imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook exkluzív interjút adott a Time magazinnak


Hétfőn keynote-ot tart az Apple, ahol várhatóan számos új terméket fognak bemutatni, majd miután mindenki örült ennek, és aludt rá egyet, másnap kevésbé vidám és családias környezetben, a kaliforniai bíróságon folytatja a cupertinói cég a harcot az FBI-jal.

Az iMagazin rendszeres kommentelői részéről felmerült, hogy túl sokat írunk Apple vs. FBI témában. Szeretnénk megnyugtatni titeket, hogy ez egyáltalán nincs így: nem írjuk le, ha egy amerikai zsákfalu helyi sheriffje vagy ügyésze ajándékoz meg minket egy újabb csodálatos aranyköpéssel, viszont vannak, aminek szerintünk van jelentősége. Annak van jelentősége, ha Barack Obama vagy Tim Cook szólal meg az ügyben. Arról pedig még lehet írunk is a jövőben, hogy az egésznek miért lesznek globális hatásai, és ez nemcsak egy amerikai csetepaté egy magáncég és az állam között.

Tim Cook a Time 2012. december 19-ei számának a borítóján.
Tim Cook a Time 2012. december 19-ei számának a borítóján.

Tim Cookot egészen a február végi ABC News interjú óta pihentették, helyette Bruce Sewell, Craig Federighi vagy épp Eddy Cue képviselte az Apple álláspontját. Most, pár nappal a tárgyalás – és a hétvége! – előtt újra ledobták a CEO-bombát: 11 nappal a Time nyomtatott változatának megjelenése előtt (aminek a borítóján természetesen az Apple CEO-ja fog szerepelni) elérhetővé tették az igen hosszú interjút, amit itt tudtok elolvasni. Az interjút Nancy Gibbs és Lev Grossman készítette március 10-én Tim Cook irodájában, ahol érezhetően megnőtt a forgalom az elmúlt időben.

Elmondása szerint az Apple-nél van egy asztal, ahol a nap 24 órájában, a hét minden napján ül valaki, hogy válaszoljon az államtól érkező kérésekre. Ezen keresztül keresték meg őket a San Bernardinó-i támadás után, és együtt is működtek, egészen február 16-ig, amikor is az FBI a nyilvánosság elé vitte a balhét, úgy, hogy erről nem tájékoztatta az Apple-t.

Ha hónapokon keresztül dolgozom veled bizonyos dolgokon, ha munkakapcsolatban vagyunk, és úgy döntök egy nap, hogy be foglak perelni téged, nos, akkor én a nap végén is egy vidéki srác vagyok: felveszem a telefont, és elmondom neked, hogy be foglak perelni.

Tim Cook nem is rejti véka alá, hogy sokkolta őket az FBI eljárása, és hogy egyáltalán nem érzik magukat kellemesen amiatt, hogy a kormánnyal kell harcolniuk.

Hogy tetszik a taktikájuk? Nem, nem tetszik. Olyan megvilágításban tűnik fel előttem az államapparátus, amiben még sosem láttam. Örülök neki, hogy a sajtóból értesülök bizonyos dolgokról? Nem, sőt ezt egyáltalán nem tartom professzionálisnak. Tetszik nekem az, ahogyan beszélnek és hazudnak a szándékainkról? Nem, sőt kifejezetten bánt a dolog. Mélységesen sért engem ez az eljárás.

Kép: Michele Asselin | Time
Kép: Michele Asselin | Time

Cook újfent hangsúlyozza, hogy egyáltalán nem az a legnagyobb veszély, hogy emberek meztelen szelfijeihez kap hozzáférést valaki, hanem hogy ma egy adott emberről a legtöbb adatot az okostelefonjáról nyerhetjük ki. Ahogy az Time újságírója találóan megfogalmazza: tíz évvel ezelőtt ha elment futni, annak semmi nyoma nem maradt. Ma nyomon lehet követni, hogy merre futott, milyen gyorsan, közben milyen zenét hallgatott, és mennyi volt a pulzusa. És ez csak a jéghegy csúcsán a hab. Peter Swire és Kenesa Ahmad jogtudósok „A megfigyelés aranykorának” nevezték korunkat, amikor önszántunkból „poloskázzuk be” mindenünket, egyrészt mert az okoseszközök megkönnyítik az életünket, másrészt megváltozott a személyek közötti interakció és kommunikáció. Cook szerint óriási kérdés, hogy kit lehet közel engedni ehhez az információ-hegyhez, miközben az Apple büszke arra, hogy szemben pl. a Google-lel, Amazonnal vagy a Facebookkal, nem kereskedik felhasználóinak az adataival.

Véleménye szerint a kérdésnek a titkosság vs. biztonság szintjére való leegyszerűsítése több mint inkorrekt.

Rendben, mondjuk, hogy elég volt a titkosításból. Holnap te és én betiltjuk. Ott ülünk a Kongresszusban, és azt mondjuk, hogy „nektek nem adatik meg a titkosítás”. Mi fog történni? Hát szerintem a rossz emberek ugyanúgy titkosítást fognak használni, maximum nem amerikaiat, mert ők elég agyafúrtak hozzá, miközben az Apple titkosítás nélkül marad.

Cook nem titkolt ellenszenvvel beszél arról, hogy egy több mint 200 évvel korábbi törvény (All Writs Act) alapján akarják beszántani az Apple-t, és hogy minden egyes bíróság, a legkülönbözőbb ügyekben sorra kötelezze őket a titkosítás feloldására. Megoldásnak csakis egy kiegyensúlyozott kongresszusi törvényhozást tart elképzelhetőnek, egységes szabályozással. Kiemelte, hogy mint mindig, amint törvény születik, legyen az bármilyen előjelű, az Apple be fogja tartani.

Azt már csak az újságíró jegyzi meg, hogy állítólag nagyon versenyeznek Cupertinóban az idővel, hogy a szoftveres titkosítást hardveres szintre emeljék, így még egy „GovtOS” sem lenne képes feltörni az iPhone-t.

Forrás: Time

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!