imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook kínai vezetőkkel tárgyalt az adatlopás kapcsán


Hétfői hír, hogy Kínában az iCloud.com oldalat átirányítva feltételezhetően nem más, mint a kormány felhasználói adatokat csal ki a gyanútlan iPhone felhasználókból. Ezután Tim Cook Kínában vitatta meg a kormány tagjaival az adatvédelem alapvetéseit.

A GreatFire kínai digitális lehallgatás- és cenzúraellenes oldal derített fényt rá, hogy a távol-keleti ország felhasználói az iCloud.com weboldalt felkeresve nem közvetlenül az Apple szervereire kapcsolódnak, hanem egy közbeékelt, feltehetően a kormány megbízásából felállított, ismeretlen célú kiszolgálóra. Nem ok nélküli az aggodalom, hiszen így az iCloud felhasználói adatok nem az Apple biztonságos és titkosított szerverei felé kerülnek elsősorban elküldésre, hanem egy valószínűsíthetően adathalász szervezet rendszerébe.

Röviddel ezután Tim Cook, az Apple ügyvezető igazgatója személyesen látogatta meg a kínai kormány egyes politikusait, hogy fesztelen eszmecserét folytasson velük a felhasználók adatainak védelmét illetően. Hivatalos megerősítés híján is igen csak valószínű, hogy a kormány iCloud-os adathalászatának akart a végére járni. Kérdés, hogy sikerülhet-e egy amerikai cég vezetőjeként jobb belátásra bírni az amúgy nem éppen demokratikus eszme szerint kormányzó hatalmi csoportot.

 

forrás: Xinhuanet

Az Apple egyfajta gyorssegélyként egy hivatalos közleményben tájékoztatja felhasználóit, hogyan győződhetnek meg róla, hogy valóban az Apple szerveire kapcsolódnak-e, vagy van okuk félteni felhasználói adataikat. Természetesen a dokumentum csak egyfajta általános útmutató, hogy hogyan ellenőrizhetjük a kapcsolatunk biztonságosságát, és hivatalosan nincs köze a kínai eseményekhez, minden esetre beszédes, hogy a cikket közvetlenül a kémkedéssel kapcsolatos hír elterjedése után töltötték fel az Apple weboldalára.

Érdemes lesz figyelni az ezzel kapcsolatos híreket, hiszen akár az Apple, akár a kínai kormány változtat hozzáállásán, az történelmi jelentőségű lesz. Az Apple vezetősége nincs könnyű helyzetben, hiszen hagyományosan nagy hangsúlyt fektetnek az adatvédelemmel és biztonsággal kapcsolatos kommunikációjukra, amiben egyáltalán nem segít, hogy szolgáltatásukat bizonyíthatóan országos szintű és állandó jellegű adathalász tevékenységre használják fel. Ugyanakkor épp most kezdődött meg az iPhone 6 forgalmazása Kínában, és biztosra vehető, hogy rekord haszontól esik el a kaliforniai cég, ha valamilyen módon keresztbe tesz nekik az ország vezetősége. Esetleges kompromisszum lehet, ha az Apple beszünteti az iCloud szolgáltatást a kérdéses országban, de ez megint csak nem illene bele az Apple eddigi politikájába, és bizonyosan óriási felháborodást is keltene egyes körökben.

Sajnos a téma jellegéből adódóan rendkívül kevés információ érhető el egyelőre, de a kitudódó fejleményekről folyamatosan beszámolunk az iMagazin hasábjain.

Forrás: Xinhuanet
Borítókép: Business Insider

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!