imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook felszólalt a sokat vitatott brit törvényjavaslat ellen


Az Apple vezérigazgatója is szót emelt az Egyesült Királyság legújabb törvényjavaslata ellen, melynek értelmében a gyártók kötelesek lennének hozzáférést biztosítani a hatóságok részére a titkosításokhoz.

A javaslatról múlt héten az iMagazinon is olvashattatok: sokan egészen odáig mentek, hogy azt mondják, az Apple előbb fogja megszüntetni termékei forgalmazását az Egyesült Királyságban, mintsem, hogy ebbe belemenjen.

Most maga Tim Cook szólalt fel a kialakulóban lévő törvény ellen: szerinte egy ilyen szabályozásnak irtózatos következményei lehetnek, mind a biztonságtechnikát, mind a felhasználók magánszféráját illetően. A vezérigazgatóa The Daily Telegraphnak elmondta, hogy a javaslattal a kormány teljesen tévúton jár.

Ha megszünteted vagy gyengíted a titkosítást, azzal nem azok az emberek fognak sérülni, akik rossz dolgokat akarnak tenni. A jó emberek fognak sérülni. A többiek pontosan tudják, hova kell menjenek.

A törvényjavaslat a digitális megfigyelés számos “érzékeny” területét érinti, ha pedig megszavazzák, akkor minden kommunikációs csatorna használóját érinteni fogja az országban. A javaslat jelenlegi változata szerint például minden internetező böngészési előzményeit egy teljes éven keresztül tárolni fogja a kormány, hogy szükség esetén a hatóságok belenézhessenek.

Tim Cook a BoxWorks konferencián

Az Apple ugyanakkor ezidáig kitartott minden hasonló kéréssel szemben, nemrég például még az Egyesült Államok bíróságának kérését is vissza kellett utasítsa, mivel akkor sem tudnának a jelenlegi rendszerrel iMessage üzenetekben kutakodni, ha akarnának.

Cook továbbra is kitart a cég jelenlegi politikája mellett, és nem akar engedni a törvényjavaslatnak.

Ha meg akarod védeni az embereket akik a termékeidet használják, titkosításra van szükséged. Ha körülnézünk, látjük, hogy mennyi adatlopás zajlik napjainkban. Ezek a dolgok egyre gyakoribbá válnak. Ez nemcsak a magánszféra sérülésével járhat, de komoly biztonsági problmékat is eredményezhetnek. Ezért hiszünk az end to end alapú titkosításban, titkos hátsó ajtók nélkül.

Az ilyen adatlopásokért ugyanis Cook elmondása szerint emberek fizetnek meg: szellemi, testi egészségükkel, illetve saját pénzükkel. Az mindenesetre mindenképpen érdekes lesz, ha megszavazzák a törvényjavaslatot, hiszen ebben az esetben az Apple vagy biztonsági megoldásain enyhít, vagy valóban kivonul az Egyesült Királyság piacáról: egyik megoldás sem lenne éppen rájuk jellemző.

Forrás: The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!