imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook is kikelt egy melegeket megbélyegző törvény ellen


Ha a világ legértékesebb cégének vagy a vezetője, akkor az üzleti a lehetőségek mellett van súlya annak, ha közéleti kérdésekben is megnyilvánulsz. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ez egy sürgető kötelesség: Steve Jobs alatt az Apple „érzéketlenebb” volt azokra a környezeti, közéleti és emberijogi kérdésekre, mint Tim Cook alatt.

Némi epével meg lehet jegyezni, hogy bezzeg Steve Jobs alatt csak arra koncentráltak, hogy minőségibb termékeket hozzanak létre, addig Tim Cook alatt a környezetvédelemmel meg az emberi jogokkal foglalkoznak, ahelyett, hogy végre egy jól működő iOS frissítést hoznának össze! Nyilván a kettőnek nem sok köze van egymáshoz, és fölösleges is szembeállítani őket, de Tim Cook aktivizmusa – ami alabamai gyermekkori élményeiből is fakad – nagyon látványos elüt Steve Jobs ilyen szempontból visszafogott magatartásától. Érdemes elgondolkodni azon, hogy egy márka mitől lesz vonzó, márpedig a 21. században egyre erősödik az a vonal, hogy a jó termékek/szolgáltatások mellett egy cég arculatának meghatározó eleme, hogy milyen ügyek mellett áll ki, vagy mi ellen szólal fel.

Apple Pride 2015

Bár az Apple vs. FBI ügy látszólag „lezárult” azzal, hogy az FBI állítólag feltörte az inkriminált iPhone 5c-t (vagy nem törték fel, és egyszerűen blöffölnek, mert tudják, hogy elvesztették volna a pert), az Apple kiállása az erős adatbiztonság és titkosítás mellett inkább kedvezően hatott a cég és Tim Cook megítélésére. Ugyanígy a megújuló energiaforrások használata és a környezetvédelem hangsúlyozása sem az a pont, ami eltaszíthat egy fogyasztót a termék megvásárlásától. Sajnos a nemi másság felvállalása azonban Bostontól Budapestig még képes megosztani embereket, bár a Szilícium-völgy eléggé egy platformon van ezen a téren. Ennek újabb bizonyítéka, hogy több mint 80 vállalatvezető és üzletember (többek között Tim Cook, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai, de ott találjuk az AirBnb, a Twitter, az Intel, az IBM vagy a Cisco képviselőit is) írta alá azt a nyílt levelet, amiben egy Észak-Karolinában elfogadott törvény ellen tiltakoznak, ill. kérik a republikánus Pat McCrory kormányzót, hogy írják át a törvényt. Ami bár indirekt módon azt hangsúlyozza, hogy védi az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transzgender) közösséghez tartozók privát szféráját, lényegében „kitiltja őket” azokból a mosdókból, zuhanyzókból és öltözőkből, ami nem egyezik meg a születési anyakönyvi kivonatukban szereplő nemükkel.

restroom-signs

Vihar a biliben? Lehet, de azért érdemes belegondolni, hogy akit minden nap atrocitások érnek a mássága miatt, annak ez mennyire hiányzik a napi rutinjába. Kérdés, hogy a tech-vállalatok milyen jogon szólnak bele egy állam autonóm törvényhozásába? A válasz az, hogy sehogy, hisz csak véleményt és kérést fogalmaztak meg, ugyanakkor onnan gyakorolhatnak nyomást, ami az ő terepük: az üzlet felől. A nyílt levél aláírói úgy fogalmaznak, hogy ez nem teszi vonzóvá az államot a fiatal tehetségek számára, és csak megnehezíti alkalmazottjaik életét. „Ez nem az az irány az állam részéről, amivel sikeres üzleti és gazdasági környezetet fognak teremteni, hogy odavonzzák a cégeket.” Az Apple közleménye így fogalmaz:

Az Apple Store-ok és a cégünk mindenki számára nyitott, függetlenül attól, hogy honnan származik, hogy néz ki, miben hisz és kit szeret. Ezért támogatjuk a [2015-ös] szövetségi Egyenlőségi törvényt [Equality Act]. Amerikaiakként a jövőnknek arról kellene szólnia, hogy a befogadásra és a jólétre koncentrálunk, nem a diszkriminácóra és a szegregációra. Csalódottak vagyunk, hogy McCrory kormányzó aláírta ezt a törvényt.

A levelet csütörökön juttatják el Észak-Karolina kormányzójának.

Forrás: Apple Insider

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!