imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Úgy terjed az iOS 10, mintha nem lenne holnap


Minden korábbinál gyorsabban adaptálják az Apple legújabb telefonra szánt operációs rendszerét a felhasználók. Dataporn következik!

Az Apple hivatalosan is frissítette az iOS 10-re vonatkozó használati statisztikáit honlapján. Az adatokat úgy nyeri ki a cég, hogy elemzi, milyen rendszerekről látogatják meg az App Store-t az iPhone-nal, iPaddel vagy iPod touch-csal rendelkező felhasználók. A számokból egyértelműen látszik: nagyon jól teljesít az iOS 10.

Ez nem is csoda, évek óta ez volt az egyik legnagyobb iOS frissítés. A szeptember 13-ától mindenki számára elérhető rendszer rengeteg újítást hozott, mind kinézetben, mind funkciók terén. Ennek értelmében a legtöbb felhasználó már a megjelenés előtt rendesen rápörgött. Nem véletlen, hogy alig bírták a szerverek a debütálást. A siker tehát, mondhatni, borítékolva volt.

iOS-10-terjedes-cover

Ezen dobott még egy nagyot az is, hogy az iPhone 7 mégsem lett annyira unalmas készülék, mint ahogy azt korábban sejtettük, így elvileg szépen fogy a termék, ami ugye iOS 10-zel telepítve érkezik már gyárilag. Másrészt meg a karácsonyi (illetve szabadságolási) időszak is jót tett a rendszernek. Ilyenkor van ideje az embereknek a családjukkal kütyüikkel foglalkozni, ápdátelni, főleg hogy a szerencsésebbeknek még a karácsonyfa alatt is találhattak egyet. Ez az időszak egész konkrétan 13%-ot dobott a legújabb rendszer részesedésén, ami azért nem elhanyagolható.

Összeségében az iOS 10 a közel négy hónapos karrierje alatt (114 nap) a felhasználók több mint háromnegyedét (76%-át) tudta megszerezni. Ez elvileg veri a korábbi rekordtartó iOS 9, és minden korábbi rendszer számait is. Mi több, a külső elemző cégeknek általában még magasabb számok jöttek ki, a Fiksu szerint például 83%-on áll az aktív felhasználók tábora. Ennek oka, hogy ők nem csak az App Store látogatásokból indulnak ki, hanem figyelembe veszik a webböngészés statisztikáit is. Ez feltehetőleg valóban pontosabb eredményhez vezet, mivel általában többen neteznek az okoseszközeikkel, mint vásárolnak az App Store-ban.

chart

A diagramon látszik az is, hogy elég sokan, a felhasználók 18%-a továbbra is kitart az iOS 9 mellett, de van egy másik, 6%-os bázis is, ami még korábbi rendszereket használ. Ez annyira nem meglepő, hiszen az iOS 10 csak iPhone 5-re (valamint iPad mini 2-re és 6. generációs iPod touch-ra) vagy ezeknél újabb készülékekre tölthető le. És mivel az Apple-termékek jellemzően elég időtállóak, sokan lehetnek akik ezeknél régebbi eszközöket használnak. Az adatok elemzése során figyelembe veendő még, hogy az Apple nem részletezi konkrétan melyik iOS 10 verzió hány százalékon áll, így ez csak egy összesített eredmény, ami 10.2-ig magába foglal minden alrendszert is.

Kíváncsiságból ránéztem Androidon hogyan állnak a megoszlások. Ott ugye az egyes rendszerek terjedésének fő korlátja a fragmentáció. Ennek értelmében rengeteg gyártó, rengeteg készülékén fut a rendszer. Viszont mivel a gyártók lusták és lassúak, a bemutatástól számítva több hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy az egyes telefonok megkapják a legújabb frissítéseket. Ha egyáltalán. A 2 évnél öregebb eszközök csak elvétve részesülnek a jóból. Ez meg is látszik a Google által közölt hivatalos statisztikán. Az augusztusban bemutatott Nougat névre keresztelt Android 7.0, mindössze a felhasználók 0,4%-ának futott a készülékekén December 5-éig. Ez tulajdonképpen csak a Pixel tulajokat jelenti, és nincs az a karácsonyi időszak, ami ezt a számot akár csak a 10%-nak a közelébe rugdoshatta volna mára.

chart_droid
Támogatást illetően nincs okunk a panaszra.

Visszatérve az iOS-re, azt biztosra veszem, ha a 10.3-ba tényleg bekerül majd a régóta várt Dark Mode, akkor ez az amúgy is szép eredmény ugrásszerűen tovább növekedik majd.

Forrás: 9to5mac

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!