imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tényleg zafír védi az iPhone 7 kameráját


Sok volt a kétely ez ügyben. A hivatalos oldal mást mondott, mint az interneten keringő videók. Az Apple most hivatalosan lezárta a kérdést.

Amióta kijött az iPhone 7, rengetegen pörögtek rá a Home gomb és a kamera védőüvegeinek minőségére. Sokan azt állították, hogy az Apple eláshatja magát: itt az új csúcskészülék, és ők mégis lespórolták a zafír használatát. Annak ellenére tették ezt, hogy a telefonok hivatalos specifikációi között világosan le van írva, hogy az ellenállóbb anyagot használták fel a gyártás során.

iPhone 7 Plus

 

De miért is fontos ez? Gyors fejtágító azoknak, akik nem kattantak rá az ásványtanra a Breaking Bad után: a zafír a korund ásványfajtába tartozó drágakő. Így eltérő színű testvérének tekinthető a piros rubin, a narancssárga padparadsa és a színtelen leukozafír is. Anyagát tekintve aluminium-oxid, a különböző színvariánsokért mindenféle szennyeződések felelősek (pl: króm, vas, titán). A természetben elsősorban a vulkáni magmából válik ki, de mára az ipari felhasználásnak köszönhetően leginkább mesterségesen állítják elő.

Zafír

De a számunkra legfontosabb tulajdonsága, hogy a Mohs-féle keménységi skálán 9-es fokozatot ér el. Ezzel a gyémánt után a második legkeményebb ásvány. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy elvileg a gyémánton kívül semmi mással nem lehet megkarcolni. Viszonyítás képpen a standard üveg keménysége a skálán 6. Fontos megjegyezni, hogy a keménység származástól függően eltérő lehet. Tehát vannak jó és kevésbé jó minőségű zafírok is.

A homok java részt kvarc, ami a fenti skálán mért 7-es értékével az üveget már simán meg tudja karcolni, szemben a zafírral, ami sérülés nélkül kibírja az érintkezést. Érthető tehát, hogy nem mindegy, miből készülnek a telefonokra szánt védőlencsék.

Nem csoda, hamar virális lett az ilyen témák iránt érdeklődők körében JerryRigEverything videója, amiben a YouTube-er megpróbált utánajárni, mi is az igazság az iPhone 7 körül.

Mit is látunk pontosan? A felvételen Jerry mindenféle szerszámokkal esik neki a csúcsmodellnek. A gondot az okozza, hogy már a 6-os, 7-es és 8-as keménységű eszköz is nyomot hagyott. Sokan ebből le is vonták a következtetést, hogy legjobb esetben is csak üveggel van dolgunk.

Alaposabban megvizsgálva viszont kiderül, hogy tévesek ezek a megállapítások. Mikroszkóp alatt jól látszik, hogy a kis keménységű fejek egész egyszerűen megtörték, nem pedig megkarcolták a felületet. Ilyen vékony kristályfelület akkor is eltörne, ha az gyémántból lenne. Ettől függetlenül a zsebkosz nem fogja sem karcolni, sem törni a lencsét, mivel nem olyan erővel dörzsölődnek neki a szemcsék, mint a videón látható szerszámok.

iPhone 7 Home gomb

Analitikai mérések is igazolták: valóban zafírból készült a védőfelület. Az is biztos, hogy nem a drágakővel bevont sima üveget használ az Apple. Való igaz, hogy található egy mikroréteg az anyagból egyéb más elemek mellett. Ezek viszont abban játszanak szerepet, hogy kevésbé tükröződjön a lencse, illetve az ujjlenyomatok a lehető legkevésbé tapadjanak meg rajta.

Maga a YouTube-er is egy twitter posztjában a félreértések elkerülése végett leszögezi, hogy semmi kétség nincs afelől, hogy a karcálló kristályból készültek a kameravédők.

Ezt Philip Schiller is megerősítette egy felhasználói kérdésre válaszolva:

Tehát hivatalosnak vehető, hogy mind a Home gomb, mind a kamera lencséi zafírból vannak, minden egyéb híresztelés csak kacsa.

iPhone 5s Home gomb
Elvileg ugyanazt a minőségű zafírt használják telefongenerációk óta

És különben is, ne vicceljünk már. Az a gyártó, aki ilyen prémium technológiai eljárásokat alkalmaz a készülékei színezésére, biztosan nem fog megelégedni egy gyengébb minőségű technológiai megoldással.

Forrás: iMore

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!