imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook: az FBI azt kéri, hogy a szoftverek rákját alkossuk meg


Újabb hírek érkeztek az Apple vs. FBI ügyben – a korábbi napok történéseit és reakcióit itt tudjátok elolvasni –, a cupertinói cég pedig, ha lehet, még erősebben képviseli azt, amit eddig állított. Tim Cook exkluzív, fél órás interjút adott a témában.

Ahogy eszkalálódik az ügy, úgy egyre többen vonódnak be az iPhone feltörése körüli vitába, az Apple mellett vagy ellen. Érdekes módon most egy demokrata képviselő, Ted Lieu állt ki az Apple mellett, és kérte az FBI-t, hogy vonja vissza a határozatot, ami egy hátsó kapu beépítésére kötelezné a céget. A számítástechnikusi diplomával rendelkező képviselő szerint beláthatatlan következményei lennének egy ilyen precedensnek. Ted Olson, a híres ügyész is az Apple pártját fogja, sőt tanácsokkal is segíti őket. A neve talán onnan lehet ismerős, hogy ő nyerte meg a Bush vs. Gore vitát, ami pontot tett a 2000-es elnökválasztás körüli vitákra (floridai szavazatok újraszámlálása), ami egyet jelentett azzal, hogy George W. Bush lett az USA elnöke. Bár az Apple már jó ideje párbeszédben volt az igazságügyi szervekkel, magáról a döntésről, hogy az FBI bíróság elé viszi az ügyet, csak a sajtóból értesültek. Most már azt is tudjuk, hogy több államban ugrásra készen állnak az ügyészek, hogy még több telefon felnyitására kötelezzék az Apple-t, ha megteremtődik erre a precedens.

iphone-5c-green

Az Apple támadásba ment át, ugyanis amíg az FBI az 1789-es All Writs Act-et kívánja felhasználni, addig ők az amerikai alkotmány első kiegészítésére hivatkozva akarják azt érvényteleníteni. Ez már a jogászok meccse lesz, azonban ami fontos, hogy az Apple most már nyíltan kongresszusi vitát akar az ügyről, ahol az összes szereplő elmondhatja nyilvánosan a véleményét. Azaz ha már háború van, akkor legalább játsszák azt nyílt sisakkal. Az is elég valószínű, hogy a Kongresszusban kicsit jobb lobbierővel bír az Apple, mint ha egy poros amerikai kisváros utolsó bírósága előtt kellene fellépnie. Márpedig attól tartanak, hogy ha csak bírósági ítélettel ki lehet kényszeríteni ezt a precedenst, akkor azt mások is azonnal alkalmazni kezdik, bármiféle szövetségi szabályozás nélkül. Többek között erről is beszélt Tim Cook abban a félórás interjúban, amit az ABC News riporterének adott, exkluzívan a cupertinói irodájában.

Tim Cook és David Muir újságíró az Apple CEO-jának irodájában.
Tim Cook és David Muir újságíró az Apple CEO-jának irodájában.

Ez nem olyan, hogy itt a szomszédos irodában fekszenek az információk arról a telefonról és mi nem akarjuk odaadni. Semmilyen egyéb információnk nincs arról a telefonról. Az egyetlen lehetőség, hogy további adatokat nyerjünk ki róla, ha írunk egy speciális szoftvert, egy olyan szoftvert, ami a rákhoz hasonlatos. Ez az igazi veszély.

Az Apple CEO-ját egyértelműen profik készítették fel, ugyanis vissza-visszatérően ismételgeti álláspontjának főbb paneleit: ez a szoftver a rákhoz lenne hasonlatos, sokkal nagyobb kárt okozna, mint hasznot hozna, ma több személyes adatot tárolunk az okostelefonjainkon, mint bárhol máshol, és ez már nem csupán adatbiztonsági kérdés, hanem az emberek személyes biztonságáról szól, tehát valójában a jövő van kockára téve. Azt is felemlegeti, hogy bizony az FBI hatalmas bakot lőtt azzal, hogy megváltoztatták az Apple ID jelszavát. A riporter azért csak megkérdezte tőle, hogy magányos pillanataiban nem gondolja-e végig, hogy az Apple segítségével el tudnának hárítani egy újabb terrortámadást? Cook nem engedett az álláspontjából:

David, bizonyos dolgok nehezek, bizonyos dolgok igazak, és bizonyos dolgokra mindkettő igaz. Ez egy ilyen dolog.

Tim Cook immáron kerek-perec kijelentette, hogy vissza fogják utasítani a bíróság kérését hivatalosan is, és várják a következményeket. Azt is nyilvánvalóvá tette, hogy soha nem gondolta volna, hogy ilyen helyzetbe kerülnek, és hogy borzasztó kellemetlenül érinti őket, hogy szembe kell menniük a saját kormányukkal, de az állampolgári jogok védelme és a felhasználók biztonsága többet ér nekik.

Optimista vagyok, és bízom abban, hogy mindannyian le tudunk ülni tárgyalni. Nagyon örülök annak, hogy beszélünk erről. Az Egyesült Államok mindig jobban és erősebben jött ki ezekből a vitákból. Ettől ilyen különleges ország. […] De készen állunk, hogy a Legfelsőbb Bíróságig vigyük az ügyet, mert ez ennyire fontos Amerikának.

A kérdés megosztja az USA-t: a napokban 50 városban tüntettek az Apple mellett, egy újabb közvéleménykutatás szerint az amerikaiak 46%-a az Apple mellett, 35% ellene van, 20% pedig nem tud dönteni a kérdésben. Az Apple válaszul még erősebb titkosításon kezdett el dolgozni, hogy az iPhone iCloudon keresztül se tudja „meghekkelni magát”.

Az interjút itt tudjátok megnézni:

Források: 9to5MacApple InsiderAppleWorld.Today, Cult of MaciMore, The Verge

Borítókép: Mashable

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!