imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook 36 millió dollárnyi Apple-részvényt adott el


Tim Cook most már több mint öt éve vezeti az Apple-t. Az évforduló számos, a munkáját elemző cikket szült, neki azonban valószínűleg nem ezért volt fontos, hanem azért, mert hozzájuthatott az első komolyabb, 100 millió dolláros bónuszához.

2016. augusztus 24-én lekerültek a korlátozások Tim Cook első nagyobb bónuszként kapott részvénycsomagjáról, ami azt jelenti, hogy innentől kezdve szabadon gazdálkodhatott az öt éve számára megítélt 960 000 darab Apple-részvénnyel. Míg korábban nem nagyon adogatta el a bónuszokból származó részvényeit, most nem várt sokat, augusztus 26-án 337 600 darab részvényt adott el összesen 35,8 millió dollár (kb. 9,9 milliárd Ft) értékben – a teljes csomag nagyjából negyedét.

A részvényeket összesen négy körben adta el, 107,07 és 107,73 dollár közötti árfolyamon, a legnagyobb csomag 207 807 darabból állt, ezt 107,21 dolláros részvényárfolyamon tette pénzzé. Érdekesség, hogy az egész bónuszként kapott csomag kicsit több mint a felét adóként kell befizetnie, ezt az ő nevében el is adta az Apple (656 ezer darabot). Maradt még azért a tarsolyában részvény, összesen 1 309 692 darab, ami jelenlegi árfolyamon nagyjából 140 millió dollárt ér.

Tim Cook
Tim Cook

Tim Cook bónusza a szerződése szerint attól függ, hogy az Apple hogyan teljesít a teljes részvényesi megtérülés (TSR) területén a többi, S&P 500 indexben szereplő céghez képest. A teljes részvényesi megtérülés mutató a részvényesi értékmaximalizálás végső mutatója. A részvény árfolyamváltozását és az egy részvényre fizetett osztalékot tükrözi. Ha az Apple ebben az S&P 500 első harmadában végez, Tim Cook megkapja a teljes bónuszát. Ha a második harmadban, akkor a bónusz a felére csökken, ha pedig az alsó harmadban, akkor nem kap bónuszt. Az Apple a 95. helyen végzett az időszakban vizsgált 430 cég között, vagyis a felső negyedben volt – Tim Cooknak egészen a 143. helyig nem kell izgulnia.

No de mihez kezd vajon az Apple vezérigazgatója a közel 36 millió dollárnyi készpénzzel, amihez a tranzakció után jutott? Pontosan nem tudhatjuk, de 2015 tavaszán egy hosszab interjúban azt mondta a Fortune-nek, hogy teljes magánvagyonát jótékony célokra kívánja fordítani – leszámítva azt a részt, amiből a jövőben a jelenleg 11 éves unokaöccsének egyetemi taníttatását finanszírozza. Összesen, a később beváltható részvényopciókkal egyébként 800 millió és 1 milliárd dollár közötti összegről van szó. Ezt mondta akkor:

Szeretnék a tóba dobott kavics lenni, ami elindítja a változás hullámait.

Forrás: AppleInsider.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!