imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook lett a Nike igazgatótanácsának az igazgatója


Úgy néz ki, hogy Tim Cook nem elégszik meg azzal, hogy a világ egyik legnagyobb cégét irányítja. 2005 óta tagja a Nike igazgatói tanácsának, most azonban Phil Knight Nike-társalapító visszavonulásával megüresedett az elnöki pozíció, és a lapok újraosztásánál az Apple CEO-ja is ászt húzott.

Mit csinál az igazgatói tanács, kik választják, és egyáltalán minek van? Valószínűleg mindenkinek van egy elképzelése arról, hogy hogyan működik az igazgatói tanács, de talán érdemes újra röviden elmondani, hisz így nyer értelmet Tim Cook új pozíciója, nem elfeledve, hogy az Apple-nek is ugyanúgy van egy igazgatótanácsa. Az igazgatótanácsot – nyilvános, tőzsdén jegyzett cég esetében – a részvényesek választják, ennek megfelelően az ő érdekeik képviselete is a feladatuk. Tehát ha veszek egy részvényt, akkor megbuktathatom Tim Cookot és eltörölhetem a Föld színéről a rozéarany termékeket? No azért nem ilyen egyszerű a helyzet, az amerikai tőzsdefelügyelet is szigorúbb szabályokat vezetett be, meg kell felelni bizonyos kritériumnak, hogy pl. jelöltet tudjanak állítani, akit aztán be tudnak szavazni az igazgatótanácsba. Mondjuk Carl Icahn, aki az összes Apple-részvény 1%-át birtokolta (de eladta), biztos nagyobb beleszólással rendelkezett, mint egy átlag részvényes, és érvényesíteni is próbálta az akaratát.

A Nike társalapítója, Phil Knight 78 évesen visszavonul.
A Nike társalapítója, Phil Knight 78 évesen visszavonul.

Az igazgatótanács legfőbb feladata mégis azonban – nagyon leegyszerűsítve – az, hogy megtalálja azt az embert (a CEO-t), aki elvezeti a céget. Ugyanígy ők le is válthatják ezt a személyt. Emellett kidolgozzák azokat a célokat és irányelveket, ami alapján a vezérigazgató elvezeti a céget. Egy jó igazgatótanács itt szépen vissza is vonul, és a cég működtetését, és a további vezetők kiválasztását a vezérigazgatóra hagyja. A CEO tagja az igazgatótanácsnak, azonban nem szokás, hogy elnökölje is azt. Phil Knight visszavonulása tervezett volt, és ő maga kérte a tanácsot, hogy a helyére Mark Parker elnök-vezérigazgató kerüljön. Hogy feloldják a pozícióhalmozásból fakadó bizonytalanságot, és megőrizzék a testület függetlenségét, gyakorlatilag létrehoztak Tim Cook számára egy külön pozíciót, így ő lesz a Nike igazgatótanácsának független vezető igazgatója. Az Apple és a Nike egyébként jó üzleti kapcsolatokat ápol, valószínűleg ez sem megy majd a barátság rovására.

Tim Cook egy Nike Roshe Run cipőben beszél az iOS 8-ról a WWDC-n, de a 2014-es iPhone bemutatón is ugyanez a cipő volt rajta.
Tim Cook egy Nike Roshe Run cipőben beszél az iOS 8-ról a WWDC-n, de a 2014-es iPhone bemutatón is ugyanez a cipő volt rajta.

A befektetők egyébként annak ellenére elégedetlenek a világ legnagyobb sportruhagyártójával, hogy 6%-kal nőttek az eladások, de az adott pénzügyi negyedévben nem nőttek akkorát, mint amennyit előzetesen vártak. Az Apple július 26-án ismerteti a befektetőkkal a harmadik pénzügyi negyedév számait, amiről előzetesen elég gyászosan nyilatkozott Tim Cook, talán pont azért, hogy elejét vegye az irreális elvárásoknak. Az Apple igazgatótanácsának az elnöke egyébként Arthur D. Levinson, de ott találjuk Al Gore volt amerikai alelnököt, vagy James A. Bellt, a Boeing egykori elnök-vezérigazgatóját is.

Forrás: Fortune

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!