imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook Londonban beszélt az Apple Watch-ról


Tim Cook múlt héten Európában és Izraelben „turnézott”. A négynapos út első napján Brüsszelben járt az Európai Bizottságnál, majd átugrott Berlinbe ahol járt Angela Merkelnél és a Bildnél. Ezután Izraelbe ment, megnézni az Apple új irodáit, majd Londonba vezetett az útja, ahol a Covent Garden Apple Store-ba ugrott be meglepetésszerűen.

A látogatása nem volt előre bejelentve, úgyhogy a boltban dolgozók is teljesen megdöbbentek, amikor hirtelen feltűnt mögöttük a hátsó bejáraton belopózó Tim Cook. Hasonlóan meglepődtek az emberek is, akik csak nézelődni, vagy vásárolni ugrottak be az Apple Store-ba, ahol egyszer csak megjelent az Apple vezérigazgatója. Demózta egy kicsit az Apple Watch-ot pár vevőnek, és közös képeket lőtt a betérő emberekkel:

A boltba elkísérte a Telegraph újságírója is, aki egy rövid interjút is készített Tim Cookkal, természetesen főleg az Apple Watch-ról, amiről várhatóan minden részlet a közelgő, március 9-i Apple-bemutató után lesz nyilvános. Az interjúból kiderül, hogy sok millió más emberhez hasonlóan Tim Cook sem hordott már egy ideje karórát, hiszen az iPhone-ja mindig mutatta a pontos időt. Elmondása szerint egyetlen probléma volt ezzel: a csuklónkra pillantani néhány információ megtekintéséhez sokkal kevésbé udvariatlan és kevésbé tolakodó. Az Apple tehát valami olyanra készül a Telegraph szerint, amire korábban egy cég sem: megpróbál visszafordítani egy trendet, amit gyakorlatilag saját maga kezdett el. Az akarják, hogy újra kezdjünk el karórát hordani. Természetesen Tim már hónapok óta viseli a saját óráját, ami egy fehér szíjas Sport modell az éppen a boltban tartózkodók szerint. Azt mondja, annyira hozzászokott, hogy már nem is tudna nélküle élni, hiszen az összes üzenete és értesítése megjelenik rajta.

Tim Cook természetesen rendkívül elégedett Jony Ive munkájával, már ami a hardveres és a szoftveres dizájnt illeti, így szerinte divatkiegészítőként is tökéletesen megállja a helyét az Apple Watch – ahogyan azt az egyre gyakoribb Vogue-megjelenések is sejtetik. Ezen kívül órának is nagyszerű lesz, hiszen ígérete szerint 50 ezredmásodperces pontossággal képes az időt mutatni. Tim Cook azt mondja, hogy ki kell próbálni az órát ahhoz, hogy rájöjjünk, mennyire nagyszerű:

Pont olyan lesz majd, mint annak idején az iPhone: az emberek egy bizonyos céllal vették meg, például internetezni, aztán rájöttek, hogy mennyi más különböző funkció miatt szeretik még.

Szerinte rohamosan fog nőni a kifejezetten az Apple Watch-ra íródott alkalmazások száma is, és a technológia alapvetően alkalmas arra, hogy az emberek egészségén javítson. Természetesen méri például a pulzusunkat, de ennél szerinte jóval többről van szó: szól, ha túl sokat ülünk egy helyben, illetve mindenféle virtuális kitüntetéseket osztogat, ha többet mozgunk és egészségesebben élünk. Ez a fajta motiváció pedig szerintem is sokat számíthat.

Persze a fitneszen kívül rengeteg területen hasznos lehet az Apple Watch. Tim elmondása szerint például tökéletes lehet a jövőben arra, hogy a kocsikulcsunkat helyettesítse – és akkor megint az autóiparról beszélt egy Apple-vezető. Nem szabad elfelejteni továbbá az Apple Pay-t sem, ami az Egyesült Államokban a tavaly októberi elindulása óta a legnépszerűbb érintésmentes fizetési mód lett, és a hírek szerint idén Európába is megérkezhet.

#TimCook just sayin’… #Apple #CoventGarden #London

A photo posted by Model And Music Producer (@xavier_cookson_edwards) on

Az Apple Watch lehetőséget biztosít majd az üzeneteink szűrésére, így például csak a családtagoktól kapott, vagy egyéb szempontból fontos értesítésekkel zargat majd. Szerinte például megbeszéléseken is sokkal praktikusabb az, hogy a csuklójára jönnek meg az értesítések, és nem a telefonjára. Beszélt pár szót az akkumulátorról is: szerinte az Apple Watch egy napig fogja kibírni egy töltéssel, és gyorsabban töltődik majd 100%-ra, mint az iPhone. A Covent Gardenben dolgozó eladóknak azt is elmondta, hogy teljesen más eladni egy órát, mint a korábbi termékeiket:

Még soha nem árultunk semmi olyat, amit az emberek felpróbáltak volna a vásárlás előtt. Ezért szükség lehet majd a vásárlói élmény csiszolására.

Cook szerint az Apple Watch ismét egy szupersikeres termékkategóriát hoz majd létre. Eddig is voltak okosórák a piacon, mint ahogyan MP3-lejátszók is léteztek már az iPod megjelenésekor, vagy okostelefonok mikor bemutatkozott az iPhone. Az Apple Watch viszont forradalmasítja az okosórák kategóriáját, és ez lesz a modern okosóra, „az egyetlen amit meg akarsz majd venni.”

Covent Garden Apple Store | Kép: Peter Aaron
Covent Garden Apple Store | Kép: Peter Aaron

A Telegraph kitér kicsit az élményre, amit Tim Cook látogatása jelentett a boltban dolgozók számára. Senki nem tudott róla, hogy jön, mivel ez egy előre nem bejelentett látogatás volt. Mégis, amikor észrevették, hogy feltűnik a hátuk mögött, spontán összegyűltek, és hatalmas tapsvihar bontakozott ki. Az újságíró szerint ezt a hozzáállás nem látta korábban, amikor vezetőket kísért hasonló bolt-, iroda- vagy gyárlátogatásokra.

Tim Cook beszélt egy kicsit egy átlagos napjáról is. Minden nap hajnali 3:45-kor kel, majd egyből felveszi az Apple Watch-ot, amit az éjszaka folyamán tölt, mivel szeretné, ha minden napközbeni mozgását rögzítené. Ezután megnézi az e-mailjeit, majd ötkor az edzőteremben kezd, hogy fél hétre beérjen munkába. Ekkora már pontosan tudja, hogy mivel fog aznap foglalkozni. Azt mondja, hogy a korai kelésnek persze megvan a hátulütője is, hiszen este fél tíz és tíz között szokott lefeküdni. Viszont szereti a hajnali nyugalmat és csendet. A napirendjét nézve egyébként kiderül, hogy nagyjából 18 órát használja az Apple Watch-ot.

Forrás: Telegraph. Borítókép (mely nem a londoni látogatás során készült): Business Insider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!