imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Tim Cook is visszatérne a párizsi egyezménybe


Az Egyesült Államok legnagyobb vállalatai, köztük az Apple, a Microsoft és a Google vezetőivel egységesen követelik az USA elnökét, hogy térjenek vissza a párizsi egyezménybe.

A párizsi éghajlatvédelmi egyezmény az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási keretegyezménye (UNFCCC), amit 2015-ben kötött 185 tagország (köztük hazánkkal), és az alábbi célt tűzi ki:

A globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2 °C alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest, majd az erőfeszítések folytatásaként a hőmérséklet emelkedésének 1,5 °C alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest, elismerve, hogy ez jelentősen csökkenti az éghajlatváltozás kockázatait és hatásait.

Arról vitatkozhatunk, hogy vajon elég-e egy ilyen kezdeményezés a tudomány mai állapota szerint, de abban talán egyetért a világ, hogy kiindulási alapnak mindenképp jók és szükségesek az ilyen megállapodások, ezek nélkül nehéz lesz az unokáinknak egy jó állapotú golyóbis átadnunk.

Aztán jött a 2016-os választási kampány az USA-ban, amiben Donald Trump többször hangoztatta: a globális felmelegedés egy hoax, amit Kína talált ki, ezért elnökként az első lépése lesz kilépni a párizsi egyezményből. Megint vitatkozhatnánk a hoax definícióján, meg hozhatnánk tudományos tényeket, de felesleges lenne. A lényeg, hogy emberek tízmilliói elhitték ezt a szöveget, Trump pedig konzekvensen cselekedett beiktatása után. Ugyan az Egyesült Államokban az államok egy része egyenként megpróbál megfelelni saját szintjén az egyezménynek, de nehéz helyzetben vannak, amikor a legfelsőbb szinten a “tiszta szenet” tartják a jövő energiaforrásának.

Ez ellen az állapot ellen lépett most fel az Egyesült Államok legnagyobb szakszervezete, a AFL-CIO, ami több mint 12,5 millió munkás érdekét képviseli számos szektorból.

A petíció lényege, hogy Amerikában továbbra is népszerű a párizsi egyezmény, és nem arról van szó, hogy ez gyengítené a versenyképességüket a világban. Éppen ellenkezőleg, az egyezmény betartása segíti az olyan munkahelyek és vállalatok létrejöttét, amik stabilan megmaradnak. Az már egy szint, amikor a vállalatok maguk kérik a feltételek szigorítását.

A petíciót természetesen Tim Cook is aláírta, aki az alábbi gondolatokat osztotta meg Twitteren:

Az emberiség sohasem állt még szemben nagyobb és sürgősebb kihívással, mint a klímaváltozás – és ez ellen együtt kell szembenéznünk. Az Apple továbbra is folytatja a munkát, hogy a bolygót jobb állapotban adja át, mint ahogy találta, és olyan eszközöket állít elő, amik másokat is erre bátorítanak.

Az aláírók között találhatjuk a Microsoft, Google, Tesla, Danone, Walt Disney, Pepsico, Adobe, Hilton, IBM, Adidas, Nestlé vezetőit, de a lista tényleg olyan hosszú, hogy kár bárkit kiemelni (itt végignézhetitek, ha lejjebb görgettek).

Szerinted meddig kéne elmenniük a vállalatoknak a párizsi egyezmény kapcsán? És a párizsi egyezményt így hagynád vagy szigorítanál rajta?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!