imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Beats Solo 3

Teszt: Beats Solo 3 – a W1 ereje


Eljött az idő kipróbálni, mit tudnak az új Apple W1 chippek, amiktől a vezeték nélküli zenehallgatás megreformálását várhatjuk…

Csak úgy záporozunk a tesztekkel mostanában. Kezdtük az old school elveket valló, szuper jóáras Beats EP-vel, és folytattuk az aktív zajszűrős, Lightning csatlakozós JBL Reflect Aware-vel.

Nem maradt más hátra, mint megfülelni mit tud a Beats felsőbb kategóriája. Az iPhone 7-el együtt debütált termék azon kevés fejhallgató egyike, amelyik az új Apple-féle W1-es chippel érkezik.

Beats Solo 3

 

Ez mind szép és jó, de egészen idáig elképzelésünk sem volt arról, hogy mit jelent ez a gyakorlatban. A bemutatón nagyon egyszerűnek tűnt a párosítás, de vajon a való életben is ilyen könnyű lesz? Tényleg megsokszorozódik az akkumulátor idő? Valóban jobb lesz a hangzás? Megvan benne a W faktor?

Minden kérdés megválaszolására hamarosan sort kerítünk, de először, ahogy azt megszoktuk, kezdjünk a csomagolásnál.

Külső, anyagminőség

Kicsomagolás közben a szokásos prémium Beats doboz fogad. Már az EP-nél nagyjából mindent leírtunk amit tudni lehet. A különbség, hogy a tartozékokból több érkezett, ahogy az a Beats felsőbb kategóriás termékeinél lenni szokott. Egyrészt van nekünk egy jól kibélelt, ovális, vászon “félkemény” tokunk, amiben nyugodt szívvel lehet szállítani a fejhallgatót. Mélyebbre ásva pedig a papírokon kívül találunk még egy töltőkábelt, egy karabinert, és egy 3,5 milliméteres, L végződésű jack kábelt. Ez utóbbi elég erős, időtállónak tűnő borítást kapott, valamint egy 3 gombos kontrollert is, amivel a hívások fogadás sem jelent majd gondot.

Beats Solo 3 tartozékok

Amikor kézbe vettem a Solo 3-at, először azon lepődtem meg, milyen kis méretű. Ennek megfelelően kifejezetten könnyű is, ami a hordozhatóságot jelentősen megnöveli. Mindezek ellenére sem egy férfi fejen nem fog túl kicsinek mutatni, sem egy nőén túl nagynak. Pont jól találták el a méretet.

Kívülről fémes hatású jó minőségű műanyag borítja a fejhallgatót. A fülpárnák hihetetlenül kényelmesek, akár csak a pánt szivacsa. Bátran tudom mondani: korlátlan ideig rajta lehet az ember fején, semmi kényelmetlenség nem fog jelentkezni hosszan tartó, egybefüggő használat során sem.

A pánton belül van egy sín, ezzel lehet állítani a megfelelő fejméretre a Solo 3-at. Nagyjából az alsó harmad tájékán pedig egy mozdulattal be lehet hajtani a szár mindkét oldalát, ezzel is szuperkompaktá varázsolva az amúgy is könnyen szállítható darabot.

Beats Solo 3

Nyomogatni valónak sem leszünk híján, ezek mindegyike valódi fizikai gomb. A megoldás szerintem előnyösebb is, mint az érintőfelületek, tekintve, hogy látatlanba tapogatunk, jól jön a fizikai visszajelzés.

A bal tárcsán a Beats logo benyomható, így indítható vagy állítható meg a lejátszás, mehetnek a Siri keresések és fogadhatjuk a hívásokat is, a beépített mikrofonnak hála. A logó fölött és alatt helyezkednek el a hangerőszabályzók, könnyű őket kitapintani. A gombok hangja viszont már nem tetszett annyira, kicsit kevésbé minőségi benyomást keltett, de ez már annyira first world problem, hogy én szégyenlem magam érte.

