imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tévézz bárhol! – ITT/OTT TV


Mostanában egyre többször hallani, hogy a hagyományos tévézés napjai meg vannak számlálva, a a közeljövőben pedig az on-demand tartalmak veszik át a főszerepet, vagyis hogy azt nézzük és akkor, amit és amikor szeretnénk. Hogy végül tényleg teljesen megszűnik a hagyományos tévézés, az kérdéses, az viszont biztos, hogy jelenleg sokan választják a szórakozás ezen formáját.

Igazából évek óta nem nagyon nézek tévét. Van hogy hónapokig nem nézek hagyományos tévéadást, sőt, tulajdonképpen csak a Forma–1-et nézem a tévében, esetleg néha egy-egy jelentősebb snookertornát. Ettől függetlenül van tévéelőfizetésem, ráadásul a legnagyobb csomag, mi van ha egyszer mégis kedvem támadna alapon. Nem túl logikus megoldás, de valahogy nem tartottam jó ötletnek teljesen lemondani a szolgáltatást. Éppen ezért nagyon kíváncsi lettem, amikor megtudtam, hogy a legújabb Apple TV-re is elérhető lett a hazai ITT/OTT TV szolgáltatás. Talán ez lesz az, ami miatt végre nyugodtan lemondhatom a korábbi előfizetésemet? Nézzük!

Az ITT/OTT TV-t a EuroCable Magyarország Kft. indította útjára még 2014-ben. Lényege, hogy a tévézéshez szükséges hagyományos berendezések helyett mindössze egy széles sávú internetkapcsolat kell, és már nézhetjük is az adást, online. Az alkalmazás elérhető iPhone-ra, iPadre, egyéb okostelefonokra és táblagépekre, Samsung és LG okostévékre, Rokura, valamint január óta már a 4. generációs Apple TV-re is. A fentiek mellett természetesen hagyományos asztali böngészőkben is működik a dolog.

Az ITT/OTT TV fizetős szolgáltatás, viszont az árak meglehetősen barátiak. A 20 csatornát tartalmazó alapcsomag havi 800 Ft-ba kerül, illetve kicsit olcsóbb ha hosszabb időszakra fizetünk elő. Ehhez hasonlóan további 800 Ft a Plusz csomag 16 további csatornával (itt található a hazai kereskedelmi csatornák jelentős része, úgyhogy valószínűleg ez a legnépszerűbb csomag), valamint létezik egy Prémium elnevezésű pakk szintén havi 800 Ft-ért, amiben még további 15 adót találunk. Ezeken kívül az Alap csomag mellé egyesével is választhatunk csatornákat, darabját 300 Ft-ért. (A teljes kínálat megnézhető az ITT/OTT TV honlapján.)

ITT/OTT TV

Ez így 51 csatorna, de én érdekes módon összesen 65-öt látok a saját listámban (Prémium csomag), igaz ezeknek egy része mindenféle hazai helyi adó, lehet, hogy őket nem számolják bele a kínálatba. Ha mindenre előfizetünk a lehető leghosszabb időtartamra (fél év), akkor éves szinten ez 26 880 Ft kiadást jelent, vagyis havi 2 240 Ft-ot. Ezzel kapcsolatban van egy jó hírünk azoknak, akik most tervezik 4. generációs Apple TV vásárlását, erre visszatérünk egy kicsit később. Egy gyors regisztrációt követően egyébként 24 órán át ingyenesen kipróbálhatjuk a teljes szolgáltatást.

Én elsősorban tehát az új Apple TV-n teszteltem a szolgáltatást, de futólag azért ránéztem az iPhone-os és iPades alkalmazásokra illetve böngészőből elérhető változatra is. Az appok kezelőfelülete meglehetősen egyszerű, és hogy őszinte legyek, a dizájnjuk nem nyerte el maradéktalanul a tetszésemet, de végül is itt a tévéadás volna az igazi lényeg, nem pedig a menük kialakítása. Apple TV-n balra láthatunk egy listát, melyben kategóriák szerint csoportosítják a csatornákat, jobbra pedig az egyes adók ikonjait látjuk, ezeket kiválasztva már nézhetjük is az élő műsort.

