imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook: Az Apple adatbiztonsága egyedülálló


Arról már többször is írtunk korábban, hogy az Apple nagy hangsúlyt fektet az adatvédelemre, és hogy ez mennyire nem tetszik az amerikai kormánynak. Bizonyára sokaknak rémlik még az a mondat, amit még tavaly novemberben mondott James Comey, miszerint „gyerekek fognak meghalni az iOS 8 miatt. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az összes bűnüldözéssel foglalkozó amerikai kormányszerv azt szeretné elérni, hogy a nagyobb techvállalatok kötelesek legyenek lehetőséget biztosítani a nyomozást lebonyolító szerveknek, hogy beleláthassanak a felhasználók adataiba.

Amikor kérdőre vonták, Bruce Sewell, az Apple jogtanácsosa azt a választ adta, hogy az technikailag nem megoldható, hogy olyan titkosítást használjanak, amit csak az illetékesek tudnak feltörni, így továbbra is ragaszkodnak az Apple által vállalt elvekhez, vagyis hogy ezeket az adatokat senki számára nem adják ki. A tavaly októberi találkozó így végül eredménytelenül zárult a hatóságok számára. Idén viszont az amerikai kormány új törvénymódosító javaslata kötelezné ennek a kiskapunak a létrehozására az összes amerikai vállalatot. A törvénymódosítás ellen induló petíciót már 140 cég írta alá. Az Apple pedig több nyilatkozatot is tett már a témáról.

Nem fogunk engedni a felhasználóink magánszférájának védelme iránti elkötelezettségünkből a kormányzat miatt. […] Az Apple soha nem működött együtt kormányzati szervekkel, hogy »hátsó ajtót« építsünk a termékeinkbe vagy szolgáltatásainkba. Soha nem engedélyeztük a szervereinkhez való hozzáférést a kormány részéről. És soha nem is fogjuk.

A legutolsó felszólalás viszont Tim Cook nevéhez köthető az Electronic Privacy Information Center (EPIC) a Szabadság Bajnokai díjátadó estén. Habár fizikailag nem volt jelen, élő kapcsolásban mégis elmondta, hogy a cég teljesen egyedi felfogásmóddal gondolkozik, és hogy az Apple soha nem adná ki a felhasználói adatait. Finoman utalt a Google és egyéb ingyenesen használható szolgáltatások hátrányaira is. Tim Cook szerint nem ér annyit egy ingyenes szolgáltatás sem, hogy mások kutakodjanak a fájljainkban. Eddig csak az e-mailezést és a keresési előzményeket használták isten tudja milyen hirdetési célokra, de most már a családi fotóimat is használni akarják?

timcook

A Szilícium-völgyből beszélek most hozzátok, ahol a legkiemelkedőbb és legsikeresebb cégek közül néhány azzal alapozta meg az üzleti sikereit, hogy hamis igazságot táplál a vásárlóiba, akik ezáltal teljes biztonságban érzik a személyes adataikat. Ezek a cégek viszont minden olyan adatot összegyűjtenek rólad, amit csak tudnak, hogy később ebből kereshessenek pénzt. Szerintünk ez helytelen. Az Apple sosem akarna ilyen céggé válni.

Ebben a pár mondatban Tim Cook egyértelműen a Facebookra és talán a Google-re is utalt. Ezeknél a cégeknél ugyanis a felhasználó kevésbé tudja azt irányítani, hogy milyen információkat használjon fel a szolgáltatásuk üzleti célokra. Itt jelentette ki, hogy az Apple viszont máshogy gondolkozik, hiszen sem az iMessage üzenetekhez, sem a FaceTime-hívásokhoz nem fér hozzá senki, még a cég maga sem.

Évek óta biztosítunk különböző titkosító eszközöket a termékeinkben, és ehhez később is tartani fogjuk magunkat. Úgy gondoljuk, hogy ez egy rendkívül fontos funkció azoknak a felhasználóinknak, akik biztonságban akarják tudni az adataikat. Évek óta titkosítjuk az iMessage és FaceTime üzenetváltásokhoz, mivel hisszük, hogy azok tartalma nem ránk tartozik. Ha tennénk egy kulcsot a lábtörlő alá a rendőröknek, akkor azt könnyen megtalálná egy betörő is. A bűnözök minden olyan technológiát használnak, ami a rendelkezésükre áll. Éppen ezért, ha tudnák, hogy van valahol egy rejtett kulcs, addig keresnék, még meg nem találnák.

Forrás: 9to5Mac.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!