imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

JBL Reflect Aware

Teszt: JBL Reflect Aware – A Lightning értelmet nyert


Pár nap az új, Lightning csatlakozóval felszerelt fülessel és máris egyértelművé vált, miért volt előrelépés a váltás a régi 3.5 milliméteres jack-ről

Hiába váltak elérhetővé pár hete Magyarországon is az új iPhone-ok, a felhasználóknak nem volt túl sok választási lehetősége, ha gyári megoldáson kívül más Lightning-csatlakozós fülhallgatót kerestek. Nem véletlen hát, hogy nagyon vártuk már mostani tesztpéldányunkat.

A Harman által gyártott JBL Reflect Aware ráadásul pont az a termék volt, amit az Apple a bemutatón úgy lobogtatott, mint a jack nélküli jövő mintapáldánya. Ennek értelmében magasan volt az elvárás részünkről is. Milyen lesz majd a jack nélküli zenehallgatás? Képes lehet egy fülhallgató akksi nélkül is az aktív zajszűrésre? Milyen lesz majd az összhatás?

JBL Reflect Aware

Elöljáróban elárulhatom, nem kellett csalódnunk. Sok iPhone 7 tulajdonos számára egy olyan várva várt teszt következik, amiből egyértelműen ki fog derülni, mennyivel többet lehet kihozni a Lightningból, mint a jackből. De kezdjük csak sorban, induljunk a kezünkbe kapott doboztól.

Disclaimer

Közepesen nevezném magamat audiofilnek. Igényes vagyok a zene minőségére, jobb kedvelem a tömörítetlen hangzást, van egy aránylag jó hangrendszerem és egy RHA MA750i in-ear fülhallgatóm. Viszont nem nézem le azokat a Youtube-ról hallgatják a zenét, nem hallok ki minden apróságot a számokból, és nem fetrengek görcsben akkor sem, ha Spotify-ról vagy Apple Music-ról hallgatom a streamet.

Külső, anyagminőség

A készülék egy pofás kis dobozban foglal helyet. Nem árulnak zsákbamacskát, már kívülről megtudhatjuk a leglényegesebb funkciókat. Először is, hogy “Made for iPod, iPhone, iPad”, tehát nem csak az androidos készülékek, hanem még a MacBookok is kiestek a versenyből. A dobozon Kerek matrica jelzi, hogy itt bizony Lightning lesz a vezeték végén. Rögtön mellette szerepel a felirat, hogy nem kell egyből a nagymama szívgyógyszere után nyúlni, az új megoldás alapjáraton nem fog enni az akkumulátorból.

JBL Reflect Aware

A doboz oldala élénk narancssárga, amin a futópályák sávos felfestése jelzi, hogy ez a füles elsősorban sportolók számára lett kifejlesztve. Ennek értelmében bírja az izzadságot, és gyakorlatilag lehetetlen kirázni a fülből. Ezt egyébként a szokásos gumiharang mellett egy fülbe illeszkedő kis szilikon szárnyacskával éri el a gyártó.

A doboz tetejét (ami elegáns módon mágnesesen rögzül) felhajtva egy kis vitrint kapunk, amiben szépen elrendezett koncepcióban nézegethetjük a fülest. Én minden nap végén vissza is tettem a helyére, olyan jól nézett ki az eredeti csomagolásban.

JBL Reflect Aware

A szokásos papírokon túl találunk pár extrát is a dobozban. Kapunk egy kerek, jó minőségű puhatokot, valamint egy pár kisebb, és egy pár nagyobb gumiharangot, a mérethez passzoló szárnyacskákkal. Ezekhez társul az egyik legfontosabb kiegészítő, a “My JBL Headphones” alkalmazás, amely ingyenesen letölthető az App Store-ból iOS 9 vagy afeletti rendszerekre. Hogy miért olyan jó ez, majd a továbbiakban kifejtjük.

Kézbe fogva a terméket, kellemes, minőségi benyomást kelt, bár én a fémet kicsit hiányolom. A Lightning csatlakozó kicsike, nem áll ki jobban a telefonból, mint egy jack. Eleinte én is aggódtam, hogy vajon mennyire fog törni a kábel a zsebemben tekintve, hogy nem tud úgy elforogni a csatlakozó, ahogy azt a jacknél megszoktuk. Örömmel jelenthetem, hogy én semmit nem érzékeltem a dologból, pont ugyanúgy használtam mindent, mint bármelyik másik korábbi fülesemmel.

