imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook: a kiterjesztett valóság legalább akkora ötlet, mint az okostelefon


Az Apple-vezér egyre jobban szeretné mindenki tudtára adni, hogy csapata komolyan érdeklődik a technológia iránt. Esetleg már dolgoznak is egy AR-eszközön?

A kiterjesztett valóság egyre gyakrabban szóba kerül az Apple kapcsán, Tim Cook pedig már többször is kifejtette: nagy jövőt látnak benne, ellentétben a virtuális valósággal. Miután tavaly tarolt a Pokémon Go az App Store-ban, nem is volt kérdéses, mennyi embert képes megmozgatni a kiterjesztett valóság annak ellenére, hogy egy egyszerű mobiljátékról volt szó, ami csupán a telefon kameráját használja fel.

PokemonGO3

Ezen a területen még nem alakult ki komolyabb piaci verseny, pontosan nem is tudjuk még, hogy milyen kiegészítőket lehetne erre a technológiára építeni. Jelenleg talán az egyik legismertebb eszköz a Microsoft HoloLens, mégha a redmondi cég ezt a terméket nem is átlag felhasználásra találta ki. Amellett, hogy nincs olyan eszköz még a boltokban, ami a felhasználók mindennapjait kiegészíthetné, megfizethető árú AR-szemüveg sincs jelenleg.

Tim Cook az Independentnek adott interjúja során különbséget tett az AR és a VR között, ahogy azt mindig is teszi. Szerinte a virtuális valóság kirekeszti az embereket, és a használóját falak közé zárja, míg a kiterjesztett valóság pont az ellenkezőjére alkalmas, nem szab gátat az emberi kapcsolatoknak, ami szerinte nagyon fontos.

Nagyon izgatott vagyok a kiterjesztett valóság kapcsán, mert a virtuális valóságtól eltérő módon lehetővé teszi, hogy az egyén jelen legyen a világban, miközben remélhetőleg tökéletesíti is azt, ami a jelenben történik. A legtöbb ember nem akarja magát kizárni a világból hosszú időre, mert rosszul lehet tőle. A kiterjesztett valósággal nem kell teljes mértékben belemerülni valamibe, a világod és a kommunikációd részévé tud válni. Együtt hangozhatnak.

1-02
Ezek után nem nehéz kikövetkeztetni, hogy milyen irányt követnek az Apple-nél. Az interjú során Tim a kiterjesztett valóság ötletét az okostelefonokhoz hasonlította. Azonban ezt nem tekinthetjük egyértelmű utalásnak arra, hogy készül az Apple saját AR-szemüvege. Az is elképzelhető, hogy az Apple CEO-ja a jövőben egyfajta kiterjesztett valóság-platformként tekintene az iPhone-ra.

Úgy tekintek rá (az AR-ra – a szerk.), mint ami az okostelefonhoz hasonlóan nagy ötlet. Az okostelefon mindenkié. Nem úgy látjuk, mint egy tárgyat, ami csak egy bizonyos korosztálynak, országnak vagy társadalmi rétegnek van. Ezek mindenkinek készülnek. Úgy gondolom, hogy a virtuális valóságban legalább ekkora, hatalmas lehetőség van. Izgatott vagyok, mert amit teszünk, az javíthat mások életén, mindamellett szórakoztató is lehet. Úgy tekintek a kiterjesztett valóságra, mint az iPhone-omban lévő szilíciumra: ezek nem egyszerű termékek, hanem alapvető technológiák. De vannak olyan dolgok, amiket fel kell fedeznünk, mielőtt a technológia készen állna a mainstream felhasználásra. Arra gondolok, hogy rengeteg olyan dolog lehet ebben, ami segítheti az embereket a hétköznapok és a való élet során, ezért vagyok rendkívül izgatott.

iglasscover
A tech sajtó egyelőre megosztott a tekintetben, hogy vajon pontosan min is dolgozik az Apple. Egyesek az Apple-szemüveg lehetőségét fontolgatják, mások szerint az iPhone-ok kapnak majd hardveres és szoftveres támogatást a kiterjesztett valósághoz, megint mások szerint Tim Cook sejtelmes nyilatkozatai az autós projekttel hozhatóak összefüggésbe. Kíváncsian várjuk, mit rejteget számunka az Apple, nem is nagy baj, ha marad egy kis meglepetés az elkövetkezendő keynote-okra.

Forrás: Independent

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!