imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook: az Apple Watch az első modern okosóra


Tim Cook a Fast Companynek adott egy interjút, melyben az Apple Watch-ról, a céges kultúráról, az új Apple Campus 2-ről, és Steve Jobsról is beszélt. Szóba került az is, kezelhető lesz-e a jövőben az egyre bővülő termékkínálata és ökoszisztémája.

Arra a kérdésre, hogy mennyire van jelen még Steve Jobs öröksége az Apple mindennapi életében, Cook azt válaszolta, hogy a részletekre való odafigyelés, és a legjobb termékek elkészítése utáni hajsza továbbra is a cég filozófiájának alapját jelentik. Kiemelte, hogy szerinte káros az a felfogás a techvilágban, hogy egy cég akkor sikeres, ha a legtöbb terméket adja el a piacán. Steve-et ez tényleg nem érdekelte, csak az, hogy a legjobbat csinálja meg.

Tim szerint alapvetően Steve változtatta meg a gondolkodásmódját amikor 1998-ban átjött a Compaq-tól – egy windowsos világból – az Apple-höz. Ha új termékkategória kifejlesztésébe kezd az Apple, mindig az alábbi fő kérdéseket teszik fel először: mik az elsődleges technológiák emögött? Mit adnánk hozzá? Hozzá tudunk-e járulni pozitív irányban a társadalom fejlődéséhez? Ha az utolsó kérdésre nem a válasz, vagy nincsenek meg a kulcsfontosságú technológiák, akkor nem csinálják meg a terméket. Ezeket a kérdéseket természetesen az Apple Watch esetében is feltették.

Évek munkája van a dolog mögött, tudatos odafigyelés, kipróbálás, kipróbálás, kipróbálás, aztán fejlesztés, fejlesztés fejlesztés. Nem szabad kiadni valamit azelőtt, hogy kész lenne. Türelmesnek kell lenni ahhoz, hogy jól oldjunk meg dolgokat. És pontosan ez történt az óránál is. Nem mi vagyunk az elsők. De nem mi csináltuk az első MP3-lejátszót, az első táblagépet vagy az első okostelefont sem. Viszont vitathatatlanul mi készítettük el az első modern okostelefont, és a miénk lesz az első modern okosóra – az első, ami számít.

Tim Cook | Kép forrása: Bloomberg
Tim Cook | Kép forrása: Bloomberg

Tim nem aggódik a hírek miatt, miszerint negatívak a várakozások az Apple Watch megjelenésével kapcsolatban. Emlékeztetett rá, hogy az iPod esetében is ez volt a helyzet és az iPadet is előre temették.

Steve másik fontos meglátása a céges szervezettel kapcsolatos volt: ő a kisebb, összeszokottabb csapatokat részesítette előnyben. Ahogy azonban nő az Apple, természetesen egyre nehezebb megtartani ezt a szervezeti felépítést. Tim szerint az együttműködést még tovább fokozták – itt valószínűleg arra gondol, hogy például a szoftver és a hardver dizájnja is egy személy, Jony Ive kezébe került –, amiből csak előny származik. Ha külön cég csinálja a hardvert és a szoftvert, akkor olyan eredményeket kapunk, mint a Windows vagy az Android – gyengébb felhasználói élményt.

Ebből a szempontból jelentős lépés az Apple Campus 2 felépítése is: sokkal egyszerűbb úgy közösséget építeni, ha tényleg egymásba tudnak futni az emberek. Mivel nem számítottak korábban az alkalmazottaik számának ilyen ugrásszerű növekedésére, jelenleg több száz épületben vannak szétszórva – ezt a kényszerű megoldást Cook személy szerint utálja. Szóval nagyon várja már az Apple Campus 2 2016 végére tervezett átadását.

Apple Campus 2

Végezetül Tim beszélt egy kicsit Steve Jobs régi irodájáról is, ami továbbra is ott van az Apple jelenlegi főhadiszállásán, az eredeti berendezéssel:

Pontosan úgy akartam hagyni ahogy volt. A minap jártam benne Laurene-nel [Steve Jobs özvegye] és még mindig ott vannak a gyerekei rajzai a táblán. Múlt nyáron Eve-vel jártam ott [Steve lánya], aki észrevette, hogy még mindig ott vannak rajzai, amiket évekkel korábban készített.

Forrás: Fast Company. Borítókép: Business Times.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!