imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook nyílt levélben ír homoszexualitásáról


A Steve Jobs után az Apple élére állított Tim Cook eddig a bulvársajtó találgatásai ellenére sem beszélt szexuális orientációjáról, bár nem is tagadta, hogy meleg. Most egy nyílt levélben Isten ajándékának nevezte homoszexualitását.

Elmondása szerint azért tartotta fontosnak, hogy annyi év néma beleegyezés után nyilvánosan és minden köntörfalazást nélkülözve is beszéljen homoszexualitásáról, mert így másokon segíthet. Elhatározásakor Dr. Martin Luther King szavai jutottak eszébe:

Az élet leginkább állandó és legsürgetőbb kérdése: mit teszel másokért?

Tim Cook mindig is szem előtt tartotta saját privát szférájának megőrzését, és állítása szerint helytelen, hogy pontosan ez tartotta vissza attól, hogy valami sokkal fontosabb dolgot tegyen.

Az Apple-nél számos kollégám tudja, hogy meleg vagyok, és úgy tűnik, ez nincs hatással arra, ahogyan viszonyulnak hozzám.

Írásában egy lépéssel tovább is megy, és egyenes azt állítja, sokat segített más emberek helyzetének megértésében az, hogy ő maga is egy többé-kevésbé kirekesztett kisebbség tagja.

Attól, hogy meleg vagyok, jobb rálátást kaptam arra, milyen egy kisebbségbe tartozni és a számos kihívásra, amivel más kisebbségi közösségek tagjainak minden egyes nap meg kell bírkozni. Együtérzőbbé tett, ami által színesebb lett az életem. Időnként nehéz és irányíthatatlan volt, de magabiztosságot adott, hogy önmagam lehessek, a magam útját járjam és a viszontagságok, valamint a másság elutasítása fölé emelkedjek.

A levél visszhangját tekintve, úgy látszik a legtöbben nem értik, mi szükség volt egyáltalán előhozakodni a témával, pláne, hogy Cook szexuális beállítottsága nyílt titok volt a szakmában. Erre a válasz egyszerű: egészen más következményekkel jár hallgatólag elfogadni, hogy melegként kezelnek, mint amikor az ember elébe megy a dolognak, és igyekszik előremozgatni a pozitív társadalmi változásokat. Valószínű, bár nem teljesen biztos, hogy az Apple vezetői pozíciójában nem fogja hátrányos megkülönböztetés érni pusztán nemisége miatt, de ahogyan le is írja, a nyilatkozat nem saját célját szolgálja, hanem azokét, akik nincsenek ennyire megingathatatlan pozícióban.

A szándékot könnyen megérthetjük, ha csak arra gondolunk, hogy számos országban még 2014-ben is illegális a homoszexualitás, sőt, Amerikában 29 államban törvényesen el lehet bocsájtani egy alkalmazottat, amiért bevallotta homoszexualitását. Persze e tekintetben a visszamaradottság nem csak a tengerentúlon tapasztalható, elég csak arra gondolni, hogy milyen az általános fogadtatása az évente megrendezett Budapest Pride-nak.

Tim Cook levele visszatetsző lehet azoknak, akik nem látják vagy értik a ma is jellemző hátrányos megkülönböztetést, de a nyilatkozat nem is őket veszi célba: célja, hogy erőt adjon azoknak, akik hasonló problémákkal küzdenek, és látványos ellenpéldát mutasson az ostoba sztereotípiák éltetőinek.

Tim Cook nyílt levele elolvasható a BusinessWeeken.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!