JBL Reflect Aware

 

A kábel szép, sima felületű műanyag, de az erősebbik fajtából. Hossza 1,2 méter, ami pont megfelelő. Nem gyűrődik, nem bogozódik, nem lesz vele probléma. A dizájnja elsőre kicsit fura volt nekem: két csík szalad végig rajta hosszában, egy sötét és egy világos. Ennek nem sikerült rájönnöm a miértjére, külföldi cikkek szerint a világos résznek fényvisszaverő funkciója van. Próbálgattam világítani vakuval, olyan nagyon nem vert vissza semmit, de az is lehet, hogy én csináltam valamit rosszul. Ami kicsit zavaró, hogy ha nem hallgatunk éppen semmit, a kábel ütődései felhallatszódnak, azaz van egy kis sztetoszkóp effektus.

Tovább haladva a kábelen egy kontrollerbe botlunk. Négy nyomógomb található rajta: hangerő fel és le, egy stop/play gomb, amivel a Sirit is lehet indítani, valamint hívásokat fogadhatunk, végül pedig a zajszűrő kapcsolója. Ezért az utóbbiért, hatalmas pacsi, sokszor jól jöhet, például ha futás közben a Margitsziget védett területéről kiérünk a Margit-hídra, ahol nem árt, ha halljuk a forgalmat. A gombok puhán, kis menettel nyomódnak, igényes a cucc.

JBL Reflect Aware

Végül elérkeztünk a fejekhez. A megszokottnál kicsit nagyobbak, jobban kiállnak a fülből, de nem néznek ki rosszul így sem. Érdekesség még, hogy a külső oldalán kör alakban lyukak vannak, innen érkezik az információ a zajszűrűbe. Belülről egy erős, fém(?) háló választja el a 14,8 milliméteres dinamikus membránt a külvilágtól, nem fog egykönnyen beszakadni.

A hozzánk érkezett tesztkészülék szürke/fekete színben tüdökölt, mivel Európában csak ez a szín érhető el.

JBL Reflect Aware
Fotó: Horváth Domonkos

Hangminőség, használat

A Lightning csatlakozás miatt ezt a modellt nem tudtam rákötni az erősítőmre, mint ahogy azt a Beats-el tettem. Jobb lehetőség híján átkonvertáltam a flac gyűjteményem egy részét, az Apple saját, veszteségmentes formátumára (ALAC), és VOX Playerrel játszottam le a hangot.

A különbség érezhető volt, a jobb minőséget szebben szólaltatta meg, de nem volt olyan érzékeny a forrásra a JBL, mint mondjuk az RHA-m. A hangképe szerintem kiegyensúlyozott, talán egy kis magaskiemelés kihallható. A zene részletgazdag, a basszus pontos, de nem üti ki a dobhártyát. Az egyedüli negatívum, amit említeni tudok, hogy lehetne egy fokkal levegősebb a hangzás, kicsit egymásra csúsznak a hangszerek hangjai. Az elméleti frekvenciatartomány 10Hz-tól 22kHz-ig terjed, ami teljesen rendben van.

JBL Reflect Aware

Összeségében kifejezetten tetszett a füles teljesítménye, nem fárasztó, hosszan hallgatható zenei élményt varázsol. Akinek pedig nem tetszik a kiegyensúlyozott hangkép könnyen állíthat rajta, mivel a telefonos alkalmazásnak van saját equalizere. Itt választhatunk előre elkészített sablonok között, de ha kedvünk támad, a manuális beállításoknak köszönhetően magunk is személyre szabhatjuk a sávokat.

eq

A maximum hangerő ici-picit lehetne magasabb, de normális körülmények közt erre nem nagyon van szükség, és valószínűleg a fülem is hálás lesz ezért öregségemre. Szerencsére a zene ebben a hagos tartományban sem torzul, ami fontos, mert sok másik füles itt el szokott vérezni.

