imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tényleges autó helyett önvezető szoftver lehet az Apple Car


Épp a napokban volt szó arról, hogy az Apple állítólag Bob Mansfieldre bízta a vállalat régóta rebesgetett autós projektjét, mely a Project Titan névre hallgat. Lehet, hogy mostantól az egész fejlesztés új irányba fordul: egy valódi autó helyett inkább a szoftverre koncentrálna az Apple.

A Bloomberg – egészen pontosan a korábban a 9to5Macnél dolgozó Mark Gurman – értesülései szerint az Apple nemrég alkalmazta Dan Dodge-ot. Dodge volt a BlackBerry autós szoftvereiért felelős részlegének a vezetője, miután a kanadai mobilgyártó felvásárolta a korábban a Volkswagen, Ford és Daimler számára is szórakoztató és navigációs szoftvereket fejlesztő QNX-et.

Dan Dodge Bob Mansfield első komoly „szerzeménye” amióta átvette az Apple Car projekt vezetését. Az új alkalmazottnak komoly tapasztalata és jó kapcsolatai vannak az autóipar terén, így olajozottabbá teheti a korábban meglehetősen nehézkesen haladó tárgyalásokat a piac szereplőivel. További hozadéka a dolognak, hogy állítólag egyre inkább a szoftver irányába fordul az Apple érdeklődése, azon belül is az önvezető szoftverek felé.

Bob Mansfield
Bob Mansfield

A Bloomberg szerint ettől függetlenül nem zárják ki azt sem, hogy valódi autót készítsenek, viszont elképzelhető, hogy ehhez egy komoly tapasztalattal rendelkező autóipari partnert keresnek, vagy egyszerűen felvásárolnak egy ilyesmivel foglalkozó céget. Ez nem lenne meglepő, hiszen az autógyártás nem egyszerű feladat, és a híresztelések szerint már így is csúszásban van az Apple az eredetileg tervezett 2020-as bemutatóhoz képest.

Gurman tudni véli a pontos hierarchiát is: Dan Dodge közvetlenül a szoftverekért felelős John Wright alá tartozik majd, aki egyből Bob Mansfield alatt áll a ranglétrán. Mansfield egyenesen Tim Coonak jelent. Cook egyébként pont a keddi negyedéves jelentésről tartott telefonkonferencia során beszélt arról, hogy sok mindennel foglalkozik a cég a jelenlegi termékeken kívül is:

Elég jelentős összegeket áldozunk a kutatás-fejlesztésre, olyan termékekre, amiket jelenleg nem árulunk, vagy amik a jelenleg árult termékeink más változatai. Nagyon sok mindennel foglalkozunk a jelenlegi termékpalettán kívül.

A QNX-hez kapcsolódóan egy másik kanadai szál is kibontakozóban van. Az Apple kutatás-fejlesztési központot nyit az Ottawa közelében található Kanata külterületén – erről a helyi Ottawa Citizen lap írt nemrég. Pont ott, ahol más autóipari szereplők is jelen vannak (és itt volt a QNX főhadiszállása is), ennek következtében számos jó szakember áll rendelkezésre egy hasonló irányú fejlesztéshez.

• Az összes cikkünk Apple Car témában

Forrás: Bloomberg.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!