imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

MacBook Pro 2016

Thunderbolt 3, avagy így lesz a MacBook Próból munkaállomás


A “Hello Again” eseményen bemutatott új MacBook Prókat jelentősen átszabta az Apple, ugyanakkor van egy olyan tulajdonságuk is, ami elsőre kevésbé látványos újításnak tűnhet, de annál fontosabb. Bemutatkozik az új Thunderbolt 3.

Annak idején, amikor kitalálták a szabványt, akkor az Apple két fontos szempontot tartott szem előtt. Az egyik, hogy az akkori csatlakozókhoz képest egy gyorsabbat készítsenek, a másik pedig, hogy az Intel segítségével egy saját szabványra építsék fel a Macintosh szisztémát. Tavasszal pedig debütált az új Thunderbolt 3.

IMG_0379

Amikor az elsőt kiadták még nem tudtuk igazán, hogy mit kezdjünk ekkora adatsebességgel, hiszen a Thunderbolt már akkor jóval többet tudott az USB szabványnál. Mára világossá vált, hogy csupán erre az egy csatlakozóra van a jövőben szükségünk, hiszen mindenre alkalmas. A minden alatt tényleg a mindent értjük. Használhatjuk kép, hang, videó, adat továbbításra 40 Gb/s-es sebességgel. Kétszer gyorsabb a Thunderbolt 2-nél és nyolcszor az USB 3.0-nál. Ezt a brutális gyorsaságot 2 5K-s monitoron demózták a keynote-on. Csak működik, ahogy azt elvárjuk tőle.

Olyan ez, mintha lenne egy olyan zár, amit minden kulcs képes kinyitni, így minden periféria használatba  tudja venni. Hova dugjam, milyen kábel kell, lassú vagy nem lassú? Ennek vége. Ez a megoldás pont olyan egyszerűvé és még is hatékonnyá teszi a munkát, ami miatt mindig is szerettük az Apple-t.

IMG_0382

Eddig nem említettük, de természetesen tölteni is ezen keresztül tudjuk majd a gépet és mivel mind a két oldalon ugyan olyanok a csatlakozók, ezért bármelyik oldalról bedughatjuk a töltőkábelt. Tudtunk élni e nélkül, de ettől megint csak egyszerűbb lett az élet.

Még jobbá teszi, hogy a Thunderbolt 3-at USB type C-be csomagolták, ami külön jó, mert úgy látszi ez a csatoló felület kezd elterjedni a legjobban. Ugyan néha kelleni fog egy-két átalakító is, de például az Apple által gyakran használt Display porthoz csak egy kábelre lesz szükség.

IMG_0380

 

Viszont belefutottunk az iPhone problémájába is, mivel a mostani kábel, amit az Apple a telefon mellé ad, nem kompatibilis már. Létezik Lightning to USB C zsinór, de az igazság az, hogy manapság USB-n keresztül igen ritkán másolgatunk már fájlokat. Zenékre, filmekre ott vannak a streaming szolgáltatások, az elkészült fotókat, videókat egyből szinkronizáljuk más eszközökre, szintén felhőn keresztül. Szóval ez legyen a legkisebb gond, ahogy Red kolléga mondaná a kábellel való szinkronizálásról:

so ’90-es évek

Egyetlen portra akár 6 Thunderbolt-kompatibilis eszközt is sorba lehet kötni.  A sajátossága az, hogy az energiát mindkét irányban képes továbbítani, ráadásul portonként 100W-ot tud leadni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egymástól függetlenül működő külső eszközöket lánc szerűen kapcsolhatunk össze egyetlen porton keresztül. Így 4 x 6 periféria tud kapcsolódni a laptophoz, plusz mostantól nincs szüksége például ennek a spéci Mac-es LG  monitornak külön tápkábelre, mert a Thunderbolton keresztül ez is megoldott, de ez fordítva is működik. Ha a monitort bedugjuk a hálózatba, akkor képes dokkolni a számítógépet. Ezzel végre igazi munkaállomás válhat a MacBook Próból és már nem csak nevében lesz pró.

IMG_0381

 

Azzal amit ez a csatlakozó tud, olyan új területek is megnyílhatnak a Macintosh userek előtt, ami eddig elképzelhetetlen volt. Persze valószínűleg akik eddig se játszottak, vagy használták a gépüket komolyabb komoly számítási teljesítményt igénylő munkára azok ezután se fognak. De most már adott a technológia arra az esetre, ha nem lenne elég erős a gép, akkor egy külső eszközzel akár megnövelhetnénk a gép grafikus erejét is.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!