Térjünk is rá az egyik legjobb újdonságra. Egészen idáig az aktív zajszűréshez áram kellett a fül- és fejhallgatóknak egyaránt, amit a jack nem tudott biztosítani. Ennek köszönhetően külön tölthető akkumulátorokra volt szükség, ami nem tette túl praktikussá a hordozhatóságra tervezett termékeket. Ráadásul igen nehéz volt úgy integrálni a megoldást, hogy attól ne legyen olyan a viselő kívülről, mintha valaki egy golflabdát erőltetett volna a fülébe. Nem beszélve arról, hogy ez még az alapvetően könnyű füleseket is igen csak fejnehézzé tudta tenni, ami megint csak a kényelmes viselés rovására ment.

JBL Reflect Aware

De itt jön képbe a Lightning. Ebből a csatlakozóból a zajszűrű már képes kiszívni a működéséhez szükséges áramot és ezután következik a varázslat. A telefonos alkalmazásban, vagy a kontrolleren bekapcsolva a funkciót pillanatok alatt a 3-as metró zajából a német autópályára teleportálhatjuk magunkat. Nem vicc. Annyira bejött nekem a dolog, hogy sokszor, ha nem is volt kedvem zenét hallgatni, szolgálatba állítottam a JBL-t, hogy szűrje ki a vasárnap hajnalban flexelő szomszédot.

Nem kell attól sem tartani, hogy el fog csapni a Combino, beállítható, hogy mennyi tompított külső zajt szeretnénk beengedni. Úgy van megcsinálva az egész, hogy szűrés mellett is a beszédhangokat, vagy mondjuk az autódudát továbbra is jól lehet hallani. Mi több, a beáramló zaj mennyiségét fülenként állíthatjuk.

noisecancel
A beáromaló zaj mennyiségét az alkalmazáson belül állíthatjuk.

Nagyon jó érzés volt, hogy a legzajosabb környezetekben is normális hangerővel élvezhettem a zenét, anélkül, hogy a volume csontig tekerésével kellene lenyomnom a környezet zsivalyát. Annyi kritikai megjegyzést azért hozzáfűznék, hogy a zajszűrést bekapcsolva kicsit laposodik a hangzás is, tehát csak akkor érdemes aktiválni, ha indokolt a használata.

Fontos még, hogy nem csak az iPhone 7-el kompatibilis a ketyere, hanem minden olyan Apple termékkel, aminek Lightning csatlakozója van működni fog. Ehhez kapcsolódóan valami rejtélyes okból késztetést éreztem arra, hogy kipróbáljam mi történik akkor, ha egy régebbi készülék a JBL mellé egy jackes fülest is teszek. Sajnos nem sikerült meggörbítenem a tér-időt, és féreglyukat nyitnom más dimenziókba. Annyi történik csupán, hogy mindig az utoljára csatlakoztatott eszközből fog szólni a zene. Tehát a párhuzamos lejátszás nem lehetséges.

JBL Reflect Aware
Fotó: Horváth Domonkos

Verdikt

Annak ellenére, hogy alapvetően sportoláshoz tervezték, bátran ajánlom a mindennapi használathoz is. Ár/érték arányban szerintem kiválóan teljesített a mindössze 30 gramm súlyú füles. A zajszűrűt egy élmény használni, pláne ilyen kompakt formában. Igaz, ekkor már valamennyire terheli a telefon akkumulátorát is, de nem tapasztaltam kiugró változást az üzemidőben. A hangzás már a kritikusabb füleknek is tetszeni fog, de figyelembe kell venni, hogy jelenleg a veszteségmentes zene lejátszására korlátozott lehetőség állnak rendelkezésre.

A saját alkalmazásért nagy plusz pont jár a gyártónak, ahogy azért is, hogy nem szálltak el az árazással. Eddig a hasonló képességű, viszont bumszli külső akkumulátoros termékek 80-100 ezer forint körül mozogtak. Ezzel a készülékkel gyakorlatilag féláron kapjuk meg ugyanazt a tudást, lényegesen kompaktabb formában. Külön jó az is, hogy a JBL nem csak annyit csinált, hogy a megszokott jack-et lecserélte egy másik csatlakozóra, hanem megmutatta, mi az, amivel a Lightning több lehet. Ezért pedig le a kalappal a gyártó előtt.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!