imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook nem elégedett az Apple sokszínűségével


A cím alapján persze nem a termékpalettára kell gondolni, hanem az alkalmazottak etnikai és nemi összetételére. Az Apple tegnap adta ki történetének első diversity reportját („sokszínűségi jelentés” – van erre valami értelmes magyar szakkifejezés?), amiben a vállalat dolgozóit vizsgálták különféle demográfiai aspektusokból.

A jelentéssel kapcsolatban Tim Cook elmondta, hogy nem igazán elégedett, és van hova fejlődnie a cégnek ezen a téren, ahogy ez a jelentés weboldalán is szerepel:

Előre le kell szögeznem: vezérigazgatóként nem vagyok elégedett az ezen az oldalon található számokkal. Nem újdonság ez számunkra és egy ideje keményen dolgozunk rajta, hogy javítsunk a mutatókon. Tapasztalható némi fejlődés, és ugyanolyan elkötelezettek vagyunk az irányban, hogy fejlesszük a cég sokszínűségét, mint amilyen elkötelezettek vagyunk a termékeink fejlesztése során az innováció iránt.

Tim Cook azt is elmondja ezzel kapcsolatban, hogy CEO-ként jelenleg a listáján az első helyek között szerepel ennek a problémának a megoldása. Megemlíti, hogy rengeteg e-mailt kap a cég dolgozóival kapcsolatban, közülük pedig sok Kim Paulk-t említi. Kim a West 14th Street-i Apple Store egyik eladója, akinek gyerekkorában károsodott a látása és a hallása. A vásárlók rajonganak érte és az általa nyújtott színvonalas kiszolgálásért, azt szokták írni, hogy az Apple legjobb jellemvonásait testesíti meg. Gemma nevű segítőkutyáját pedig iDogként emlegetik.

Apple Diversity
A dolgozók az új Palo Altó-i Apple Store megnyitását ünneplik.

Cook kiemeli az Apple elkötelezettségét az oktatás fejlesztésének irányában és megemlíti, hogy 100 millió dollárt (több mint 24 milliárd forintot) ígértek a Barack Obama által elindított ConnectED kezdeményezés számára, melynek célja, hogy a gazdaságilag hátrányos helyzetű iskolák számára is csúcstechnológiás eszközöket biztosítsanak.

Az oldalon természetesen megtekinthető az Apple dolgozóinak összetétele is különböző szempontok alapján. Eszerint az Egyesült Államokban az alkalmazottak 55%-a fehér, 15%-a ázsiai, 11%-a latin, 7%-a fekete. 2%-uk mondta, hogy kettő vagy több csoporthoz tartozik, 9%-uk nem nyilatkozott, és 1% került az egyéb kategóriába. A vezetőségben ez az arány még inkább a fehérek irányába tolódik, itt 64%-kal képviselik magukat.

Apple Diversity Report

A nemek megoszlása globális szinten 70-30% a férfiak javára, ami egy elég rossz arány. A vezetés körében az arány tovább tolódik a férfiak irányába, továbbá a technológiai állások 80%-át töltik be férfiak. A részletes adatok az Apple weboldalán tekinthetők meg. A HR-osztály pedig egy videót is leforgatott a jelentéssel kapcsolatban:

Összehasonlításképpen: a Google-nél a nemek aránya pontosan megegyezik az Apple-nél tapasztalhatóval, etnikai szempontból pedig náluk még magasabb a fehérek aránya (60%), az ázsiaiak pedig 30%-ban képviselik magukat a cégnél az Egyesült Államokban. A Facebooknál is hasonlóak az arányok, a részletes adatokról ők is készítettek egy jelentést korábban.

Forrás: The Verge. Borítókép: Apple.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!