imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook aktivizmusának gyökerei a vidéki Alabamából erednek


Tim Cook, az Apple vezérigazgatója az utóbbi időben egyre több társadalmi, olykor politikai kérdésben fejti ki aktívan a véleményét: környezetvédelem, emberi jogok és esélyegyenlőség, a privát szféra védelme. A Washington Postban jelent meg nemrég egy cikk Todd C. Frankel tollából arról, milyen környezetben nőtt fel Tim Cook, és hogyan befolyásolhatta ez nézetei kialakulásában.

Tim Cook az alabamai Mobile-ban született 1960-ban, és a közeli, akkoriban nagyjából 2000-es lélekszámú kisvárosban, Robertsdale-ben nőtt fel. Ennek azonban elsőre semmi jelét nem láthatjuk ma a városban: az üdvözlőtáblák nem említik meg a nevét, nem esik szó róla a helyi ismertetőkiadványokban és a helyi újságokban sem írnak róla túl gyakran. A középiskolában ahová járt, egy vitrint rendeztek be a korábban szintén itt tanuló Joe Childress amerikaifutball-játékos tiszteletére, Cookról azonban sehol nem látható hasonló.

Frankelnek az az érzése támadt a városban mászkálva, hogy mintha el is feledkeztek volna arról, hogy itt élt Tim Cook, aki ma a világ legértékesebb vállalatának vezérigazgatója. Egyik volt osztálytársa, a városban jelenleg számítógépszervizt üzemeltető Rick Ousley szerint ez valószínűleg annak köszönhető, hogy Cook több érzékeny társadalmi kérdésben is állást foglalt az utóbbi időben – és nem arra az oldalra állt, amire az alabamai kisváros lakóinak többsége.

Robertsdale belvárosa. | Kép forrása: The Washington Post
Robertsdale belvárosa. | Kép forrása: The Washington Post

Nézetei amúgy sem voltak túl népszerűek, egy beszédében egyszer ráadásul még kritizálta is Alabamát, hogy nem eléggé haladó szellemű, illetve egy, a melegek jogaival kapcsolatos kezdeményezést is támogatott. Ousley szerint egy helyi lelkész ennek hallatán megesküdött arra, hogy soha többet nem használja az iPadjét.

A Washington Post cikke szerint pont Cook Robertsdale-ben átélt élményei és az itt szerzett tapasztalatai játszanak kulcsszerepet abban, hogy az egykor meglehetősen csöndes vezérigazgató egyre magabiztosabban áll ki a nyilvánosság elé az általa fontosnak tartott kérdésekben. Volt osztálytársai szerint a külső szemlélő számára ugyan Cook első pillantásra könnyed és népszerű fiatalnak tűnhetett, nagyon is foglalkoztatták a maga körül tapasztalt igazságtalanságok. Kerry Kennedy, emberi jogi aktivista szerint:

Úgy hiszem, pont azért értette meg, mennyire veszélyes lehet ha csendben marad, mert az 1960-as évek Alabamájában nőtt fel melegként, és megtapasztalta mindazt ami körülötte történt. Nem fél kiállni, ha látja, hogy valami nem helyes.

Frankel szerint erre már elég korán lehetősége nyílt. A ’70-es évek elején, hatodikos vagy hetedikes korában az új tízsebességes kerékpárjával járta a város környékét sötétedés után. Ekkor figyelt fel egy általa ismert fekete család kertjében egy lángoló keresztre. Amikor közelebb tekert, látta, hogy a Ku Klux Klan tagjai állnak mellette. Reflexből rájuk kiáltott, hogy hagyják abba amit csinálnak. Ekkor odamentek hozzá, az egyikük felemelte a csuklyáját, így Tim Cook felismerte benne az egyik helyi segédlelkészt. Cookot akkor elzavarták, de az élmény nagy hatással volt rá, ahogy erre egy 2013-as beszédében is kitért:

Ez a kép véglegesen beleégett az agyamba, és örökre megváltoztatta az egész életemet.

