imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Tényleg visszatérhet a Touch ID a közeljövőben?


A Touch ID két évvel ez előtti kivezetése rengeteg felhasználót érintett érzékenyen. Még most is akadnak olyanok, akik azóta is visszasírják az ujjlenyomat-olvasót. A pletykák szerint nincs minden veszve, hiszen a jövőben visszatérhet még a technológia, a kérdés csak az, hogy mikor, és hogyan.

Az utolsó Touch ID-val szerelt készülék az iPhone 8 volt, a Face ID mint új alternatíva pedig az iPhone X-zel kezdve teljesen kiszorította az addig megszokott azonosítási módot. Több szempontból is igencsak szükségessé vált már a váltás. Egyrészt az Apple által alkalmazott formában az arcfelismerés sokkalta biztonságosabb, mint az előd, de ez csak az egyik indok a sok közül.

A másik legnyomosabb érv a Face ID mellett az, hogy helytakarékosabb, mint a Touch ID. Az iPhone 5S-ben debütált ujjlenyomat-olvasó mindvégig a Home gombba volt beépítve, hiszen így volt a leglogikusabb és -célszerűbb. A piacon egyre inkább eluralkodó előlap/kijelző arányok miatti versengés viszont megadta a kezdőlöketet az Apple-nek is ahhoz, hogy elhagyja az ikonikus kerek gombot, és más alternatívát keressen helyette.

Vélhetően az Apple számára alapvetően három opció állt rendelkezésre. Az első a legkényelmesebb választás lehetett volna, miszerint követik a konkurenciát, és a szenzort egyszerűen csak áthelyezik a hátlapra. Sokáig keringett is a pletyka, hogy a hátlapi almában lesz a szenzor. A második a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó – mint kiforratlan technológia – beépítése és stabil működésre bírása lett volna (a vélemények ezen technológiát illetően a mai napig is igencsak megoszlanak, de erről majd később). És végezetül a megvalósult alternatíva: A Face ID kifejlesztése.

Az arcfelismerés alapvetően nem újkeletű, több versenytárs használta már, de nem véletlenül csak másodlagos opcióként az ujjlenyomat-olvasóval párhuzamosan. Próbálkoztak már csak simán a szelfikamera segítségével történő azonosítással, de ez finoman szólva sem volt biztonságosnak nevezhető, ráadásul sötétben nem is működik. Volt írisz szkenneres megoldás is, ami nem volt különösebben rossz, de valahogy mégsem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Ezek után vezette be az Apple a True Depth kamerán alapuló Face ID technológiát, amely mintegy 30 000 pontot kivetítve az arcunk domborzati képét elemezve azonosít minket. A sajtó a bemutatáskor kifejezetten szkeptikusan állt az újításhoz, azonban azóta számtalanszor kiderült, hogy talán ez a jelenlegi legbiztosabb felismerési metódus (persze civil felhasználók számára), hiszen a hiba esélye megközelítőleg 1 az 1 000 000-hoz.

Az igencsak meggyőző eredmények ellenére a felhasználók egy jelentős hányada azóta is emlegeti a Touch ID-s időket, és továbbra is kapaszkodik a reménybe, hogy egyszer csak visszajön majd az iPhone-okba is az ujjlenyomat-olvasó. Nos, a gondolat alapvetően nem ördögtől való, azonban akadnak buktatói és ellenérvei a visszatérésnek. Nézzük csak, mik is ezek!

Teljesen logikusnak mondható, hogy az Apple a Face ID bevezetése után nem kívánkozik visszatérni a Touch ID-hoz. Rengeteg tőkét és erőforrást invesztáltak egy olyan technológiába, amely remekül működik, és a maga nemében piacvezető. Nyilvánvalóan teljesen irreális opció lenne, hogy a vállalat csak úgy eldobja a saját egyedülálló megoldását. Abban tehát megegyezhetünk, hogy amennyiben a Touch ID a jövőben visszatér, az biztos, hogy párhozamosan jelenik majd meg a készülékekben.

