imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook elmúlt 5 éve számokban


Steve Jobs 2011. augusztus 24-én mondott le az Apple vezérigazgatói posztjáról. A cég igazgatótanácsa – az ő javaslatára – Tim Cookot nevezte ki a következő CEO-nak. Nézzük, hogyan teljesített az elmúlt 5 évben!

Ahogyan az várható volt, az ötödik évforduló alkalmából többen, töb szemszögből vizsgálták meg azt, mi változott az Apple életében Tim Cook vezetése alatt. Azt már több forrásból is tudjuk – legutóbb épp Craig Federighi és Eddy Cue erősítették meg –, hogy Cook vezetési stílusa nagyon különbözik Jobsétól. Persze lehet elmékedni azon, hogy mennyire változott meg az Apple, a termékek, a stílus – most azonban szigorúan a számokat nézzük meg, melyekhez a Telegraph és a Beyond Devices elemzéseit vesszük alapul.

Steve Jobs és Tim Cook | Fotók: Marco Grob
Steve Jobs és Tim Cook | Fotók: Marco Grob

Kezdjük is a Telegraph nagyszerű infografikájával, melyben a főbb számokat láthatjuk 2011-ben és 2016-ban:

Apple-számok 5 év

Jól látható, hogy az iPhone-eladások majdnem megnégyszereződtek, az üzletek száma közel 30%-kal nőtt, a profit két és félszerese a korábbinak, ötvenezerrel több embert foglalkoztat a cég, és a részvények árfolyama is megduplázódott, sőt, járt a mostaninál magasabb értéken is. Egyedül az okostelefon-piaci részesedés csökkent, itt azonban fontos tényező, hogy a fejlődő országok adják ezen szegmens növekedését, ahol elég árérzékenyek a vásárlók.

Tim Cook vezetése alatt vált az Apple a világ legnagyobb nyilvánosan működő cégévé, és kétszer is megdöntötte a negyedéves nyereség világrekordját ebben a kategóriában. A boltok száma Kínában nőtt hatalmasat, Steve Jobs idejében itt 4 üzletet üzemeltettek, most 41-et. De új ország többek között Törökország, Brazília, az Egyesült Arab Emírségek és Belgium is. Az Apple jelenleg egyébként másodpercenként(!) nagyjából 6,4 iPhone-t ad el.

Országok, melyekben van Apple Store
Országok, melyekben van Apple Store

Jan Dawson, a Jackdaw Research elemzője megnézte, hogy hogyan alakultak az Apple négy negyedéves bevételei amióta Tim Cook vette át a stafétát. Látható, hogy a kezdeti időszakban meredeken nőtt az érték, majd egy időre megtorpant, hogy az iPhone 6 megjelenése után ismét rakétaként lőjön ki. Aztán elkövetkezett az utóbbi néhány hónap, amikor 13 év után először elkezdett csökkenni (az ábra naptári negyedévekkel számol, nem az Apple pénzügyi negyedéveivel):

Forrás:  Jackdaw Research
Forrás: Beyond Devices | Adatok: Jackdaw Research

Az átlagos haszonkulcs eléggé hullámzó képet mutat, de elmondhatjuk, hogy a kezdeti emelkedést leszámítva inkább csökkenő tendenciát mutat a Steve Jobs korszakhoz képest:

Forrás: Beyond Devices | Adatok: Jackdaw Research
Forrás: Beyond Devices | Adatok: Jackdaw Research

Miért lehet ez? A termékek átlagára egyébként szintén csökkent valamelyest, de érdemes megnézni a kutatás-fejlesztésre költött összegeket is. Összegszerűen is hatalmasat nőtt az erre szánt pénzmennyiség (majdnem megnégyszereződött, kevesebb mint évi 2,5 milliárd dollárról közel évi 10 milliárd dollárra), ami a bevételek növekedéséből egyenesen következne, viszont a bevétel arányában is majdnem dupláztak. A 4% körüli arány egyébként még mindig nem számít kiemelkedően magasnak a techcégek között.

