imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook a Watch-ról, olcsó iPhone-ról és a Mac jövőjéről


Az Apple vezérigazgatója a New York-i Goldman Sachs konferencián egyebek mellett a környezetvédelem fontosságáról, az Apple Pay sikeréről, az Apple adatvédelmi elveiről és az IBM-mel kötött partneri kapcsolatukról is kifejtette véleményét.

Környezetvédelem

Cook kiemelte, mennyire fontosnak tartják az Apple-nél a természet megóvását, és felhívta rá a figyelmet: a sokak által vitatott éghajlat-változás igenis valódi probléma, amit nem szabad a vállalatoknak a nagyobb profit érdekében figyelmen kívül hagyni.

A beszéd ideje lejárt, a tettek ideje pedig eljött.

Beszámolt az Apple általa eddigi legnagyobbnak és legambíciózusabbnak titulált projektjéről is, ami keretében egy 526 hektárnyi területen napelemeket helyeznek el, ami 60 000 kaliforniai otthonnak elegendő áramot termel majd, és ami az új Apple Campus 2 teljes energiaellátásáért is felel majd, az 52 kaliforniai Apple Store, a többi helyi Apple-iroda és a közeli adatközpont mellett. A beruházás mintegy 850 millió dollár értékű, de Cook szerint ez nem csak környezetvédelmi szempontból, hanem gazdaságilag is megtérül.

Apple_solar_panels

Őszintén szólva, ezt azért tesszük, mert így helyes, de azt is érdemes tudni, hogy gazdaságilag is helyes. Komoly megtakarításokra számítunk.

Apple Watch

A vezérigazgató rámutatott, hogy egyik piacon sem elsőként jelentették meg a terméküket, viszont sok esetben az Apple megoldása volt az első, ami valóban jelentőségteljesnek bizonyult. Így volt ez az iPod esetében, az iPad esetében, és ez a helyzet az Apple Watch-csal is: a jelenlegi okosórák nem változtatták meg a felhasználók életét, az Apple márpedig erre készül az órával.

Azt hiszem, az egyik legnagyobb meglepetést az okozza majd az embereknek, mikor elkezdik használni, hogy mennyire sok dologra képes.

A széleskörű testreszabhatóság mellett kiemelte azt is, hogy az Apple Watch olyan kommunikációs lehetőségeket rejt, amelyeket sosem láttunk még, amellett, hogy a Siri személyi asszisztens a csuklónkról bármikor elérhető lesz, anélkül, hogy elővennénk a telefonunk.

A Watch tudja, mikor nézel rá, és bekapcsol. Ha nem nézek rá, ki van kapcsolva. Ez elég fontos, nem igaz?

Azt is kifejtette, mennyire izgatott a külső fejlesztők alkalmazásai miatt. Ahogyan az iPhone esetében az App Store megjelenésekor, itt is mindenkinek meglesznek a maga kedvenc alkalmazásai. Azt is észrevette, hogy nagyon sokan használják arra, hogy ne felejtsenek el óránként néhány percre felállni és mozogni egy kicsit, az Apple-ös meetingeken az óra jelzésére egyre többen pattannak fel, hogy ne üljenek egész nap egy helyben.

Tim Cook saját bevallása szerint szinte le sem veszi az Apple Watch-ot. | Forrás: AFP
Tim Cook saját bevallása szerint szinte le sem veszi az Apple Watch-ot. | Forrás: AFP

Apple Pay és adatvédelem

Az Apple Pay kapcsán elmondta, a sikerhez elengedhetetlen volt, hogy az egész szolgáltatásért az Apple felel, a hardvert is beleértve. Kiemelte, hogy ők a tranzakción keresnek pénzt, nem a begyűjtött adatokon, tulajdonképpen nem is gyűjtenek semmilyen személyes információt.

Forrás: Forbes.com
Forrás: Forbes.com

Semmi ok nincs rá, hogy bárki, vagy akár mi magunk tudjuk, hogy hol vásárolsz, mit veszel meg és mennyit fizetsz érte. Én semmit sem akarok tudni erről, őszintén szólva semmi közöm hozzá.

Olcsó iPhone

Az alacsonyabb árkategóriájú telefonokkal kapcsolatban egyértelműen jelezte, nem kötnek kompromisszumot.

A feladatunk az életben az, hogy a legjobbat alkossuk meg, nem pedig a legtöbbet.

Így ha lehetséges lejjebb vinni a legjobb Apple termékek árát anélkül, hogy az a minőség rovására menne, azt boldogan megteszik, de mindig a minőséget tartják első szempontnak. Elmesélte, hogy rengetegen javasolták nekik, hogy a kínai piacra készítsenek olcsóbb termékeket, különben nem lehetnek sikeresek, de ők ezt nem akarták.

Úgy tűnik, helyesen döntöttek: leszerződtek a legnagyobb mobilszolgáltatókkal, és az új iPhone-ok Kínában is az elmúlt hónapok elsőszámú sikertermékeivé váltak. Míg 5 évvel ezelőtt kevesebb, mint 1 milliárd dollár bevételük származott a kínai forgalomból, az elmúlt egy évben 38 milliárdos bevételt könyvelhettek el.

Idén Kínában egymás után nyílnak az új Apple Store-ok.
Idén Kínában egymás után nyílnak az új Apple Store-ok.

Apple + IBM

Cook szerint a két cég remekül kiegészíti egymást: az IBM nagyvállalati piacon szerzett tapasztalata az Apple számára pótolhatatlan, míg a kiváló termékekről és szoftverekről ez leginkább fordítva mondható el.

Meg akarjuk változtatni, ahogyan az emberek dolgoznak. Ez hoz minket lázba.

A megszokott irodai alkalmazások mellett olyan programokra van szükség, amiket a bankárok, a nővérek, vagy éppen a pilóták tudnak hasznosítani munkájuk során, és ez valami olyasmi, amire az Apple önmagában nem volna képes. Így egy partner után kellett nézniük, és hamar rájöttek, hogy az IBM-nél jobbat aligha találhatnak.

Az IBM új iOS alkalmazásai többek közt a rendőrség munkáját könnyítik meg.

A Mac jövője

Tim Cook mindenkit biztosított róla, hogy a Mac-ről sem feledkeztek el, és ragyogó jövő áll az Apple számítógépek előtt. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a piac szűkülésének ellenére a Mac az elmúlt 10 évben végig növelni tudta részesedését. A 2000-es évek eleje óta 5 milliárdról 25 milliárd dollárra nőtt a Mac-ből származó éves bevétel, így semmi okunk azt gondolni, hogy a piac többi szereplőjével együtt az Apple jelentősége is csökken.

A teljes 45 perces beszéd meghallgatható az Apple weboldalán, illetve elolvasható az iMore.com jóvoltából.

Borítókép eredetije: Time.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!