imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook felhívta a diákot, akit az Apple Watch mentett meg


Mostanában az Apple nagy hangsúlyt fektet az egészséggel kapcsolatos fejlesztésekre – gondoljunk csak például a ResearchKitre, vagy az Apple Watch ehhez köthető funkcióira. Meglepő, de még ez utóbbi viszonylag kezdetleges megoldásai is életet menthetnek.

A 17 éves Paul Houle Jr. a massachusettsi Cape Cod félszigeten jár középiskolába, és mint sok vele egykorú társa, ő is tagja az iskolai amerikaifoci-csapatnak. Egy meleg napon tartott hosszú edzés után erős fájdalmat érzett levegővételkor a mellkasában, valamint a pulzusa is meglehetősen magas volt. Lepihent pár órára, de amikor később ismét megmérte a pulzusát az órájával, amit alig pár nappal korábban vásárolt, az Apple Watch továbbra is 145-ös értéket mutatott. Az edzője az értékeket látva elvitte az orvoshoz.

Edzés után lepihentem, de a pulzusom két órával később még mindig 145 volt. Ha az Apple Watch nem mutatja ezt az értéket, nem foglalkoztam volna a dologgal.

A kórházban aztán az orvosok megállapították, hogy Paulnak rhabdomyolysisa van, ami a vázizomzat károsodásával, szétesésével, pusztulásával járó megbetegedés. Később akut veseelégtelenséghez vezethet, a halálozási arány 40-50%. A meleg, dehidratáltság és kimerültség jelentősen súlyosbította ezt az egyébként annyira nem ritka betegséget a fiú esetében.

Kép forrása: Apple
Kép forrása: Apple

A kórházban azt mondták, hogy ha másnap is edzettem volna, akkor elvesztem a kontrollt az izmaim felett, és jó eséllyel összeesem és meghalok a pályán. Nagyon hálás vagyok a pulzusmérőnek.

Paul sztorija annyira figyelemreméltó, hogy Tim Cook érdeklődését is felkeltette, aki fel is hívta a diákot, és egy ajándék új iPhone-t ajánlott fel neki, valamint meghívta nyári gyakorlatra az Apple főhadiszállására.

Egyszer csak jött egy hívásom egy kaliforniai számról, felvettem, a vonal túloldalán pedig azt mondta a hang: »Hello, Tim Cook vagyok, az Apple vezérigazgatója.«

Paul apja egyébként eleinte nem volt túlságosan megbékélve az Apple Watch-csal, pénzkidobásnak érezte, és nem akarta, hogy a fia ilyesmire költsön. Az események után azonban magának és a feleségének is vásárolt egyet.

Források: Cult of Mac, 9to5Mac, WCVB, CBS.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!