imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Teszteltük a gyári Apple Watch dokkolót


Az Apple Watch nemcsak egy okosóra, hanem ékszer is. Ennek megfelelően amikor nem hordjuk, akkor is megérdemli a lehető legjobb bánásmódot. Többek közt ebben is segít az Apple mágneses Apple Watch dokkolója.

Mondhatnánk, hogy ez az a dokk amit az Apple Watch-hoz keresel. Eddig az alábbi kép bal oldalán látható Nomad Apple Watch dokkot használtam, ami bár igen szépre sikeredet, a gyakorlati használat során hamar kiderültek a hiányosságai. Nincs Nightstand mód – igaz amikor ez a dokk készült, még az Apple Watch sem tudott ilyen funkciót – és ha fém szíjat használunk, minden alkalommal amikor rátesszük az órát, hangosan karistolja a fémet az alumínium állvány. Ez az a hang amit nem akarunk hallani, attól függetlenül sem, hogy komoly kárt nem tud tenni a rozsdamentes szíjakban az alumínium állvány. Természetesen léteznek egyéb Apple Watch állványok is, de ezekre most nem térek ki, inkább nézzük meg mit tud a gyári dokkoló.

nomad

A mágneses Apple Watch-töltődokkolóval Apple Watch karórádat kioldott szíjjal laposan lefektetve, illetve az oldalára fordítva is töltheted. Ha a karórát az oldalára fordítva helyezed a dokkolóba, automatikusan Nightstand módba kapcsol, így ébresztőóraként funkcionálhat. A mágneses Apple Watch-töltődokkoló az Apple Watch karórához mellékelt indukciós töltővel megegyező technológiát használ. A 38 mm-es és a 42 mm-es modell töltésére egyaránt alkalmas. A töltődokkoló a Lightning–USB átalakító kábellel és az 5 wattos Apple USB hálózati adapterrel csatlakoztatható.

Amikor az Apple bemutatta az Apple Watch-hoz készített dokkolóját, megmondom őszintén nem igazán tetszett. A képeken csak egy szimpla fehér poháralátétnek tűnt, furcsa peremmel az élén. De amint kicsomagoltam egyet, és kézbe fogtam, kiderült, hogy ez egy olyan Apple termék, ami sokkal kívánatosabb kézben fogva, mint a képeken. A dokkoló alsó része ugyanabból a finom bársonyos tapintású anyagból készült, mint amivel a rozsdamentes acélból készült Apple Watch dobozai is bélelve vannak. A dokk felső része ahova az óra is fekszik, egy olyasmi borítást kapott, mint a gyári iPhone-hoz készült szilikontok, ez az anyag biztosan nem fogja megkarcolni az órát. A dokk súlya is megfelelő, nem mozdul el könnyen, miközben rárakjuk az óránkat.

dokk_3

Ahogy a képeken is látszik, van egy mozgó alkatrésze is ennek a dokkolónak, mégpedig maga az indukciós töltő, amit ki is hajthatunk felfelé. Ez egy nagyon hasznos funkció, több előnye is van. Ha például egy Sport óraszíjat használunk, simán rá is fektethetjük az órát a töltőre, anélkül, hogy összecsatolnánk a szíjat. Amennyiben például egy Link Bracelet, vagy MIlanese Loop szíjjal használjuk az óránkat, akkor is simán rá tudjuk tenni a töltőre, elég egy mozdulattal kihajtani a töltőfejet és máris gond nélkül rá tudjuk helyezni az órát a szétcsatolhatatlan szíjjal is. Apropó a kihajtható töltőfej! Igazi Apple maximalizmusra vall, amikor kihajtjuk a kis kerek krómozott fejet. Semmi lötyögés, egészen finoman nyilík, mintha egy mini hidraulika dolgozna a csuklóban. A bólogatós iMac jutott eszembe miközben ki be hajtogattam az indukciós töltőt, annak is egészen elképesztő finomsággal működött a krómozott állvány, ami a monitort tartotta.