Tim Cook a helyi középiskola egyik évkönyvében. | Kép forrása: The Washington Post
Tim Cook a helyi középiskola egyik évkönyvében. | Kép forrása: The Washington Post

Kicsit később, 16 évesen nyert egy esszépályázaton. Ezért találkozhatott Alabama akkori kormányzójával, az erősen szegregációpárti George Wallace-szal, aki a végsőkig küzdött a szövetségi kormánnyal az ellen, hogy összevonják a fekete és fehér iskolákat. Cook kezet fogott a kormányzóval, amire így emlékszik vissza:

Az elveim elárulása volt. Nagyon helytelennek éreztem. Mintha eladnám a lelkem egy darabkáját.

Ugyanígy a pályázatnak köszönhetően találkozhatott a Fehér Házban az akkor elnökkel, Jimmy Carterrel. Saját bevallása szerint azonnal érezte a különbséget a két ember között, és egyből tudta, melyikük álláspontját érzi helyesnek, és melyikükét helytelennek. Az úton egy másik diáktársa is részt vett, aki a visszaemlékezése alapján csupán azzal foglalkozott, hogy mennyire izgalmas, hogy először ülhet repülőn – Tim tehát egy kicsit különc volt.

Timothy Donald Cook 1960-ban született, másodikként Donald és Geraldine Cook három fia közül. Édesanyja háztartásbeli volt, vigyázott a gyerekekre, valamint néha besegített a helyi patikában. Apja a Mobile-beli hajógyárban dolgozott. Egy zsákutca végén éltek egy téglaházban, meglehetősen szűkös körülmények között – az korábban említett esszét például kézzel írta, mivel nem volt pénzük írógépre.

Cook mindig is zárkózott volt ha a családjáról volt szó, Todd Frankel kérdéseire sem kívánt válaszolni a Washington Postba írt cikkhez. Az egyik testvére jelenleg Észak-Karolinában dolgozik üzleti elemzőként, a másik alig 25 kilométerre Robertsdale-től él. 83 éves édesapja jelenleg is az alabamai kisvárosban él, édesanyja tavaly halt meg 77 éves korában – a helyi lapban nem írtak gyászjelentést, többek szerint azért, mert Tim Cook félt a nyilvánosságtól.

Todd C. Frankel, a Washington Post újságírója. | Kép forrása: The Washington Post
Todd C. Frankel, a Washington Post újságírója. | Kép forrása: The Washington Post

A cikk Robertsdale-t ma egy „kétvíztornyos” városként jellemzi, melynek 5200-as jelenlegi lakosságszáma nagyjából a kétszerese annak, ami Tim Cook idejében volt. Nemrég nyílt meg a településen az első Walmart Supercenter (legalább 6500 négyzetméteres Walmart-üzlet), de 1977-ben a Piggly Wiggly volt az újdonság. Nem volt mozi vagy bowlingpálya – a legnagyobb esemény az őszi megyei vásár volt. A fiatalok vagy a teniszpályánál, vagy a Hammond’s Supermarket előtt lógtak. A helyzetet így foglalja össze velősen Teresa Prochaska Huntsman, aki akkoriban ugyanabba a középiskolába járt mint Tim Cook:

Semmit nem lehetett itt csinálni.

Az ő, és Tim Cook életének középpontjában is az iskola állt. Mindketten nagyon jó tanulók voltak, Teresa volt az osztályelső, éppen csak valamivel Timet megelőzve. Az oktatás színvonala azonban hagyott némi kívánnivalót maga után, ezért mindketten féltek attól, hogy az eredményeik nem lesznek elég jók ahhoz, hogy bekerüljenek a főiskolára vagy egyetemre. A kémiatanár például egy fociedző volt, aki arra biztatta a diákokat, hogy órán olvassanak vagy kártyázzanak. Az iskolai tanácsadó azt mondta nekik, hogy ne aggódjanak. Teresa így emlékszik vissza Cookra azokból az időkből:

Nagyon szerették az osztálytársai. Boldog srácnak tűnt. Valószínűleg egy kicsit kockának tartotta magát, de nekünk egyáltalán nem így jött le.

Az, hogy Tim Cook – vagy bármelyik iskolatársa – meleg lenne, egyáltalán nem merült fel senkiben:

A 70-es években egy középiskolában egyáltalán nem gondolt erre senki – főleg nem Alabamában. Mintha nem is lenne lehetséges.

