imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook levélben akadt ki az Apple-dolgozókra


Még múlt héten történt egy ausztrál Apple Store-ban, hogy kiküldtek az üzletből hat 15-16 éves diákot, mert az alkalmazottak úgy gondolták, lopni akarnak. Az diákok természetesen felháborodtak az eseten, és úgy gondolták, leginkább a bőrszínük miatt részesültek „különleges bánásmódban”.

Az esetről videó is készült, ami a közösségi csatornáknak hála villámgyorsan szétterjedt az interneten, így a nagyobb hírportálok is átvették. Az esetet rasszista megmozdulásnak bélyegezték, ami különösen kellemetlen annak az Apple-nek, ami régóta hangoztatja, hogy mennyire nyitott és elfogadó cég, és kellemetlen Tim Cooknak is, aki többször kiállt ezen értékrend mellett.

Az eset után nem sokkal a boltvezető egyébként megkereste a diákokat, és az iskola igazgatójával együtt visszahívta őket az üzletbe, ahol hivatalosan is bocsánatot kért tőlük. Az Apple kiadott egy rövid közleményt is, amiben leírták, hogy a jövőben is mindent elkövetnek azért, hogy ne fordulhassanak elő hasonló esetek a cégnél. A diákok egyébként azt mondták, a bocsánatkéréssel lezártnak tekintik a dolgot, és úgy érzik, igazságot szolgáltattak nekik.

Az esetben érintett diákok közül öt, Petrie Alemu, Mabior Ater, Mihamed Semra, Ese Oseghale és Gereng Dere akik a hivatalos bocsánatkérésre érkeztek.
Az esetben érintett diákok közül öt, Petrie Alemu, Mabior Ater, Mihamed Semra, Ese Oseghale és Gereng Dere akik a hivatalos bocsánatkérésre érkeztek. | Kép forrása: The Sydney Morning Herald

Tim Cook azonban nem ment el szó nélkül az eset mellett, egy hosszú, cégen belüli e-mailt küldött az összes Apple-alkalmazott számára, amiben elfogadhatatlannak nevezi az esetet, és azt írja, hogy ez egyáltalán nem képviseli a cég értékeit. A levélhez – melynek tárgya „Az Apple nyitott” – a Buzzfeed jutott hozzá. Cook ezekkel a sorokkal kezdi:

Csapat,
Biztos vagyok benne, hogy mindannyian hallottatok már arról az elfogadhatatlan esetről, ami kedden történt a melbourne-i Highpoint bevásárlóközpontban lévő üzletünkben Ausztráliában. Néhány fiatalembert, akik egy közeli iskolában tanulnak, a biztonsági őrök felkértek a távozásra. A helyzet kezelése közben az egyik alkalmazottunk olyan választ adott, ami sokunkat megdöbbentett.

Amit az emberek láttak és hallottak az esetről a weben terjedő videóban nem képviseli az értékeinket. Ez nem egy olyan üzenet, amit valaha is közvetíteni akarnánk az ügyfeleink felé, vagy amit mi akarnánk hallani. Az alkalmazottunk azonnal kifejezte megbánását, és bocsánatot kért a diákoktól.

A Highpoint bevásárlóközpontban található Apple Store. | Kép forrása: Apple
A Highpoint bevásárlóközpontban található Apple Store. | Kép forrása: Apple

A levélben ezután kitér arra, hogy Kate, a boltvezető szerdán visszahívta a diákokat az üzletbe, bocsánatot kért, és elmondta nekik, hogy mindig szívesen látják őket vagy iskolatársaikat. Cook a levélben azt is leírja, hogy az ausztrál üzletben is rengeteg különböző nemzetiségű ember dolgozik együtt, akik összesen 9 különböző országból érkeztek. Hozzáteszi, hogy nagyon reméli, hogy elszigetelt esetről van szó, de a biztonság kedvéért az összes Apple Store vezetőjét továbbképzésre küldik, a program Ausztráliában indul. Végül ezzel zárja sorait:

A vásárlóink iránti tisztelet az alapja mindennek, amit az Apple-nél csinálunk. Ez az oka annak, hogy ennyi törődést viszünk a termékeinkbe. Ez az oka annak, hogy a boltjaink szépek és hívogatóak, valamint hogy különböző előnyöket nyújtanak a közelükben található közösségek számára. Ez az oka annak, hogy elköteleződtünk amellett, hogy gazdagabbá tegyük az emberek életét. Köszönöm az elhivatottságotokat az Apple felé, az értékeink felé, és az ügyfeleink felé, akiket van szerencsénk kiszolgálni.

Forrás: The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!