imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook jobban vezeti az Apple-t mint Steve Jobs valaha?


A Quartz-on találtam ezt az érdekes és részletes cikket Dan Frommer tollából, amit most szeretnék megosztani veletek. Frommer szerint ahogy az Apple termékvonala egyre jobban érik és a növekedés lelassul, könnyű – talán túl könnyű – az Apple vezérigazgatóját, Tim Cookot kritizálni, hogy nem hasonlít eléggé Steve Jobsra, a legendás elődjére.

De ez nem az egész történet: amióta átvette az elnöki pozíciót, Cook több kulcsfontosságú lépést is tett – többek között olyanokat is, amelyekre Jobs sosem gondolt volna –, amellyel felkészítette az Apple-t egy újabb nagy dobásra.

Várakozás iValamire

Itt van egy általános, mellékesen odavetett kifogás Cookkal kapcsolatban: “Mutassa meg az eredetiséget, a találékonyságot” mondta Laurence Balter , a vezető marketing stratéga az Oracle Investment Research-től egy a New York Times által Cookról készített cikkben. “Mutassa meg a terméket.”

Ez a türelmetlen nézőpont az Apple-lel kapcsolatban. Már négy év eltelt az iPad megjelenése óta, évről-évre frissitésekkel. Eközben egy gyakran remélt Apple televíziós szett sosem valósult meg, és a Samsung már a harmadik generációs okosóráját mutathatja be, még mielőtt az Apple egyet is forgalomba hozott volna. A kritikusok szerint tisztán látható, hogy a Cook-féle Apple egyre romlik. Kísértet-járta birodalom?

De már régóta ez az Apple módszere. Még Jobs alatt is, a vállalat sok évet töltött el az új termékek fejlesztésével. Igazán nagy termékmegjelenések eddig is csak több év “semmittevés” után történtek. Rutinszerűen “későn” léptek be a piacokra, de minden alkalommal újrafogalmazva őket. Vagy kihagytak teljes termékvonalakat, melyek múló szeszélynek bizonyultak – emlékszik még valaki a netbookokra?

Gondoljunk vissza: Jobs 1997-ben vette át ismét az irányítást az Apple felett. Az első iMac nem sokkal később, egy évre rá debütált. De az első iPod egészen 2001-ig nem került forgalomba, bőven az első MP3 lejátszók után. Az első iPhone-nak további hat év kellett a megjelenésig, addigra már a Palm Treo-ja és a Nokia Symbianja már több millió felhasználóval rendelkezett. És még további három év kellett az iPad bemutatásáig. De minden egyes esetben az Apple bejelentése teljesen megváltoztatta az iparágat.

Még ha az Apple egy egész évet is vár a következő eszköz bejelentésével – még akkor is, ha elvileg “későn” lép be vele a piacra – ez nem teljesen szokatlan.

apple-unit-shipments-per-year-total-mac-ipod-iphone-ipad_chartbuilder
Cook a konyhában

Ami igazán lényeges a Cook-féle Apple-lel kapcsolatban: A vállalat teljesen felnőtt a feladathoz, most már kényelmesen tud évi 250 millió eszközt leszállítani – kétszer annyit, mint 2010-ben – mindenféle zavar nélkül.

Nem volt régen, amikor az Apple-nek anyagi forrásokat kellett elvonnia a Mactől, hogy az iPhone-t támogassa. Most a vállalat folyamatosan előrehozza a Mac OS X szoftver megjelenését, miközben újratervezte mindkét operációs rendszerét (OS X és iOS) az utóbbi két évben. A hosszú időn át az Apple-t nyomon követő John Gruber esszéjében remekül összefoglalja:

Az Apple eddig csak oké volt a sétálásban és rágózásban egyszerre, most már jól is csinálja.

És ahogyan az Apple nyilvánosságra hozta pár héttel ezelőtt a fejlesztői konferenciáján (WWDC), a cég eszközei a jövőben jobban fognak együttműködni egymással, mint korábban valaha.

A következő iOS és OS X verziók demonstrációja során az Apple bemutatta az integrációs folyamatát a különböző platformok között, egy rendkívül lenyűgöző felhős szolgáltatással támogatva mindezt. Egy lehetséges ok erre: Cook döntése, hogy elbocsátotta Jobs protezsáltját, Scott Forstall-t 2012-ben, melyet azzal magyarázott a cég, hogy “támogassa a hardver, a szoftver és a szervíz közötti együttműködést”. Ha az Apple legutóbbi bejelentései bármilyen utalást tartalmaznak, akkor ez az együttműködés meg is valósul, könnyű és egyértelmű lehetőségekkel a jövőbeli eszközök bővítésére, kisebb és nagyobb kijelzőkkel is.

