imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook munkaideje 80%-ában iPadet használ


A héten bejelentett Apple–IBM szövetség kapcsán mondta el egy interjúban Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, hogy ő munkaideje 80%-át iPaden tölti, vagyis leginkább ezt a készüléket használja munkára. Azt is hozzátette, hogy szerinte mindenkinek így kellene tennie.

A szövetség az IBM-mel leginkább arról szól, hogy a két cég több mint 100, nagyvállalatok számára készített alkalmazást fog közösen fejleszteni a jövőben. Tim Cook azt mondta:

Képzeljük el, milyen lenne, ha a nagyvállalati alkalmazások ugyanolyan könnyen kezelhetőek lennének mint az otthoni appok. Ennek így kéne működnie.

Ez a meglátás volt az ösztönző ereje a két, egykor (igaz már kb. 30 évvel ezelőtt) hatalmas riválisnak számító cég közötti szövetségnek. Az IBM és az Apple megpróbálja együtt meglovagolni a „poszt-PC korszakot”, vagyis, hogy egyre többen használják az asztali vagy hordozható számítógépük helyett mobileszközeiket. Természetesen mint mindig, a cégek lassabban adoptálják az új technológiákat. Jeffrey Hammond, a Forrester Research elemzője azt mondta:

A cégek sokkal többet fektettek az ügyfeleiknek szánt alkalmazásokba, mint azokba, amiket saját alkalmazottaiknak készítenek. Folyamatosan azt hallom a munkatársaktól, hogy »Miért nem lehet ez is olyan könnyen használható, mint a saját appjaim«.

A legtöbb cég nem veszi figyelembe a táblagépek és okostelefonok egyedi lehetőségeit (és esetleges korlátait) amikor a saját üzleti alkalmazásaikat tervezik meg. Az Apple a partneri viszony bejelentésekor azt mondta, hogy az iOS eszközök a Fortune 500 cégek 98%-ánál megtalálhatók – leggyakrabban úgy, hogy a munkavállalók a saját eszközeiket viszik be a céghez. Ez, a mindinkább mobileszközök felé tolódó trend hozta létre a meglepő szövetséget a két óriás között, ami alapján az IBM iPhone-okat és iPadeket ad majd el az ügyfeleinek, és a szakembereik AppleCare szolgáltatásokat fognak nyújtani a cégeknek. Az IBM CEO-ja, Virginia Rometty ezt mondta az Apple-ről:

Az Apple mérnökei képesek a komplex, bonyolult dolgokat nagyon egyszerűen tálalni.

Az egyik első közös app polgári légitársaságok pilótáinak készül majd. Az alkalmazással a pilóták könnyedén eldönthetik, mennyi üzemanyagot érdemes magukkal vinniük egy-egy útra, több külső körülményt figyelembe véve. Rometty szerint ehhez nem csupán fel kell dolgozni a rengeteg adatot, hanem egy könnyedén átlátható, egyszerű formában kell prezentálni azokat a felhasználó számára. A cél az, hogy az átfogó statisztikáknak köszönhetően az alkalmazottak a legjobb döntéseket hozhassák meg.

iBM

Tim Cook azt is elmondta, hogy a laptopok még mindig jelentős túlsúlyban vannak üzleti környezetben, egy táblagépre három laptop jut. Ez azonban megváltozhat a jövőben a két cég közös alkalmazásainak megjelenése után, amikor Cook szerint az alkalmazottak alapjaiban más és alapvetően jobb módon végezhetik majd el a munkájukat. Az iPaddel kapcsolatban hozzátette:

Elképzelhetőnek tartom, hogy egyszer eljön majd az a nap, hogy minden cégnél mindenkinek van egy.

Az elképzelésekkel én abból a szempontból egyetértek, hogy valóban vannak olyan feladatok és munkakörök, ahol a megfelelő alkalmazásokkal egy iPad teljesen kiválthat egy asztali számítógépet vagy egy laptopot. Azt azonban erős túlzásnak érzem, hogy mindenkinek megfelelő lenne egy iPad. Valószínűleg Jony Ive sem tudná táblagépen megtervezni a következős generációs iPhone-t, mint ahogy én nem tudom elképzelni azt sem, hogy például a Photoshop elérje egyszer azt a szintet iPaden mint OS X alatt.

Személy szerint én kb. a munkám 10%-ában használok iOS eszközt, az is leginkább az iPhone-om, amiről e-maileket írok, vagy Google Analyticset böngészek. Az iPademet 99%-ban otthon használom, otthon viszont 99%-ban az iPademet használom. :) Vagyis ha nem dolgozom, a legfőbb eszközöm az iPad, otthon munkán kívül gyakorlatilag elő sem veszem a Macem.

Te mennyit használod munkára az iPhone-odat (telefonálást ne számítsuk) vagy az iPadedet?

Tényleg, gondolkozunk azon, hogy a Milyen alkalmazásokat használunk iPhone-on cikk nagy sikerére való tekintettel megírjuk az iPades verziót is, ha van rá igény. :)

Forrás: The Wall Street Journal. Borítókép: Business Insider.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!