Ha pedig itt tartunk, akkor kanyarodjunk vissza a lehetséges opciókhoz, amikből immár csak kettő maradt. Nem tudom, hogy nektek mi a véleményetek, de személy szerint elképzelhetetlennek tartom, hogy az Apple az iPhone-ok hátoldalára tegye az ujjlenyomat-olvasót, egész egyszerűen nem illik oda, valamint kissé méltatlan, vagy ha úgy tetszik ósdi megoldás lenne. A kijelzőbe épített szenzor viszont kifejezetten innovatív, csupán annyi vele a probléma, hogy jelenleg még gyerekcipőben jár a technológia.

Ezen kijelentésre gyakran felhördülnek – az általában inkább Android rajongó – felhasználók. Voltaképpen érthető is, hiszen láttunk már működő implementációkat néhány versenytársnál, azonban a tesztelők és sok tulajdonos visszajelzése szerint sajnos korántsem annyira megbízható jelenleg a technológia, mint azt szeretnénk. Rengetegen számolnak be róla, hogy vagy lassú, vagy 10 esetből körülbelül 3-5 alkalommal sikerül az azonosítás, ami elkeserítő az előd jól (10-ből 8-10-szer) működő megoldásával szemben.

Rendben, biztosan akadnak olyan felhasználók, akiknél ennél sokkal jobbak az eredmények (és valószínűleg olyanok is, akiknél még rosszabbak), viszont felmerült még egy probléma a megoldást illetően, amelyet maga a Samsung is elismert, és ami rettenetes hír biztonság szempontjából. A hibát egy brit hölgy vette észre, miután hydrogél kijelzővédő fóliát tett a Galaxy S10 készülékére. Arra lett figyelmes, hogy olyan ujjával is sikerül azonosítania magát, amelyet előtte nem adott meg, ráadásul később kipróbálta a férjével is a “kísérletet”, és az ő hüvelykujja is feloldotta a telefont.

A hölgy a Samsungnak is jelentette a problémát, és sajnos pozitív visszajelzést kapott a tapasztalt hibát illetően a vállalattól, amely megígérte, hogy hamarosan szoftverfrissítés keretében javítja is a hibát. Mint utólag kiderült, többen is tapasztaltak ilyen jellegű problémát, ráadásul több típusú kijelzővédő fólia és üveglap esetén is. A gond nagyon valószínű, hogy abban rejlik, hogy a megjelenítők felületére ragasztott fóliák nagy része alatt nagyon vékony, szemmel nem látható légrétegek alakulnak ki, amelyek meghiúsítják az ultrahangos biometrikus azonosítást.

Ez még csak a kisebbik probléma, viszont ha ez tényleg így van, akkor vajon miért engedte be a készülék az összes, előtte nem rögzített ujjal próbálkozó egyént a kezdőképernyőre? Nos, vélhetőleg a Samsung ezt a hibát orvosolja majd a frissítéssel, hiszen az alapprobléma sajnálatos módon úgy tűnik, hogy technológiai eredetű, és szoftveresen nem kiküszöbölhető (pontosabban igen, de ez finoman szólva sem a legjobb megoldás).

Ezek után felmerülhet bennünk, hogy az Apple lehetséges, hogy csupán csak ezért nem alkalmazza a technológiát az ilyen téren látszólag innovatívabb konkurenciával szemben? Úgy tűnik, hogy talán ez állhat a legközelebb a valósághoz, főleg abban a tekintetben, hogy a pletykák szerint 2021-ben már mindkét azonosítási formával ellátott iPhone jöhet. Érdekes továbbá, hogy a frissen bemutatott Google Pixel 4-ben sem alkalmazták ezt az opciót, úgy tűnik, hogy nem véletlenül.

Feltételezhető, hogy minden nagyobb gyártó dolgozik a megoldáson, csupán vannak, amelyek bátrabbak, vagy éppen vakmerőbbek ezen a téren. Az Apple minden bizonnyal szeretné elkerülni az efféle kellemetlenségeket, és csak hosszú teszteléseket követően hozakodik majd elő a megoldással. Lehetséges, hogy a vállalat az új generációs ujjlenyomat-olvasók esetében is úttörő lehet, ahogy a Face ID esetében? Nos, ezt egyelőre senki sem tudja, de nagyon kíváncsiak leszünk a közeljövőben érkező hírekre!

Ti fontosnak tartjátok, hogy párhuzamosan legyen Face ID és Touch ID is az iPhone-okban, vagy elég lenne nektek az egyik is?

Forrás: MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!