imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

The Apple Archive – 44 év krónikája


Hiánypótló multimédiás gyűjtemény bukkant fel az Apple sajtóanyagairól, reklámairól, nyilvános eseményeiről. A soha ki nem adott tartalmakat is felvonultató kollekció egy lelkes rajongó magánakciója.

A connecticuti Sam Henri Gold igazi Apple-fanatikus. Elmondása szerint minden egy 2005-ös iPod Nanóval kezdődött, melyet a születésnapjára kapott. Nem sokkal később már direkt azért szerezte be a Keynote-ot is tartalmazó iWork csomagot a nagyanyjától örökölt iMacre, hogy leutánozhassa a Macworldon látott prezentációkat. Ilyen előzményekkel nem is csoda, hogy az egyik kedvenc Youtube-csatornája egy Apple-reklámokat gyűjtő fiók volt, melyet azonban 2017-ben kegyetlenül töröltek.

Ekkor kezdte saját szakállára gyűjteni az anyagokat, eleinte csak privát iCloudjára. A kollekcióra alapozva idővel megpróbált saját Youtube-csatornát indítani, ám azt pár nap után eltávolították, így 2019-ben nekilátott a végül nemrég elindult The Apple Archive weboldal munkálatainak. Ennek maradandóságában már érdemes lehet bizakodni, hiszen a Vimeónak köszönhetően sikerült megnehezíteni az anyagok letöltését, ami az ilyen jogvédett tartalmaknál fontos szempont.

A gyűjtemény kb. 15.000 tételt tartalmaz, köztük olyan exkluzív kiadatlan anyagokkal, mint ez és ez az iMac G3 reklám. Az archívumban évtizedekre és évekre bontva kereshetünk a tartalmak között, melyek ráadásul többnyire remek felbontásban érkeznek. Gold még a 9to5Macnek sem volt halandó felfedni a forrásait, ami azért érthető, hisz bizonyára kalandos úton jutott ennyi remek minőségű, ritka kontenthez. Munkáját egyébként a jövő dizájnereinek és fejlesztőinek ajánlja remélve, hogy inspirálódnak az Apple történelméből.

Természetesen nem bírtuk ki, hogy ne válogassunk ki nektek pár érdekesebb darabot Sam kollekciójából.

1977 – Apple II-reklám

Ez valószínűleg az interneten fellelhető legrégebbi reklám, ami Apple-terméket hirdet. Az anyagot az egyik viszonteladó forgathatta, mivel többször is felbukkan benne a „High Technology Inc.” neve. A videó itt tekinthető meg.

1982 – Apple III prospektus

Az Apple III-ról ritkán esik szó, hiszen nem volt bombasiker, mint az Apple II, nem volt korszakalkotó, mint a Macintosh, és még csak Steve Jobs eltitkolt lányának nevét sem viselte, mint a Lisa. A gépet mindössze négy évig gyártották 1980-1984 között, s éppen ezért figyelemre méltó, hogy az Apple Archive egy teljes korabeli prospektust talált róla.

1987 – Útmutató az Alma helyes használatához

Egy magára valamit is adó cég bizony fokozottan kényes arra, hogy miként ábrázolják a logóját, s ez alól a John Sculley-féle Apple sem volt kivétel a nyolcvanas évek végén. Ez a 16 oldalas útmutató az alma elhelyezésének megfelelő módjait taglalja, s teljes hosszában megtekinthető.

1996 – PowerMacintosh sajtófotók

Igazából ebben a remek felbontáson túl csak az az érdekes, hogy 1996-ban még milyen csúf gépeket gyártott az Apple. Sebaj, már csak két év az iMacig!

1999 – PowerMac G4 sajtófotók

Az új Mac Pro kétségtelenül korszerűbb, de meg kell hagyni, hogy az 1999-es PowerMac G4 dizájnja egész jól öregedett. Ezeket a nagyfelbontású hivatalos sajtófotókat látva úgy érzi magát az ember, mintha csak egy újdonsággal szemezgetne.

2001 – Az első Apple Store hivatalos sajtófotói

A világ első Apple-boltja a Virginia állambeli Tysonsban nyitotta meg kapuit 2001. május 19-én (egy másik, kaliforniai helyszínnel egyszerre), ezek a fotók pedig az indulás előtti állapotokat örökítették meg. Az Ahrendts-éra extravagáns helyszíneihez képest kifejezetten visszafogott, ám rendkívül barátságos berendezést mutatnak.

2006 – iPod Nano reklámkampány

Többek között egy ilyen feltűnő 3D táblával is reklámozták a 2005-ben bemutatott iPod Nanót az Apple történetének egyik legjobb reklámszövegével: ezer dal a zsebedben.

2008 – Az iPhone 3G és az alkalmazások garmadája

Hallottál már az új csodáról, a telefonos appokról? 2008-ban az alkalmazások bizony még nagy mutatványnak számítottak, amiről ez az iPhone-reklám is tanúskodik. Ó, az a gyönyörű Asphalt 4…

2011 – Steve Jobs halála

2011 őszén egy korszak örökre lezárult az Apple történetében, amikor egy céges rendezvény keretében végső búcsút vettek a rákban elhunyt Steve Jobstól. Ez a fotó az eseményről készült sajtóanyag illusztrációja, a színpadon épp a legendás CEO utódjává előlépett egykori alelnök, Tim Cook beszél.

2012 – Az iPhone 5 bolti startja

Ma már kicsit nehéz elképzelni, hogy mekkora őrület tombolt anno az iPhone 5 rajtja előtt. A világ kíváncsi volt, hogy mire jutott az Apple a Jobs utáni éra első évében, s hát az eredmény magáért beszélt: sokan a mai napig ezt tartják a legszebb, legkényelmesebben használható dizájnnak (habár még kétségkívül vastagon benne voltak a Jobs-korszak elemei). A nyolc évvel ezelőtti bolti startot ezen a videón tekintheted meg.

Érdemes közvetlenül az archívumot is felkeresni, hiszen rengeteg érdekességet tartalmaz, főként videókban erős. Az egyik legjobb talán ez a 40 éves interjú Steve Jobsszal, akit az Írországba tervezett új gyáruk kapcsán faggattak a riporterek. Vagy itt van például ez a belső használatra készült film 1997-ből, melyen Jobs a legendássá vált „Think Different” kampányt mutatja be az Apple alkalmazottainak. Tényleg nem könnyű kedvencet választani, hiszen Sam elképesztő mennyiségű és minőségű kollekciót hozott össze, már csak szorítani kell, hogy elérhető is maradjon.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!