Tim Cook 2014-ben egy, a Bloomber BusinessWeekbe írt cikkben hozta nyilvánosságra, hogy homoszexuális. Ebben megjegyzi, hogy nem tartja magát aktivistának, mégis, szükségét érezte, hogy felszólaljon az ügyben – mert így segíthet másokon. A mai napig egyébként ő az egyetlen nyíltan homoszexuális vezető a Fortune 500 cégek vezérigazgatói közül. Chad Griffin, a Human Rights Campaign elnöke szerint Cook valószínűleg fel sem fogta teljesen, mennyire fontos lépésre szánta el magát.

Robertsdale, Alabama. | Kép forrása: The Washington Post
Robertsdale, Alabama. | Kép forrása: The Washington Post

A hírt ugyan sokan üdvözölték, olyan reakciók is voltak, amik tökéletesen példázzák, miért lehetett rendkívül nehéz Tim Cook számára Alabamában felnőni a ’60-as ’70-es években. Cook egyik korai főnöke, Mark Briggs, akinek a ’90-es évek elején dolgozott az Intelligent Electronics nevű cégnél, igazi üzemeltetési zseninek tartotta korábbi alkalmazottját. A bejelentéssel kapcsolatban azonban így nyilatkozott:

A homoszexualitás ténye gyűlöletes Isten számára. Ez egy olyan viselkedés, ami felett lehet uralkodni. Pontosan ugyanolyan, mint az alkoholizmus.

Frankel szerint Tim Cook évekig hallgatott ezekben az ügyekben. Úgy gondolta, hogy ha szeretné egy kicsit megváltoztatni a világot, azt a szabadidejében kell megtennie, nem a munkája során. Addig gondolkozott így, amíg nem került az Apple-höz, és nem találkozott Steve Jobsszal. Cook így emlékszik vissza erre:

Steve ezt nem így látta. Idealista volt. Ebből a szempontból emlékeztetett arra, hogyan éreztem magam tinédzserkoromban. Jobs azt hangoztatta, hogy kemény munkával megváltoztathatják a világot, van lehetőség arra, hogy a munka morális célokat is szolgáljon.

Miután átvette az Apple vezetését 2011-ben, Tim Cook több ízben is megszólalt különböző társadalmi kérdésekben. Élesen kritizálta például azt az alabamai törvényt, miszerint jogszerűen lehet embereket elbocsátani a munkahelyükön a homoszexualitásuk miatt. Kritizálta azokat az államokat is, melyekben vallási alapú megkülönböztetés történik.

Tim Cook a Ripple of Hope díj átvételekor. | Kép forrása: The Washington Times
Tim Cook a Ripple of Hope díj átvételekor. | Kép forrása: The Washington Times

Tim Cook tavaly decemberben vette át a Robert F. Kennedy Center „Ripple of Hope” díját. A beszédében kihangsúlyozta, hogy ki kell állni amellett ami helyes és igazságos. A Washington Post szerint ezt a hozzáállást figyelhetjük meg az Apple FBI elleni harcában is. Az Apple álláspontja szerint egyszerűen nem lenne helyes, ha teljesítenék a kormányzat követeléseit és kiszolgáltatnák a felhasználóik adatait. Az ABC Newsnak adott interjúban Cook így jellemezte a helyzetet:

Bizonyos dolgok nehezek, bizonyos dolgok helyesek, és bizonyos dolgokra mindkettő igaz. Ez egy ilyen dolog.

Cook a mai napig a „dél büszke gyermekének” tartja magát, és amikor csak tud, ellátogat Alabamába – elsősorban az ünnepek alkalmával, Robertsdale-be, vagy Auburnbe, ahol szívesen látogatja korábbi egyetemének focimeccseit. A helyi lakosok érdeklődve követik a jelenlegi eseményeket is, sokan büszkék Tim Cookra, amiért ilyen messzire ment el az ügyben. Robertsdale polgármestere, Charles Murphy ezt nyilatkozta Frankelnek:

Nagyon tiszteljük őt. Tim Cook és az Apple megváltoztatta a történelmet.

 

Forrás: The Washington Post.

 

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!