imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook a Chromebookról: „ez csak egy tesztgép”


Az Apple a kezdetek óta fontosnak tartotta, hogy jelen legyen az oktatásban, és már az 1980-as évek óta igyekezett kedvezményekkel magához vonzani a diákokat és a tanárokat. Mégis, most úgy néz ki, hogy a Google Chromebook típusú gépek veszik át a stafétát az USA iskoláiban. Tim Cook nem hagyta szó nélkül a folyamatot.

Én személy szerint soha nem fűztem nagy reményeket a Chromebook típusú gépekhez, mert persze könnyű azt mondani, hogy mindenhol van már internet, de valójában ez nincs így, és a gépemet akkor is szeretném használni, ha nem tudok rácsatlakozni a netre. Az idő nem engem igazolt, valószínűleg azért, mert nem gondoltam bele, hogy milyen felhasználási területei lehetnek egy ilyen eszköznek. A Chromebook olcsó, és azért van pár hely, ahol jobb esetben mindig van internet. Például egy iskolában, ahol ez már elengedhetetlen feltétele (kellene hogy legyen) az oktatásnak.

dell_chromebook

2012-ben még csak 1% volt a Chromebook típusú gépek részesedése az amerikai iskolai piacon, most pedig úgy néz ki, hogy az év végéig több Chromebook lesz az amerikai iskolákban, mint az összes többi piaci szereplő együttvéve, kiszorítva többek között ezzel az iPadeket. Azaz három év alatt teljesen meghódították az USA iskoláit, és nem is csak a haszonkiesés miatt, de ez fájdalmas pont az Apple-nek. Tim Cook a BuzzFeednek adott interjújában egész egyszerűen csak „tesztgépeknek” nevezte őket, amik azért nyertek óriási teret, mert a technikai standardizálás miatt (tesztek, felmérések, dolgozatok stb.) az iskoláknak gyorsan és olcsón volt szükségük új eszközökre.

Az egyszerű felmérések nem járulnak hozzá a tanuláshoz. Mi abban szeretnénk segíteni, hogy a diákok jobban tudjanak tanulni, a tanárok pedig tanítani, nem pedig csak teszteket iratni. Mi olyan termékeket hozunk létre, amik egészen más megoldásokat kínálnak az embereknek, amik lehetővé teszik, hogy a gyerekek egy egészen más szinten tanuljanak, alkossanak és köteleződjenek el a munkájuk iránt.

– mondta Tim Cook, aki szerint az különbözteti meg az iPadet a konkurenciától, hogy léteznek rá kifejezetten oktatáshoz kifejlesztett appok, amiket könnyen lehet integrálni a tanulmányi struktúrába. Cook mindezt „A kódolás órája” (The Hour of Code) című rendezvény kapcsán mondta el, amiben az Apple is részt vett, és 400 boltját kvázi osztályteremmé alakította, ahol a gyerekeknek egy óra állt rendelkezésükre, hogy kódoljanak egy egyszerű játékot – természetesen iPaden –, pl. hogy egy Star Wars figura egy térképen mozog.

Tim Cook, az Apple CEO-ja egy new yorki Apple Store-ban „A kódolás órája” programon.
Tim Cook, az Apple CEO-ja egy new yorki Apple Store-ban „A kódolás órája” programon.

A fenti képen az Apple vezérigazgatója a harlemi 57. számú állami iskola diákjainak a munkáját kíséri figyelemmel, akik egészen addig nem foglalkoztak vele, amíg tartott a program. Végül kicsit azért beszélgetett a diákokkal:

Sziasztok, Tim vagyok és az Apple-nél dolgozom. A kódolás egy nagyon fontos, megtanulandó nyelv, egyszer majd olyan fontos lesz, mint az angol.

Források: BuzzFeed via The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!