dokk2

Van még egy ok ami miatt én mindenképp ezt a dokkot javaslom azokkal szemben amikre nem lehet oldalt fektetve ráhelyezni az órát, ez pedig a Nightstand mód. A Nightstand, vagyis az éjszakai üzemmód a watch OS 2.0-val érkezett meg, és nagyon hasznos funkciója lett az Apple Watch-nak. Ugyebár azt tudjuk, hogy az Apple Watch-ot célszerű minden este töltőre tenni amikor lefekszünk, így a következő nap gyakorlatilag bármilyen sokat is használjuk az órát, biztosan nem fog lemerülni. Az Apple is rájött, hogy a felhasználók valószínűleg az éjjeliszekrényükön töltik az órájukat közvetlenül az iPhone-juk mellet, ezért elkészítették a Nightstand módot az Apple Watch második szoftverfrissítésében.

dokk4

A Nightstand üzemmód tulajdonképpen egy mini digitális ébresztőórává alakítja az Apple Watch-ot. Az oldalra fektetett kijelzőn zöld színnel láthatjuk az időt, és az ébresztés idejét is. Ha éjjel felébredünk elég hozzáérni az óra kijelzőjéhez, hogy láthassuk az időt anélkül, hogy az iPhone kijelzőjét keltenénk életre (amivel azonnal kiégetjük a retinánkat). Természetesen akkor is bekapcsol a kijelző az Apple Watchon, ha a digitális koronát vagy az oldalsó gombot nyomjuk meg. Amennyiben nem piszkáljuk az órát, a számlap megjelenítése természetesen magától kikapcsol egy idő után. Ha közeledik az ébresztés időpontja, a kijelző automatikusan bekapcsol, így ha a belső óránk miatt korábban felébredünk, láthatjuk, hogy mennyi időnk van még a beállított ébresztésig. A Nightstand mód aktiválása nagyon egyszerű:

1. Fordítsuk az oldalára az Apple Watch-ot
2. Helyezzük rá a töltőre
3. Amint a töltés elkezdődik, az Apple Watch automatikusan Nightstand módba vált

Fontos megjegyezni, hogy a fent leírt ébresztési funkciók csak akkor működnek, ha az Apple Watch-on állítunk be ébresztést, függetlenül az iPhone ébresztőjétől.

dokk6

Visszatérve az Apple mágneses dokkolóra, ahogy a bevezetőben is írtam, ez az a dokkoló amit egy Apple Watch megérdemel. Az ára 27 900 forint, ami nem olcsó, de egy egy rozsdamentes Apple Watch árához képest szinte elhanyagolható, és a kényelem amit kapunk ezzel a töltővel, bőven megéri ezt az árat, nem is beszélve arról mennyire puha kis ágyon pihenhet az óránk amennyiben ezt a töltőt használjuk. Ha azt is beleszámítjuk az árba, hogy ennek a dokknak a megvásárlásával egy második töltőfejet is kapunk, tehát akár bevihetjük az óránkhoz kapott gyári töltőt a munkahelyünkre, máris két legyet ütöttünk egy csapásra. Velünk nem egyszer fordult elő, hogy az irodában egy-egy szoftver frissítés miatt szükségünk lett volna egy Apple Watch töltőre, de sajnáltunk kiadni 10 000 forintot ezért egy plusz töltőért. A dokkoló flexibilitása is mindenképp pozitívum, kevés olyan külső gyártótól származó töltő van a piacon, ami sima töltésre és Nightstand mód aktiválására is képes funkcióval rendelkezik. Persze léteznek ennél olcsóbb dokkolók is például az iSTYLE kínálatában, de véleményem szerint egyik sem ilyen szép, illetve a hasonlóan igényes darabok árban is nagyjából annyiba kerülnek mint az Apple gyári megoldása.

Az Apple Watch-hoz készült dokkoló a mai naptól megvásárolható az iSTYLE üzletekben és az online áruházban is.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!