A fenti pakk és a wireless együtt baromi jó flow érzést ad. Iszonyatosan élveztem a dolgot, hogy reggel a telefont az emelten hagyva lemehettem kávét főzni, bemondtam a Sirinek milyen zenét nyomjon, közben felhívtam a testvéremet és lekérdeztem az aktuális időjárást. Az egész rituálé alatt egyszer értem hozzá az iPhone-hoz: amikor levettem a töltőről.

Beats Solo 3

A jobb tárcsán kapott helyet a bekapcsoló/ párosító gomb. Közepén kis fehér led jelző, hogy be van kapcsolva a készülék. Ez alatt pedig egy szintén fehéren világító, 5 szintes akkumulátorjelző helyezkedik el. Dicséretes gondolat, hogy ezek nem világítanak non-stop, mint egy karácsonyfa, hanem a power gomb rövid megnyomására csak pár másodpercre villannak fel, mielőtt újra elsötétülnének. Ezek azok az apróságok, amiktől igazán felsőkategóriás lesz a felhasználói élmény.

Összeségében egy jól összerakott, minőségi darabról van szó, igényes anyaghasználattal. Egy ici-picit a fémet hiányolom, de ez nyilván a hordozhatóság rovására ment volna. Cserébe a felhasznált műanyag nagyon rendben van, a párnák, szivacsok szuper kényelmesek, a gombok és érzékelők pedig minden igényt lefednek.

Beats Solo 3

A színeket is okosan találták ki. Mindegyik aktuális iPhone-hoz találhatunk árnyalatban megfelelőt. Hozzánk a Rose Gold kiadás jutott el, egyelőre most csak ez a szín van készleten itthon, de hamarosan az aranytól kezdve a Jet Black-ig (amit a gyártó Gloss Blacknek nevez) lesz minden.

Akkumulátoridő

Végre elérkeztük ahhoz az üzemidőhöz, ahol már senkinek egy szava sem lehet. 40, azaz NEGYVEN órát ki lehet húzni egyetlen feltöltéssel. Ez azt jelenti, ha minden hétköznap a munkában 9-től 5-ig folyamatosan zenét hallgatsz, akkor is egy munkahetet ki fogsz húzni. Hát még ha csak az utazáshoz használod, mondjuk napi két órát. Egy hónap töltés nélküli, kábelmentes szórakozás. Persze ez egy elméleti érték, erősen függ a hangerőtől és a forrástól, szóval csutkára nyomott Kis Grófót a YouTube-ról nem fog napokon keresztül játszani, de ez talán jobb is így.

Összehasonlításképpen az előző generáció, azaz a Solo 2 mindössze 12 órát bírt egy levegővel. Magyarul több mint háromszoros a növekedés, ami igencsak ejha. Ez egyébként nem az akkumulátoripar exponenciális fejlődésének köszönhető, hanem a W1-es chippek energiatakarékos megoldásainak.

Beats Solo 3

És ha mindez nem lenne elég, a “Fast Fuel” fantázianevű gyorstöltésnek köszönhetően, 5 perc alatt 3 óra kraftot varázsolhatsz bele a Solo 3-ba. Tovább tart lefőzni a kotyogós kávét… Valószínűleg ez ugyanaz a megoldás, mint ami az Apple Pencilekben is működik már egy ideje. Ezzel amúgy a vezeték nélküli technológia legnagyobb rákfenéjét sikerült kiküszöbölni, mostantól nem kell aggódni, ha a fejhallgató lemerült holtestére bukkanunk a nappaliban.

Ha pedig minden kötél szakad, még mindig van lehetőség vezetékes módba kapcsolni. Ilyenkor a készülék bal oldalába csatlakoztatott 3,5 milliméter jackkel korlátlan ideig szólhat a muzsikaszó. Lightning átalakítót mondjuk nem mellékelt a Beats, ezért jár is a csúnyán nézés. Értékeltem volna, ha színben és minőségben is passzoló, egységes kinézetet biztosítottak volna mind jack, mind Lightning csatlakozást használva.

Beats Solo 3

 

Tény viszont, hogy még mindig sokkal többen vannak, akik a klasszikus forrásból szívják az ütemeket, így ők most kifejezetten örülhetnek. Meg eleve, ilyen akksi idő mellett nem hiszem, hogy gyakran kellene a kábelért nyúlni.

