úgy tűnik, hogy az aggasztó híradások ellenére sem kell a legrosszabbra gondolnunk. A tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis a rémhírre egyszerűen nincs bizonyíték, és ezt maga Ajith Karunarathne, a nagy port kavaró tanulmány egyik szerzője is megerősítette. A The Verge kérésére ugyanis elmondta, hogy a kísérletük kapcsán több okból sem tanácsos az okostelefonok és a makuladegeneráció összefüggésére ugrani.

Először is a kék fénnyel bombázott sejtek nem az emberi retinából származtak, a tudósok attól teljesen független alanyokkal dolgoztak, például rákos sejtekkel. Ráadásul ezeket még csak nem is úgy érte a fény, ahogy az emberi szem sejtjeit éri, hiszen nem egy szemgolyóban voltak, hanem egy laboratóriumi csészében. Végezetül pedig: a kísérletben retinalnak kitett sejtrészek az emberi szemben nem is érintkeznek ezzel az anyaggal.

Ez így persze kissé töménynek tűnhet, de a lényeg nagyon egyszerű: a kísérlet körülményei túlságosan eltértek a való élettől ahhoz, hogy a mobiltelefonok és a látáskárosodás kapcsolatára következtessünk az eredményeiből. Ami azt illeti, meglepő módon jelenleg még nem állnak rendelkezésre olyan, széles körben elismert tanulmányok, melyek a rejtélyes összefüggést veszik górcső alá.

A legtöbb szakértő (köztük például az Amerikai Szemészeti Akadémia) ma amellett érvel, hogy nincs bizonyított kapcsolat a mobilozás és a makuladegeneráció kialakulása között. Jelenlegi tudásunk szerint a Napból jóval több kék fény éri a szemünket, ezért, ha annak lehet is köze a látásromláshoz, a telefonok által kibocsátott adag már nem sokat nyomhat a latban. A másik népszerű érv az összefüggés mellett a sárgafoltsorvadás egyre gyakoribb előfordulása. Ugyanakkor ezt sokan cáfolják azzal, hogy a betegség sűrűsödő észlelését pusztán az is okozhatja, hogy az elöregedő nyugati társadalmakban egyre több az idős ember, márpedig elsősorban őket sújtja e rettegett kór.

Oké, de valami bajunk azért biztosan lesz!

Hiába áll a zászló a látáskárosodással kapcsolatos elméletek tagadóinak, azért nem árt leszögezni, hogy a túlzott képernyőhasználatnak igenis vannak kellemetlen következményei. Többször leírtuk már, hogy az éjszakába nyúló mobilozás felboríthatja az alvási ciklusunkat, mivel nehezíti az álomba szenderülést. A kialvatlanság pedig számos egészségügyi problémához vezethet az érrendszeri megbetegedésektől a depresszióig. Ez ellen a pár éve már alap iOS-funkciónak számító Night Shifttel is védekezhetünk, ami a kijelző színhőmérsékletének változtatásával csökkenti az éberséget gerjesztő kék fény mennyiségét. A legjobb viszont az lenne, ha legalább a lefekvés előtti órában át tudnánk váltani valami régimódibb időtöltésre.

A másik gyakori gond látószervünk elfáradása lehet. A képernyő előtt ülő dolgozók gyakran tapasztalnak olyan kellemetlen tüneteket, mint a szem égése, szúrása, viszketése. Azonban ez sem a kijelzők miatt van, hanem attól, ahogyan használjuk őket. Egyszerűen túl sokáig és túl kevés pislogással nézünk ugyanoda, ami a szem elfáradásához vezet. A panaszokon segíthetünk patikában kapható cseppek használatával, de a felfrissülésben hasznos lehet egy egyszerű, bárhol elvégezhető gyakorlat is.

Ennek lényege, hogy a munka során 20 percenként függesszük tekintetünket egy távolabbi pontra (minimum 6-7 méter), majd nézzük azt húsz másodpercig. Este még az is segíthet, ha valamilyen lámpa felkapcsolásával nem teljes sötétségben bámuljuk a monitort. Végezetül pedig alapvető fontosságú a megfelelő távolság megtartása a képernyőtől, ami nagyjából egy karhossznyinak felel meg. Sokan esküsznek a kék fényt szűrő szemüvegek jótékony hatására is, ám ez ismét egy olyan téma, ami vita tárgyát képezi.

Ha tehát a látáskárosodástól nem is kell tartanunk, tanácsos lehet némi odafigyelés telefonunk használata során, hiszen rengeteg mással egyetemben ez is egy olyan tevékenység, mely túlzásba véve valamilyen módon megbosszulhatja magát.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!