imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook 58 millió dollárnyi Apple-részvényt kapott


Egy, az amerikai tőzsdefelügyelethez a napokban benyújtott dokumentumból kiderült, hogy Tim Cook 560 ezer Apple-részvény boldog új tulajdonosa lett, melyeket idő- és teljesítményalapú bónusz gyanánt ítéltek oda neki.

A dokumentumból az is kiderül, hogy Tim Cook úgy döntött, nem adja el a részvényeket, ami az utóbbi napok tőzsdei eseményei, és az Apple árfolyamának esése tükrében teljesen érthető. A teljes csomag értéke a jelenlegi árfolyamon (103,74 USD) mintegy 58 millió dollár, vagyis közel 16 milliárd forint.

Persze ott sem kolbászból van a kerítés, ha adózásról van szó, ezért a teljes mennyiségből automatikusan levonásra került 290 836 db részvény 30,1 millió dollár (8,2 milliárd Ft) értékben az adózási szabályoknak megfelelően. Máig egyébként összesen 1,17 millió Apple-részvényt gyűjtögetett össze Tim Cook, ami a jelenlegi árfolyamon 121,4 millió dollárt, vagyis kb. 33 milliárd forintot ér, de ha jó ütemben adta volna el őket pár hónapja, ennél akár 30%-kal többet is szakíthatott volna rajtuk az Apple vezérigazgatója.

Apple részvények felosztása

Ez még csak töredéke a kinevezésekor felajánlott bónusz részvénycsomagnak, ha Tim Cook 2021-ig kihúzza a vezérigazgatói székben, akkor addig részletekben összesen 4 760 000 részvény üti a markát, ami a mostani gyengécske árfolyamon is majdnem 500 millió dollár értéket képvisel.

Ehhez persze hozni kell a számokat, a bónusz feltétele, hogy az Apple az S&P 500 index felső harmadában végezzen egy két éves átlag alapján. Ha a cég a középső harmadba kerülne, Tim Cook bónusza feleződik, ha az alsóba, akkor pedig nullázódik. Ettől egyelőre nem kell tartania, a cég ugyanis a most nézett időszakban a felső 10%-ban végzett.

És hogy mihez kezd Tim Cook a pénzzel? Ez sem titok: az Apple vezérigazgatója még tavaly jelentette be, hogy a teljes vagyonát jótékony célokra fogja fordítani, egy kisebb részt leszámítva, amit az unokaöccse egyetemi tanulmányaihoz tesz félre. Ez összesen nagyjából 1 milliárd dollár körüli összeget jelent, melyet fokozatosan oszt szét, külön tervet készítve a jótékonykodásra. Ahogy tavaly egy interjúban fogalmazott:

Szeretnék a tóba dobott kavics lenni, ami elindítja a változás hullámait.

Forrás: 9to5Mac. Borítókép: Mashable.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!