Az aktuális töltöttségi állapotot csodálatosan figyelemmel lehet kísérni, a fejhallgató bal tárcsájának alján elhelyezett LED sávnak köszönhetően.

Párosítás

Szerintem a Bluetooth párosítás meghallva sokaknak görcsbe rándul a gyomra. Iszonyatos szívatásokat tud produkálni a művelet. Vagy valamiért nem látja a géped az eszközt, vagy valamivel interferál, elmegy a kapcsolat, szakadozik a jel és a többi. Na ennek lesz most vége a W1-el.

Beats Solo 3

A Solo 3-at tényleg olyan egyszerű párosítani bármilyen eszközzel Apple eszközzel, legyen az óra, telefon vagy Mac, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Most leírom a kőkemény 2 lépést, amit egy közepesen képzett cerkófmajomra is rámernék bízni:

1. Kapcsold be a Bloutooth-ot a telefonodon
2. Nyomd meg 1 másodpercig a Solo 3 bekapcsológombját, és okézd le a felugró ablakot

Kész. Ennyi. Nincs tovább, innentől már szólhat a zene. Nem kell a beállításokban turkálni. Nem kell várni míg egymásra találnak a ketyerék, egyszerűen megy minden úgy, ahogy annak kell. Ez az Apple filozófia.

Fontos megjegyezni, hogy a technológia továbbra is a megszokott Bluetooth maradt. Ne számítsunk semmi hókuszpókuszra, a chip igazából csak egy asszisztens, ami igyekszik minél boldogabb kapcsolatot kialakítani a párosodó felek közt.

Beats Solo 3 párosítás

És még nincs vége az örömködésnek. A W1 ugyanis integrálva van az iCloudba. Ha bármelyik készülékedhez egyszer is hozzákapcsolódtál már, akkor onnantól automatikusan a fiókhoz rendelt összes eszköz megkapja a kapcsolat információit.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy miután párosítottad mondjuk az iPhone-nal a fejhallgatót, az iPad Control Centerében már ott lesz a Beats, mint hangkimeneti opció. Ugyanez Mac-eken is, tehát egy 5 másodperces folyamattal az összes Apple eszközünkkel teljes lesz az összhang.

Nem véletlen tehát, hogy az iOS 10-ben és a macOS Sierában is nagyon egyszerűvé tették a hangkimenet váltását. Sőt, a Music alkalmazásban is csak két kattintás a dolog. A Now Playing ablakban, közvetlenül a hangerőszabályzó alatt egy pillanat alatt lehet váltani.

Beats Solo 3 párosítás

Nem véletlenül a legfrissebb rendszereket említettem. Minden varázslat kizárólag ezeken fog működni. Természetesen régebbi verziókkal, Androiddal és egyéb Bluetooth képes forrásokkal is kompatibilis a Solo 3, viszont ekkor sajnos búcsút inthetünk az olajozott kapcsolódásnak, marad a klasszikus szöttyögés.

Hangminőség, használat

A fentebbi sok szép tulajdonság persze mit sem ér, ha nem társul mellé igényes hangzás. Szerencsére de, én lepődtem meg a legjobban mennyire rendben van a Bluetooth ellenére is a dolog.

Disclaimer
Közepesen nevezném magamat audiofilnek. Igényes vagyok a zene minőségére, jobb kedvelem a tömörítetlen hangzást, van egy aránylag jó hangrendszerem és egy RHA MA750i in-ear fülhallgatóm. Viszont nem nézem le azokat, akik a Youtube-ról hallgatják a zenét, nem hallok ki minden apróságot a számokból, és nem fetrengek görcsben akkor sem, ha Spotify-ról vagy Apple Music-ról hallgatom a streamet.

Beats Solo 3

Természetesen “Beats-esen” szól, azaz a mélyeken van a hangsúly. Viszont örömteli volt hallani, hogy sikerült a magasabb tartományokból is többet kihozni. Már nem telepszik rájuk annyira a basszus, mint az a korábbi termékeknél érezhető volt. Ettől függetlenül elsősorban továbbra is azoknak ajánlom, akik a modern elektronikus zenét kedvelik.

