imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Tepsivel a zsebemben – iPhone 5S-ről 8 Plus-ra


Létezik olyan, hogy túl nagy? Én évekig használtam 4″-es vagy hasonló méretű kijelzővel rendelkező telefont, utolsóként az iPhone 5S-t. Aztán másfél éve jött a váltás ideje, és az akkori legnagyobb iPhone-nak számító 8 Plus-t szereztem be. Nézzük, mennyire vált be.

Gondolkodtam rajta, hogy a “A méret a lényeg” címet adjam-e a cikknek, de végül nem csaptam le ezt a magas lasztit. Pedig láthatóan ez a trend. 10-12 évvel ezelőtt még az számított menőnek, minél kisebb, kompaktabb volt a mobilod, azonban az érintőkijelző térhódítása miatt ez teljesen megfordult, ma már alig kapni 5″ alatti okostelefont.

Sőt, a nagyobb gyártók zászlóshajói egytől egyig 5,5-6,5″ közötti kijelzővel érkeznek. Igaz, az elmúlt 1-2 évben a kijelzőt körülvevő “keret” ezen már nem növelt túl sokat.

Abban talán szinte mindenki egyetért velem, hogy az iPhone 5S sokkal jobban kézre áll, mint… mint gyakorlatilag bármelyik nagyobb méretű telefon. Akár férfi, akár női tenyérhez viszonyítva, ez volt az egyik legjobban kontrollálható méret, ami cserébe már elfogadható képátlóval szolgált. Persze, ma az internet 80%-a videó vagy fotó, ehhez pedig elkél a jobb felbontás, a nagyobb képernyő, de az 5S megjelenésekor a 4” szinte mindenhez tökéletes volt.

És ennél csak nagyobbak lesznek…

Ám hiába vált be nagyon sokáig, 2018 elején elkerülhetetlen volt a váltás. A kérdés csak az volt, hogy 8 vagy 8 Plus. Előbbi mellett a kezelhetőbb méret, utóbbi mellett a jobb kamera szólt, hisz imádok fotózni, viszont ódzkodtam ettől a méretbeli ugrástól.

Az 5S 123,8 mm hosszú és 58,6 mm széles, ehhez képest a sima 8 mérete 138,4 x 67,3 mm, a 8 Plus-é pedig 158,4 x 78,1 mm. Egy könnyed szorzással kiszámolhatjuk, hogy a Plus 70%-kal nagyobb, mint az 5S. Ez pedig nem elhanyagolható, hiába jobb 5,5”-on nézni a YouTube-ot.

Összesen 3 hónapig tartó nézelődés, tesztelés, próbálgatás után csak elhoztam a nagyobbat, a nadrágjaim zsebei pedig azóta is rettentően utálnak emiatt. A telefonok ugyanis hiába nőnek, a divatszakma nem követte le ezt a változást. A 8 Plus-t szinte lehetetlen elsüllyeszteni egy átlagos zsebben is, farmer vagy rövidnadrág esetében pedig meg se próbálkozzunk ilyennel. És ha véletlen sikerül is, rettentő idiótán néz ki.

Én sok esetben konkrétan a táskámban hordom, főként akkor, ha kerékpárra ülök. A lábaim helyzete ilyenkor ugyanis lehetetlenné teszi, hogy egy ekkora telefont tegyek az elülső zsebembe, a hátsók pedig nyilvánvaló okok miatt nem jöhetnek szóba. Marad a táska. Szerencsére a vezetéknélküli fülesemmel ez nem okoz nagy gondot, hisz menet közben is tudok zenét hallgatni, telefonálni, de ez kétségkívül egy negatív pont.

A tárolása mellett a használata is okozott már néhány fejfájós pillanatot. Legutóbbit épp a héten: menet közben vettem volna elő a farzsebemből, ám a mozdulat közben kicsúszott az ujjaim közül, és az út melletti, 40 cm magas fűben landolt. 15 perc mínusz az életemből, de meglett.

A néhány negatívum, illetve a nehézkes kezdés ellenére azonban mára már teljesen megbarátkoztam vele. Egy-két ellenpéldán kívül egyáltalán nem okoz problémát a kezelése. Sem telefonálás, sem chatelés közben nincs gond a kijelző méretével, bár tény, hogy a teljes képernyőt átfogó mozdulatok esélytelenek egy kézzel. És hiába van pont erre az Elérhetőség (Reachability) funkció, valahogy sosem állt kézre.

Tepsi, a jó értelemben

És a végére jöhetnek az előnyök: ugyanis azon túl, hogy bármikor fel tudnék rajta vágni fél kiló hagymát, hihetetlenül imádom mind a 2 millió képpontját. Néha egyenesen laptop helyett használom, hisz ekkora méretben már bőven élvezhető egy sorozat, vagy egy 10 perces YouTube videó.

Sőt, hiába vagyok a modern kor gyermeke, korábban sosem szerettem telefonról vásárolni, mert valahogy nem láttam át eléggé a webáruházak oldalait. A 8 Plus ebből a “betegségből” is hamar kigyógyított. Az elmúlt évben sokszor kaptam magam azon, hogy szívesebben veszem elő netezéshez, böngészéshez a telefonomat, mint a laptopot. Az 5S-nél ez valószínűleg egyszer sem fordult elő.

Összességében: rendkívül megkedveltem ezt a méretet. Így másfél év használat után a barátnőm 6S-e valódi egérmozinak tűnik, nem tudom elképzelni, hogy újra “kicsi” telefonom legyen. Sem a súlya, sem a szinte lehetetlen tárolása nem akkora hátrány, hogy a ‘mellette’ oldal ellen bármi esélyük legyen.

Számomra a bevált a nagyobb méretű telefon, biztosan nem cserélném ennél kisebbre. És veled mi a helyzet? Váltanál?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!