imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Beats EP

Teszt: Beats EP – prémium olcsón


Az elmúlt napokban az eddigi legolcsóbb Beats fejhallgató volt társam a mindennapi zenehallgatásban. Közös életünk tanulságos történetét olvashatjátok a továbbiakban.

Disclaimer

Közepesen nevezném magamat audiofilnek. Igényes vagyok a zene minőségére, jobb kedvelem a tömörítetlen hangzást, van egy aránylag jó hangrendszerem és egy RHA MA750i in-ear fülhallgatóm. Viszont nem nézem le azokat a Youtube-ról hallgatják a zenét, nem hallok ki minden apróságot a számokból, és nem fetrengek görcsben akkor sem, ha Spotify-ról vagy Apple Music-ról hallgatom streamet.

Beats EP
Fotó: Horváth Domonkos

Amikor szeptember 7-én az Apple bemutatta az iPhone 7-et a keynote-on, a hangsúlyt természetesen inkább arra helyezte, hogy bebizonyítsa: van élet a jack-en túl is. Ennek jegyében az új AirPods-ok mellett demózta a JBL Reflect Aware Lightning csatlakozós fülest (amiről hamarosan szintén jelentkezünk egy teszttel), valamint egy rakat vezetéknélküli, az új W1-es chippel felszerelt Beats fejhallgatót.

Nem csoda, hogy mai tesztalanyunk csak szép csendben, a radar alatt kúszott be az iSTYLE polcaira. Ugyanis a Beats EP még a klasszikus 3,5 milliméteres jack-csatlakozós megoldást használja, amit marketing szempontból nem lett volna szerencsés a bemutatón hangsúlyozni. Ez persze sokaknak inkább jó hír, hát még az, hogy kifejezetten kedvező áron lehet hozzáférni a gyönyörűre sikerült modellekhez.

Külső, anyagminőség

Na, kérem szépen, így kell becsomagolni a dolgokat. Komolyan mondom, ha az iskoláknak lenne egy kis esze, a Beats-t kérné fel, hogy tálalják a finomfőzeléket a menzákon, mert mindenki zabálná.

Beats EP
Fotó: Horváth Domonkos

Egy élmény volt kiszedni a dobozából a fejhallgatót. Szép fekete és piros, jó tapintású és minőségű ládikáját felnyitva egy bársonyszerű zsákban foglalt helyet a szépség. Olyan részletekre is figyeltek, hogy a kábel nem a szokásos drótszerű valamivel van feltekercselve, hanem egy lapos gumikoronggal. Szeretem ezt az alaposságot.

Túl sok kiegészítőt nem fogunk találni a dobozban: a vedd meg és használd elvet követték ennél a terméknél. A szokásos papírok mellet csak a puha tok és a fejhallgató található. Nem is nagyon van szükség másra, tekintve, hogy kimaradt az aktív zajszűrő, nincs akkumulár, töltőkábel és miegymás.

Beats EP
Fotó: Horváth Domonkos

Hozzám a piros verzió került kipróbálásra, és bár magamtól soha nem választottam volna ezt a színt, annyira megtetszett, hogy ha választhatnék melyiket viszem haza, tuti ez lenne az. Egyébként elérhető még kék, fehér és fekete színekben is, utóbbinál a váz fém része is fekete.

Mert hogy van neki ilyen, ráadásul a fém konkrétan rozsdamentes acélt takar, ami baromira megdobja a minőséget. És ha már az anyagminőségnél tartunk: meg kell jegyeznem, hogy egy hatalmas piros pontot véstem be mentálisan a Beats neve mellé a naplóba. Kifejezetten kellemes tapintása van a pánt és a fülkorong párnáinak, valamint műanyagelemek is minőségi hatású plasztikból készültek. Volt szerencsém összehasonlítani más felsőkategóriás Beats modellekkel, és több mint valószínű, hogy ugyanazokból az anyagokból pakolták össze az EP-t, mint a csúcskészülékeket. Azt gondolom, hogy ebben az árkategóriában, de még fentebb sem nagyon lehet ennél többre vágyni.

Beats EP
Fotó: Horváth Domonkos

A felhallgatókábel illesztése mondjuk nem győzött meg az örök életűségéről, de ez az egyetlen negatívum, amit fel tudok róni. A kábel lapos, személy szerint nekem nem a kedvencem, de nem fog gubancolódni. Tapintásra kicsit műanyagos, ettől függetlenül nem hiszem, hogy gondok lesznek az élettartamával, ha csak nem csukod rá a kocsiajtót napjában kétszer. Ez már csak azért sem ajánlott, mert a zsinór, ellentétben a gyártó többi fejhallgatójával, nem cserélhető.

Ami némileg szokatlan, hogy a pántban haladó kábel hurukszerűen kicsit kilóg a váz műanyag részéből, és így csatlakozik a fülkorongokra. Eleinte kicsit féltem, hogy ez be fog akadni valamibe, és egy rossz mozdulattal kiszakítom. Végül arra jutottam, hogy csak elég nyakatekert helyzetben lenne valós a veszély, de akkor valószínűleg a fülemmel együtt szakadna le, ami már régen rossz. És ha tippelnem kéne, nem a fejhallgatót sajnálnám jobban…

Beats EP

A csatlakozó a jó öreg 3,5-es jack, tehát iPhone 7-el csak átalakítóval lesz használható. Egyenes, némileg megerősített a végződés, ezt a kialakítást jobban is kedvelem, mint az L alakút.