Az Apple Cook irányítása alatt továbbra is olyan lépéseket tett – tudatosságot sugározva– amelyeket Jobs lehet, hogy soha sem támogatott volna. Különösen a nemrégiben megtörtént 3 milliárd dolláros Beats Music akvizíciót, amely a zene iparban segít megvalósítani a cég céljait. Nemrég lazítottak a titoktartási szerződésen, amely megtiltotta, hogy a rajongók és fejlesztők kommunikáljanak a béta szoftverről. A legújabb szoftverkészítő segédeszközök sokkal nagyobb hozzáférést biztosítanak az iPhone és iPad rendszeréhez a fejlesztőknek, lehetővé téve teljesen újfajta alkalmazások létrehozását. Sőt, most már a közösségi oldalakra is szabadabban írhatnak a dolgozók – időről időre még Cook is szokott tweetelni, Apple-től kezdve a sportokon át az emberi jogokig mindenféle témáról. Az Apple iBooks csapata meglepően hagyományos dolgokra is használja a Twittert, például létrehoz “beszélgetéseket” az írókkal, szerzőkkel.

Továbbá anekdoták is terjednek a dolgozói morál fejlődéséről, amely segíthet az Apple-nek új tehetségeket találni – vagy legalább visszaszorítani az aggályoskodást.

Múlt héten, amikor a WWDC-n lehetőségem nyílt az Apple szakemeberivel beszélni, tényleg olyan benyomásom volt, hogy boldogak

mondja Gruber egy nem rég megjelent podcastjában (ez a téma kb. a 42. percnél kezdődik). “Sőt, egy barátom azt mondta a WWDC-ről, hogy “Megint szórakoztató”, ami szerintem elég érdekes.”

Hol a növekedés?

Nyilván a szkeptikusok azt fogják mondani, hogy a működtetés mindig is Cook erőssége volt. Eközben a valóságot nem lehet elhanyagolni: az Apple növekedése egyre csak lassul.

apple-s-flattening-growth-rates-revenue-profit-unit-shipments_chartbuilder

Ennek egy része elkerülhetetlen volt. Az okostelefon-piac egyre érettebbé válik, és az Apple számai már olyan magaslatokat értek el, hogy elkerülhetetlen az eladások lassulása. Az iPhone a felelős az Apple részesedésének, profitjának és növekedésének több, mint a feléért – ami hihetetlen sikert vagy bukást jelenthet egy időszakon belül. De ez az, amiben Jobs, a termék-zseni jeleskedett – mindig elő volt készítve a következő nagy dobás, amikor szükség volt rá. Van már erre megoldása Cooknak? Vagy legalább megfelelő embereket tett a megfelelő pozíciókba?

Egy jel, hogy a valami folyamatban van: a Reuters riportja szerint a tajvani Quanta Computer jövő hónaptól kezdve megkezdi valamilyen Apple okosóra gyártását, ami állítólag egy 2,5”-es (kb. 6,35 cm-e-s) kijelzőt fog kapni, és egészség-fitnesz szenzorokat. Az Apple iPhone üzlete még mindig annyira nagy, hogy nem valószínű, hogy bármilyen új hordható eszköz rögtön meg fogja emelni a bevételeket. De ez csak az első lépés.

Közben, ahogy Matt Phillips a Quartztól is írja, Cook jó munkát végzett a Wall Streeten is, átalakítva az Apple-t a “világ leggyorsabban növekvő részvényéből legjobb jutalékot biztosító részvényévé”. Az Apple visszavásárolta a részvényeit, újra felosztotta, ezzel azt remélve, hogy nagyobb körben elérhetővé válik befektetők számára. A részvények árfolyama nemrég az egekbe szökött – nincsenek messze a mindenkori rekordtól – és még mindig magasan vannak Jobs 2011-es visszavonulása (és nem sokkal későbbi halála) óta is.

Screen Shot 2014-06-30 at 17.58.02

Mindig van arra esély, természetesen, hogy az Apple tartósan tagad, és a “következő nagy dobás” soha nem fog eljönni. Érdemes elgondolkodni, hogy mi fog akkor történni, ha az Apple valóban nem tudja újra elindítani a növekedést – vagy legalább arra a szintre hozni, amin az iPhone berobbanásánál volt. Amíg Cook bejelenti a következő nagy újítást, addig csak egyre több lesz a szkeptikus. De a legfrissebb jelzések a vállalat irányából erősek és biztatóak. Tim Cook sok szempontból jobban vezeti az Apple-t, mint Jobs valaha.

Forrás: Quartz

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!