A mellékelt jack kábelnek köszönhetően össze tudtam hasonlítani, milyen különbségek hallhatók ki, eltérő technológiát alkalmazva. Azt mondhatom, hogy vezetékesen még mindig szebb a hangkép. Dinamikusabb a zene, szélesebb tartományokat tud megszólaltatni, és jelentősen hangosabb is, a forrás ugyanazon hangerő értékén.
Ettől függetlenül vezeték nélkül is nagyon kellemes a teljesítmény. Ha nem koncentrálsz a zenére, hanem csak hallgatod, vagy YouTube-ozol, esetleg tévézel (kompatibilis a 4. gen Apple TV-vel), akkor tökéletesen elég lesz a vezeték nélküli hangzás is.

Beats Solo 3

Ehhez kapcsolódóan fontos megemlíteni, hogy a hatótáv valami elképesztő. Elvileg a Bluetooth 4.2 alapvetően nagyjából 10 méterig tudja sugározni az adást. Na, erről elfelejtettek szólni a W1-nek. Olyan 20 méter után lehet érezni, hogy a hangminőség mintha kicsit csökkenne, de további 30 méter simán megtehető még úgy, hogy nem szakad meg a kapcsolat. Igaz, itt már figyelni kell arra, hogy a bal tárcsa (ebben van a chip gondolom) a forrás felé nézzen. De akkor is, egy kisebb utcányit el lehet benne flangálni, ami elég hihetetlen.

Aktív zajszűrést nem kaptunk, viszont a hangszigetelés remek. Mármint kívülről befelé, mert a zene kiféle eléggé szökik, nem vészes, de egy csendes irodában, ha hangosan hallgatod, a kollégák is élvezhetik majd a kedvenceid.

A használat a párosítás varázslatainak köszönhetően egy álom. Miután hazaértem egy pillanat alatt átválthattam telefonos zenehallgatásról a MacBook-ra. Mindezt úgy, hogy egyszer sem kapcsoltam össze a Solo 3-at a géppel. Zseniális. Annyit mondjuk észrevettem, hogy amikor közvetlen ugrok egyikről a másikra a hangnak kell pár másodperc mire beáll.

Beats Solo 3 párosítás

Összeségében ismét azt mondhatom, hogy ez a zenei teljesítmény, még Bluetooth-on keresztül is gyakorlatilag minden felhasználónak bőven tökéletes lesz. Ne számítsunk stúdió hangzásra, egyszerűen az élvezet van a középpontban.

Olyan ez, mint a mozifilmek. Be lehet ülni a 7 és fél órás Sátántangóra is egy művészmoziba, vagy meg lehet nézni a Deadpoolt is a plázában. Egyik sem elítélendő, mindenkinek megvan a maga választása. A Beats ebből a példából a multiplexes élményt hozza, de azt profin.

Verdikt

A Beats Solo 3 ott tud erős lenni, ahol általában a vezeték nélküli fülesek gyengék. Az akkumulátoridőben, ahol alsó hangon is legalább kétszeres teljesítményt hoz a legtöbb konkurens termékkel szemben. És a párosítás egyszerűségében, aminél még a jack-csatlakozó bedugása is bonyolultabb művelet.

Beats Solo 3

Külön érdekes, hogy a Solo 3 még az AirPodsok előtt került a boltokba, így ez az első készülék, amiben már az új technológia teljesít szolgálatot. Nem is lesz sok vetélytársa. Idén a Solo 3-on kívül mindössze három füles kapja még meg a W1 chipet, ezzel együtt a Fast Fuelt és az ultrakönnyű párosítást. Az AirPods-ok, a BeatsX és a PowerBeats 3.

Hosszú, többnapos tesztre most nem jutott idő, egy egyszerű okból: az első darabok épp a Glamour napok elején érkeztek az iSTYLE polcaira. Így a kupont használva most 20 ezer forinttal olcsóbban juthattok a Solo 3-hoz. Igaz, egyelőre még csak Rose Gold kiadásban, de heteken belül befut a teljes színpaletta!

Aki pedig saját maga szeretné megfülelni, mit tud az Apple W1, az bármelyik iSTYLE üzletben kipróbálhatja a Solo 3-at.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!