imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook már teszteli az Apple Watch-os vércukorszintmérőt


Arról, hogy az Apple Watch következő nagy dobása a vércukorszintmérés lehet, már mi is írtunk korábban. Most a cég vezérigazgatóját látták az eszköz tesztelése közben az Apple Campuson, ami minden bizonnyal egy külső kiegészítő lesz.

Jelenleg a vércukorszintmérésre két lehetséges opció van. Magyarországon a legelterjedtebb a szurkálós módszer, aminek kétségtelen hátránya, hogy az eszközöknek vércseppre van szükséges, tehát a cukorbetegeknek akár naponta többször is meg kell szúrniuk magukat a vércukorszint monitorozásához. További hátránya az eljárásnak, hogy ugyebár nem folyamatosan mér, így nehéz a tendenciaszerű változásokat lekövetni.

Ennél egy fokkal fejlettebb technológia a bőr alá ültethető chip, ami bár a folyamatos ellenőrzést is lehetővé teszi, mégiscsak egy komolyabb beavatkozás szükséges hozzá, amire nem biztos, hogy mentálisan mindenki fel van készülve. Éppen ezért jelentene hatalmas előrelépést egy olyan viselhető eszköz, ami nem igényel semmi mást azon kívül, hogy viselni kell, mégis folyamatos kontrollt tenne lehetővé a páciensek számára.

Ahogy azt egy korábban közzétett forrásból tudjuk, az Apple feltehetőleg pont egy ilyen eszközön dolgozik. A hírek szerint egy apró csapat, az Apple főhadiszállásától teljes elszeparáltságban végzi a fejlesztést szakértők segítségével. A CNBC forrása szerint Tim Cook már használatba is vette az eszközt, mivel látták, ahogy az Apple Campuson egy Apple Watch-ra csatlakozó vércukorszintmérőt használ.

Ez egyben azt is jelenti, hogy minden bizonnyal nem magába az órába lesz beépítve a mérőműszer, hanem csak egy azzal kapcsolatban álló külső kiegészítő lesz. Ennek meg vannak a maga okai, Tim Cook korábban már beszélt róla, hogy nem szeretnék az FDA (Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság) validálási eljárásának alávetni az Apple Watch-ot. Ha maga az orvosi műszer egy külső kiegészítőben kapna helyet, akkor elég lenne csak azt jóváhagyatni a hatósággal, az okosórát nem érintené az eljárás.

Egy ilyen eszköz nem csak a cukorbetegek számára jelenthet életmódváltozást. Azáltal, hogy folyamatosan látod a vércukorszinted, nyomon követheted, hogy milyen ételek milyen hatást gyakorolnak rád, ebből pedig következtethetsz arra, milyen étrendet kell beállítanod ahhoz, hogy jó legyen a közérzeted és növeld a produktivitásod.

Erre az előnyre Tim Cook is felhívta a figyelmet, amikor az University of Glasgow-n tartott előadást a diákoknak még februárban. Egyrészt elmondta, hogy maga is több hete használ már egy vércukorszintmérő-eszközt (nem biztos, hogy azt, amiről a CNBC forrásai beszéltek most), aminek köszönhetően egészségesebb diétát alakított ki magának, másrészt beszélt egy ilyen műszer preventív előnyeiről is:

Mentálisan megterhelő naponta többször is megszúrnod magad azért, hogy megmérd a vércukorszinted. Jó esély van rá, hogy ha valaki folyamatosan felügyelni tudja a vércukorszintjét, és felismeri, hogy milyen ételek hogyan befolyásolják azt, akkor még azelőtt módosíthatja az étrendjét, mielőtt kialakul a diabétesz.

Személyes meggyőződésem, hogy egy pontos vércukorszintmérő funkció most a lehető legjobb dolog, ami az Apple Watch-csal történhet…

Forrás: CNBC

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!