Hangminőség, használat

Most jön az a rész, ahol a profik görbékről, impedanciákról, decibelekről és egyéb finomságokról szoktak beszélni. Mivel én nem vagyok profi, így csak azt próbálom leírni én mit hallottam, éreztem.

A teszthez először is több, különböző minőségű hangforrást is felhasználtam. Egyrészt kipróbáltam iPhone-ról Apple Music-kal streamelve, a MacBook Airrel lossless zenével, és végül rákötöttem a Denon erősítőmre is, CD forrást használva.

Ehhez egyébként komikus módon egy 2000 éves technológiához kellett visszanyúlnom, egy 6,3-as jack-csatlakozó formájában:

Beats EP 6.3 jack
Fotó: Horváth Domonkos

Ahogy annak lennie kell, több műfajba is belekóstoltam a Beats kanállal. Amikor nagyon a hangzást akartam tesztelni, akkor a Pink Floyd: Dark Side of the Moon albumát hallgattam, tekintve, hogy évtizedeken át még a hangfalgyártók is ezzel tesztelték a rendszereiket. Gondoltam nekem is jó lesz. A mindennapos használatban pedig volt minden: pop, rock, elektronikus és jazz is.

A tapasztalatom, hogy az EP nagyjából mindegyik forrásból ugyanazt a hangminőséget tudta kihozni. Fölösleges rákötni erősítőre, nem tud részletgazdagabb hangzást produkálni, mint mondjuk egy laptoppal.

Erősen basshead, úgy pumpálja a mélyeket, mintha nem lenne holnap. Sajnos ez valamennyire a közép és a magas tartományok rovására megy, emiatt komolyzenére vagy jazzre mondjuk nem ajánlom. Viszont a mai slágerek kb. 98%-a úgy van kitalálva, hogy bömbölő basszussal szóljon jól. Szóval, aki nem bolgár jazz-punk csajbandákat hallgat kézművessörözés közben, valószínűleg nem fogja bánni a brutál mélykiemelést.

Beats EP
Fotó: Horváth Domonkos

A közép és magas tartományokat sem szörnyűnek kell elképzelni, teljesen rendben vannak, egyszerűen csak nem kiemelkedő minőségűek, ugyanez igaz az énekhangokra is. Mindent egybevetve gyanítom, hogy ezzel a hangzással a legjobb ár/értékarányú terméket sikerült piacra dobnia a cégnek, saját termékein belül, a drágább fülesek sem szólnak annyival jobban, mint amennyivel drágábbak.

Nehéz is erről többet szólni, nyilván nem audiofileknek van kitalálva a dolog, de ők a csúcskategóriás Beats-ekkel sem lennének megelégedve. Biztosan van is ebben az árkategóriában szebben szóló opció más gyártóktól, de az átlagos felhasználóknak bőven elég az, amit az EP tud. Ráadásul igényesebben összerakott modellt nem hiszem, hogy lehetne találni.

Beats EP
Fotó: Horváth Domonkos

Ami viszont mindenki számára fontos: iszonyatosan kényelmes hordani a fejhallgatót. A fémcsúszkát szabadon lehet fejméretünknek megfelelően állítani a pánton belül. Acél ide vagy oda, baromi könnyű az egész szerkezet, hajlamos voltam megfeledkezni róla, hogy a fejemen van. A fülkorongok hosszútávú használat során sem lesznek kényelmetlenek, nem izzad bele a fülünk. Egyszerűen jó érzés viselni. Súlya miatt pedig simán lehet nyakba akasztva menni vele egész nap, nem lesz kellemetlen egyáltalán.

Zajszigetelése jónak mondható, metrón és villamoson is gond nélkül tudtam zenét hallgatni. Igaz, kívülre is jut a muzsikából, ha nem is sok, de a közvetlen mellettünk ülő fogja hallani a ciccegést.

Nem tűnik sérülékenynek, elég széles tartományú hajlítgatásnak is ellenáll, bírni fogja a strapát. Tartósságban talán még jobb is, mint mondjuk a Solo 2. A felületen nem tapad se kosz, se ujjlenyomat, így könnyű szép állapotban tartani.

A számokat lehet irányítani a kábel bal oldalán elhelyezett kapcsolóval is. Hangerő fel, le, stop/play, számváltások és Siri. Kihangosított hívások kezelésére is van lehetőség. Androidos olvasóink számára rossz hír, hogy a füles természetesen működik az ő készülékeikkel is, azonban a vezérlő (hangerőszabályozás/ számváltás) nekik sajnos nem engedelmeskedik.

Beats EP

Verdikt

Ha egy tömör hasonlattal szeretném összefoglalni az elmúlt napok élményét, akkor azt mondanám:

A Beats EP tipikusan az a csaj, aki baromi jól néz ki, viszont nem akadémiai értekezésekre termett.

Ez a fejhallgató az ideális ajándék. Mivel állati szép, és a potenciális felhasználóknak bőven meg fog felelni a hangminősége, senki nem lesz csalódott. És akkor még az egyik legnagyobb előnyéről alig esett szó. Beats fejlhallgató ilyen olcsó még nem volt, így ha eddig is kacérkodtál a gondolattal, hogy felszállj a Dr. Dre vonatra, most már semmi nem tarthat vissza!

A Beats EP megvásárolható az iSTYLE-ban.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!