imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

The Art of Autism – Digitális művészet iPad Próval és Apple Pencillel


Az Art of Autism nevű nonprofit szervezet az Apple-lel együttműködve különleges programot szervezett, melynek keretében autista művészek próbálhatták ki, hogy mire képesek az iPad Pro és az Apple Pencil használatával.

Az autizmus (hivatalos nevén autista spektrumzavar) idegi-fejlődési rendellenességből eredő betegség, Magyarországon becslések szerint százezer embert érint. Számos formában megmutatkozhat, az autisták általában eltérően reagálnak bizonyos ingerekre, gyakran nehézségekkel küzdenek a társas interakcióban. Ismert gyógymódja sajnos nincs, a terápiás lehetőségekkel azonban jelentősen javítható a betegek életminősége.

Az Art of Autism egy nemzetközi civil szervezet, célja az autizmussal élők művészeti tevékenységének ösztönzése. Az együttműködő alkotóknak egyebek mellett mentorálást, nyilvánosságot, de még értékesítési lehetőségeket is biztosítanak. A betegségnek szentelt hónap (az egész világon április) alkalmából az Apple-lel fogtak össze, s autista művészeket invitáltak szerte az Egyesült Államokból, hogy tegyék próbára az iPad Pro és az Apple Pencil képességeit.

Angela Weddle, a 34 éves New Orleans-i hölgy a festés mellett művészetet tanít, de még a stand up comedy műfajába is belekóstolt. Már az első iPad Prót is próbálta, így nem volt ismeretlen számára a tabletek világa. Elmondása szerint lenyűgözte az Apple Pencil érzékenysége. Élete egy részét tolószékben tölti, ezért üdvözölte, hogy az iPaddel kiválthatja a festéshez szükséges cipelendő holmikat. Arról is beszámolt, hogy az Apple Pencil segítségével úgy képes alkotni, hogy a végeredmény a lehető legjobban tükrözze a fejében megszületett víziót.

A New Jersey államban élő Ronaldo Byrd leginkább embereket ábrázol, kedvenc témája a kulturálisan sokszínű társaságok megjelenítése. Az iPad előtt digitális tapasztalatot csak számítógépekkel szerzett. Rövid beszámolójában mindenkinek azt tanácsolta, hogy a táblagép és az Apple Pencil használatakor igyekezzenek a lehető legkreatívabb ötleteiket is megvalósítani.

A connecticuti Kimberly Gerry-Tucker számára a művészet terápiás jellegű módja a világgal való kommunikációnak. Eddig még soha nem birtokolt iPadet, de nagyon szórakoztatónak találta a digitális festést. Meglátása szerint a technológia révén magasabb szinten alkothat, a virtuális stúdióval a teremtés új világai nyíltak meg előtte.

A tinédzser Jalyn Weston komolyan veszi a művészetet, hiszen már 13 évesen saját kiállítása volt otthonában, a Tennessee-beli Sweetwaterben. Korábban ugyan használt már iPadet, de alkotói munkával soha nem kísérletezett rajta. Tapasztalataiból kiemelte az Apple Pencil határtalan képességeit a hagyományos eszközökkel szemben.

A 27 éves kaliforniai Joel Anderson már-már veterán a számítógépes rajzban, animációs filmek mellett még saját mesekönyvet is készített. Másokhoz hasonlóan dicsérte az iPad hordozhatóságát, ami lehetővé tette számára, hogy utazásai közben is dolgozhasson. Az Apple Pencil használatát varázslatos élményként írta le, amely csaknem olyan valószerű, mint az igazi festés.

A Wen of Zen művésznéven bemutatkozó nashville-i hölgy techmániásként jellemezte magát, aki az első iPad óta használja az Apple táblagépeit. Az iPad Pro és a Pencil együttesét a világ legsokoldalúbb stúdiójának tartja, tapasztalatai szerint amit el tud képzelni, az az iPaden meg is valósítható.

David Idell, a 24 éves kaliforniai srác képeit rendszeresen értékesíti, a bevételeket gyakran jótékony célokra ajánlva fel. Csak pár szóval kommunikál, ezért nem tudott terjedelmesen beszámolót nyújtani, de azt elmondta, hogy az iPad használata jó, bár kissé nehézkes élmény volt számára. Ezek szerint úgy látszik, hogy a kezelhetőség terén még van hova fejlődni.

Az alkotók tehát többnyire élvezték az Apple termékeinek használatát. Kíváncsiságból végeztem egy gyors keresést, és összehasonlítottam a hagyományos módszerekkel készült képeiket az iPaden születettekkel. Az érdekelt, hogy mennyire sikerült a megszokott stílusjegyeket hozni, hiszen ez sokat elmond a virtuális festés nyújtotta lehetőségekről.

Angela két művét egymás mellé téve látványosan megmutatkozik, hogy az Apple kütyüjével milyen pontosan reprodukálta a technikájára jellemző vonásokat. A legélesebb eltérés maga a képminőség, tehát nem érezni, hogy a kivitelezés során kompromisszumot kellett kötnie.

Még laikusként is biztos vagyok benne, hogy a klasszikus eszközök varázsát semmivel sem lehet pótolni, azonban meg kell hagyni, hogy a program keretében remek alkotások születtek. Ha a cikkben szereplő művészek további munkáit is megnéznéd, a forráslinkre kattintva böngészhető az Art of Autism teljes galériája.

Forrás: The Art of Autism

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!