Valami hasonló megoldás jó lenne az Apple TV appba is.
Valami hasonló megoldás jó lenne az Apple TV appba is.

Nos kb. ennyit tud az Apple TV-s app, nekem két dolog hiányzott belőle: egyrészt, hogy lássuk, hogy az adott csatornán épp mi az aktuális műsor, illetve mi következik azután (hasonlóan a UPC megoldásához), másrészt egy műsorújság azért bizonyos esetekben jól jöhet. Azért is furcsa, hogy ezek hiányoznak, mert az iPhone-os és iPades verzióban van műsorújság, igaz, ez sem olyan mint a szolgáltatás honlapján. Ha adhatnék tippet a fejlesztőknek, azt tanácsolnám, hogy valami ahhoz hasonló megoldást építsenek be az appokba is.

Ami a képminőséget illeti: változó. A HD-minőségben érkező csatornáknál teljesen jó, egyes SD-adások azonban hagynak némi kívánnivalót maguk után (pl. a Nat Geo Wildon ütköztem meg), de persze a hagyományos tévéadás sem tökéletes, sőt. Az is lehet, hogy csak én szoktam el tőle az iTunes és a Netflix után. A kép nekem egyszer sem esett szét, a stream nem akadt meg, de mint említettem, nem nézek éjjel-nappal tévét, szóval többórás folyamatos tesztet nem végeztem. Vagyis egyszer megállt a lejátszás, amikor egyszerre két eszközömön akartam két különböző csatornát nézni, de a GYIK-et átolvasva megtaláltam a választ: egy felhasználó egyszerre egy készüléken használhatja a szolgáltatást.

ITT/OTT TV

Visszatérve a cikk elején feltett kérdésre: lemondom-e a hagyományos tévéelőfizetésemet? Nekem, aki tényleg csak alkalmakkor néz tévét, ezek után teljesen felesleges egy kábelszolgáltatónál előfizetni. A csomagom egy részét már lemondtam, a másik felét a fordulónapon fogom. Az a pár csatorna, amit néha napján nézek az ITT/OTT TV-n is elérhető (sőt, azoknál sokkal több), nagyjából nyolcadannyiért, de ha a Prémium csomagot nézem, akkor is kevesebb mint féláron. Ráadásul bárhonnan, ahol nálam van az iPhone-om, iPadem vagy Macem, nem csak otthonról. (A Forma–1-gyel kapcsolatban kicsit féltem, hiszen itt mindenféle speciális sugárzási jogok vannak, de a megkeresésünkre az ITT/OTT TV-től azt a választ kaptuk, hogy ez is nézhető lesz.)

Mindenképp érdemes persze megnézni a csatornakínálatot és kihasználni a 24 órás ingyenes időszakot mielőtt ilyen lépésre szánnánk el magunkat, de akár egy egyhavi Prémium előfizetés (2 400 Ft) is jó lehet tesztelésnek. Ha valaki rendszeresen és  sokat tévézik, akkor nem biztos, hogy neki kiválthatja az ITT/OTT TV a hagyományos kábelszolgáltatókat, hiszen a csatornakínálat szűkösebb. Viszont kiegészítő szolgáltatásnak jó lehet, akár arra, hogy bárhonnan tévézzünk, vagy akár csak egy hónapra előfizetni, ha mondjuk elutazunk valahova, ahol nincs tévé. (A szolgáltatás csak magyarországi IP-címről érhető el.)

És akkor következzen a korábban már említett jó hír: ha most vásárolsz 4. generációs Apple TV-t az iSTYLE-nál, akkor egy 365 napos ITT/OTT TV Prémium előfizetéssel ajándékozunk meg, ami testvérek között is 26 880 Ft-os összeget jelent.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!