Forrás: Beyond Devices | Adatok: Jackdaw Research
Forrás: Beyond Devices | Adatok: Jackdaw Research

Jelentős változás volt az Apple életében, hogy míg Steve Jobs alatt nem fizetett osztalékot a cég a részvényeseknek, Tim Cook alatt már igen, az egy részvényre eső osztalék értéke is nőtt az utóbbi években. Nem véletlenül: a készpénztartalék hatalmasat nőtt, ideje volt elkezdeni visszaforgatni a befektetőknek, ennek az egyik eleme az osztalék fizetése, a másik eleme pedig a masszív sajátrészvény-felvásárlás volt. A tartalékok nagyobbik része (és ez az arány is nőtt) külföldön van, és Tim Cook nem is tervezi hazautalni addig, amíg nem változnak az amerikai szabályozások.

Forrás: Beyond Devices | Adatok: Jackdaw Research
Forrás: Beyond Devices | Adatok: Jackdaw Research

A fenti növekedés még durvább annak tükrében, hogy az elmúlt 4 évben az Apple összesen 163 milliárd dollárt adott vissza a befektetőknek (ebből 117 milliárd dollárt tett ki a részvények visszavásárlása). Nézzük a különböző készülékek eladásait! A Mac és az iPad alig nőtt, az iPhone viszont kilőtt, mint a rakéta. A Tim Cook előtti időszakban (iPhone, iPhone 3G, iPhone 3Gs, iPhone 4) összesen 130 millió iPhone talált gazdára, azóta 859 millió – vagyis az összes iPhone 87%-át már Steve Jobs után adta el az Apple. Az arány az iPad esetében még durvább (30 millió vs. 300 millió), de abból csak 2010-ben jelent meg az első generáció.

Eladások, darabszám

Tim Cook alatt még inkább „fejnehéz” lett az Apple, már abban az értelemben, hogy a cég nagy mértékben az iPhone-ra támaszkodik. Steve Jobs alatt a bevételek 45%-át hozták az iPhone-eladások, mostanra ez az arány 64%-ra nőtt. Az iPad és a Mac jelentősége még inkább visszaesett, nőtt azonban a szolgáltatások fontossága. Ez utóbbi nem meglepő, tisztán látszik, hogy Tim Cook erősen koncentrál erre a szegmensre, ahol bőven akadnak még kiaknázatlan lehetőségek – akár egy videós streaming-szolgáltatás.

Bevételek eloszlása termékcsoport szerint

Vessünk is egy külön pillantást a szolgáltatások kategóriára, és az abból származó négy negyedéves bevételekre. A korábban kevesebb, mint évi 10 milliárd dolláros kategória bőven 20 milliárd dollár fölé nőtte ki magát, ami elsősorban az App Store hatalmas sikerének köszönhető – de valószínűleg az Apple Music is fokozatosan egyre többet ad hozzá.

Szolgáltatásokból származó bevételek

Ha már eloszlás, akkor végezetül érdemes megnézni a bevételek régiók szerinti eloszlását is. Steve Jobs idejében a bevétel közel fele, 48% származott hazai pályáról – az Egyesült Államokból –, mostanra ez az arány 39%-ra apadt. Csökkent Európa súlya is, Kína pedig igencsak megerősödött, az utóbbi negyedévekben gyakorlatilag Európával előzgetik egymást a második helyért. Igaz, a távol-keleti ország jelenlegi gazdasági helyzetében az utóbbi időszakban megállt a növekedés, sőt, csökkenés figyelhető meg.

Bevétel régiók szerinti eloszlása Bevétel régiók szerinti eloszlása

A fentiekből jól látható, hogy Tim Cook alatt elég nagyot nőtt az Apple a 2011-es állapotokhoz képest – nem véletlenül kapta meg a 100 millió dolláros bónuszát. Az persze kérdés, hogy mennyiben köszönhető ez a vezérigazgatónak, mennyiben az őt körülvevő embereknek, a gazdasági helyzetnek, az emberek szokásainak. A következő öt év után valószínűleg ez is kiderül.

Források: Telegraph, Beyond Devices.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!