imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook is felszólalt az amerikai rendőri túlkapások ellen


A rendőri túlkapások sajnos rendszeresek az Egyesült Államokban, azonban a héten különösen szörnyű fordulatot vettek a dolgok. A rendőrök (mindkét esetben fehérek) megkérdőjelezhető körülmények között agyonlőttek két feketét. Ezek után tüntetést szerveztek Dallasban a rendőri túlkapások ellen, ahol előre kitervelt, szervezett támadást hajtottak végre a rendőrök ellen, eddigi információk szerint megölve közülök ötöt. Tim Cook is felemelte a szavát az erőszakhullám ellen.

Amerikában sajnos tényleg működik az „előbb lövünk, aztán kérdezünk” eljárási módszer, azonban nem mindegy, hogy kik és milyen arányban esnek áldozatul ezeknek a rendőri túlkapásoknak. Azt se felejtsük azonban el, hogy abban az országban, ahol fél óra alatt mindenféle különösebb ellenőrzés nélkül vehet magának az ember egy félautomata fegyvert, egész más dolog rendőrnek lenni, mint mondjuk Magyarországon, ahol nagyon szigorúak a fegyvertartás szabályai. Barack Obama épp Lengyelországban tartózkodott, de közvetlen nyilatkozatot adott (még a dallasi események előtt), amiben kiemelte, hogy együttérez az áldozatok hozzátartozóival, de ez nem csökkenti a rendőrök munkája iránt érzett tiszteletét. A „fekete életek számítanak” (Black lives matter) mottóval kapcsolatban kiemelte, hogy minden élet számít, csak valamilyen oknál fogva a fekete amerikai állampolgárok sokkal inkább ki vannak szolgáltatva ezeknek az erőszakos, sokszor indokolatlan túlkapásoknak.

obama-minnesota-louisiana-shootings

A számok pedig nem hazudnak. 2015-ben 102 fegyvertelen feketét lőttek agyon a rendőrök Amerikában, ami összes eset 37%-a, míg a feketék az USA lakosságának csak a 13%-át teszik ki. Ötször annyi fegyvertelen feketét lőttek le, mint fehéret. Hogy ennek mi a tényleges oka – rasszizmus, társadalmi helyzet, speciális esetek – ahhoz átfogó szociológiai vizsgálatokra volna szükség. Tim Cook sem maradt szótlan az ügyben, és egyértelműen olyan utalást tett, hogy a feketék ellen elkövetett túlkapások egyszerűen igazságtalanok:

Már tudjuk, hogy Tim Cook aktivizmusa a vidéki Alabamából ered, ahol fiatalon sikerült megismerkednie egy homofób és kirekesztő közeggel. Valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy felemeli a szavát ezekben a kérdésekben. Sokan helytelenítik, hogy az Apple CEO-ja megszólal ilyen kérdésekben, de azért érdemes fejben tartani, hogy mint magánember, neki is lehet ám véleménye. Az pedig személyes döntés, hogy a pozícióját arra használja fel, hogy a saját elképzelései szerint változtasson a világon, ezzel lehet egyet nem érteni, de tiszteletben tartani is. Twitter bejegyzésében érzéketlennek nevezte a gyilkosságokat, amik arra emlékeztetnek minket, hogy az igazság még sokak számára egy távoli, elérhetetlen dolog, de tudunk mi ennél jobban is teljesíteni. Utána becsatolta John Lewis, Georgia állam kongresszusi tagjának és civiljogi aktivistának az üzenetét, akit 55 éve azért börtönöztek be, mert egy fehéreknek fenntartott mosdót használt, emlékeztetve mindenkit, hogy hosszú út áll mögöttük.

Forrás: Apple Insider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!