imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tényleg olyan jól sikerült az iPhone X kijelzője?


Az OLED technológia közkívánatra megérkezett az iPhone-okba is, de közel sem biztos, hogy ugyanolyan élményt nyújt, mint a konkurens gyártók termékei. Lássuk, mennyire sikerült jól az Apple OLED kijelzője más csúcstelefonokhoz képest!

Aki most top készüléket szeretne választani, az jobbnál jobb alternatívák közt válogathat. 2017-re mindenki egyéni igényeinek megfelelően gyárt az Apple okostelefonokat, a cég zászlóshajója az iPhone X pedig az összes csúcstechnológiát tömöríti egyetlen telefonba. Ha ezek közül a legfontosabb dolgot kellene kiemelnünk, akkor az valószínűleg a képernyő lenne.

Az OLED manapság nagyon hangzatos az okostelefonok kapcsán, de minden gyártó különböző konstrukciókat szerel a készülékeibe, így jelentős eltérés lehet például egy Samsung és egy Apple telefon kijelzője között. Még akkor is, ha a dél-koreai cég gyártja mindkét kijelzőt; utóbbi esetében az Apple saját tervei alapján készül. Ezért fényerőben, szaturáltságban, fehéregyensúlyban és betekintési szögben jelentős különbségek vannak.

Fényerő

A tom’s guide méréseiből az derül ki, hogy az iPhone X kijelzője a Google Pixel 2 XL-hez és a Samsung Galaxy Note 8-hoz viszonyítva fényesebb. A tesztet minden telefon esetében manuális beállításoknál, maximum fényerőn végezték el. Az Apple zászlóshajója 574 nittre volt képes, az új Pixel 438 nittre, a Note 8 pedig normál használat mellett 408 nittre. Utóbbi meglepően kevés, tekintve, hogy az okostelefonok átlagosan 433 nittre képesek.

Az előbbieket tekintve egyáltalán nem meglepő, hogy a három telefon közül az iPhone X megjelenítője tűnt a leginkább részletgazdagnak. Ez a sötétebb tónusok részletességén, a szegélyek tűéles megjelenítésén és a finomabb színátmenetekben mutatkozik meg. Mindemellett a kontrasztok nem drasztikusak, ami nagy szó az OLED kijelzők között.

Szaturáltság

A szaturáltság szintén egy olyan tényező, melyet az OLED kijelzők kapcsán mindig meg kell jegyezni: eddig szinte mindig csak agyonszaturált kijelzőkkel volt dolgunk. Ez igaz a tévékre is, de az okostelefonokra főleg. Általános használat mellett ez nem zavaró, sőt, ízlés kérdése, kinek mi tetszik. De filmek, videók nézése közben az iPhone X kijelzője kiemelkedően természetes képet tükröz vissza.

A három készülék közül az iPhone X rendelkezik a legalacsonyabb sRGB lefedettséggel (123%), közel azonos a Google Pixel (130%), és messze élenjáró a Note 8 (204%). Mégis, a bőrszínek vagy az égbolt egy videóban az iPhone-on tűnik a legvalóságosabbnak, igaz a tom’s guide tesztelői szerint a Google Pixel 2 XL nagyon közel áll az iPhone X megjelenítéséhez.

Fehéregyensúly

A True Tone technológiának köszönhetően az iPhone X mindig az adott fényviszonyokhoz állítja a kijelző színtónusait. Ettől néhol sárgásnak, néhol pedig kékesnek tűnhet a kijelző. Ezt kikapcsolva viszont valahol a Pixel 2 XL és Note 8 között találjuk magunkat félúton. Utóbbira inkább a hűvösebb színek a jellemzőbbek, míg a Pixelre inkább a melegebbek. Az iPhone X ebben a kérdésben is inkább semleges, nem túl sok, nem is túl kevés.

Betekintési szög

Míg a szaturáltságra és a fehéregyensúlyra azt lehet mondani, hogy ízlések és pofonok, addig a betekintési szög már egy kardinálisabb kérdés. Az OLED pedig egy olyan technológia, ami nincs jó barátságban ezzel a kérdéssel. Ha egy jó minőségű IPS panelt (például az iPhone 8-ban lévőt) elkezdünk döntögetni, akkor szinte ugyanazt látjuk mintha szemből néznénk.

Az OLED panelek rákfenéje, hogy oldalról nézve a színek torzulnak, a fényerő kisebbnek tűnik, ezért rosszabbul látszik a tartalom. Betekintési szög tekintetében az iPhone X emelkedett ki a hármasból, a fényerő nem csökken drasztikusan, a színek minimálisan kék árnyalat felé húznak, de nem vészesen. Ha valaki nem direkt erre fókuszálva nézegeti a kijelzőt, valószínűleg fel sem tűnnek ezek a torzítások.

Összeségében egyik sem tökéletes, akit ez zavar, az egyelőre ne vásároljon OLED kijelzős telefont.

Képpontsűrűség és kamera sziget

Képpontsűrűségben az iPhone X a sereghajtó, igaz a 458 ppi-s kijelző messze túltesz a még látható képpontokon. A Note 8 521 ppi-s, a Pixel 538 ppi-s. A gyakorlatban szinte nulla a különbség. Ami viszont vízválasztó lehet, az a “notch”, vagyis a belógó előlapi kamera helye, ami bizony tényleg belóg az iPhone X-en. Persze nézhetünk úgy is filmet a telefonon, hogy ez a képmezőn kívül esik, de így elvész az iPhone X méretbeli előnye az iPhone 8 Plusszal szemben.

Összegezve elmondható, hogy az Apple egy nagyon jó minőségű kijelzőt tervezett az iPhone X-be. Ha a színhűség és természetesen megjelenítés fontos szempont számunkra, akkor kijelenthető, hogy ez most a legjobb kijelző a piacon. Figyelembe véve azt is, hogy az OLED rosszabb betekintési szögekkel bír, mint az iPhone 8 és iPhone 8 Plusban lévő IPS technológia, illetve a káva belógó részével is meg kell barátkoznunk.

Forrás: tomsguide

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!