imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tetszenek? Ne éld bele magad, egyikük sem létezik!


Olyan szintre jutott a mesterséges intelligencia, hogy az általa generált arcképekről alig lehet megmondani, hogy nem létező személyeket ábrázolnak.

Manapság a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és egyéb kapcsolódó kulcsszavak folynak a csapból is. Ezt használja minden második app, a fényképezőgép, a hütő és lassan már a kávéfőző is. Nincs is ezzel baj, egy jól marketingelhető, valóban izgalmas folyamatosan fejlődő területről van szó.

Tudjuk, hogy a mesterséges intelligencia segítségével lehet akár új recepteket kitalálni, zenét szerezni és egy csomó más, alapvetően kreatív folyamatnak tartott munkát elvégezni. Arról viszont relatív kevés szó szokott esni, hogy akár vizualizációra is képesek lehetnek az algoritmusok.

Pedig képesek lehetnek. Nem is akárhogy! Ennek szemléltetésére rakott össze egy kiváló példát Philip Wang, az Uber egyik szoftverfejlesztője. Wang az Ian Goodfellow által kidolgozott frameworkot használta fel, amikor létrehozta a beszédes nevű ThisPersonDoesNotExist oldalt, ahol csak és kizárólag nem létező emberekről készült, algoritmusok által generált portrék láthatók. Minden frissítésre egy vadonat új képet generál a gép nulláról.

A site az úgynevezett “generatív ellenséges hálózat” (generative adversarial networks, vagy GAN) technológiát veszi alapul. Ennek lényege, hogy tulajdonképpen két mesterséges intelligencia vetekszik egymással. Az elsőt arra tanították rá, hogy legyártsa a képet, a másikat meg arra, hogy megkülönböztesse a valódi és a gépi portrékat. Amikor az első annyira élethű képet generál, hogy a második emberinek detektálja, akkor jelenik meg az oldalon a portré. És hát első blikkre tényleg nehéz megmondani, hogy nem valódiak a fotók, bár alaposabban megnézve azért még ki lehet szúrni a hibákat.

Mindenesetre remekül el lehet szórakozni vele így a hétvégén.

Forrás: The Verge

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!