imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook nem fért fel a 200 legjobban kereső CEO listájára


Kb. eddig tartott az Apple részvények gyengélkedése. Warren Buffett egymilliárd dolláros bevásárlása után (mások is valószínűleg jól bevásároltak) a részvényárfolyam újra elérte a 100 dollárt, és bár az év elején az Alphabet/Google egy nagyon rövid időre letaszította az Apple-t a legértékesebb, tőzsdén jegyzett nyilvános cégek trónjáról, most már laza 50 milliárd dollárral több a cupertinói cég piaci kapitalizációja, mint a versenytársé. Azt hihetnénk, hogy ehhez mérten Tim Cook is billentős IFÁ-val viszi haza a pénzt. Meglepő módon egyáltalán nem, legalábbis a többi amerikai CEO-hoz képest.

A NYT megrendelésére az Equilar elemzői cég készítette el a felmérést a 200 legjobban kereső CEO-ról. A kritérium az volt, hogy a cég, amit vezetnek, legalább egymilliárd dolláros éves forgalmat bonyolítson le. 2014-hez képest 2015-re 15%-kal esett a vezetők éves fizetése, a Top 200 átlaga így tavaly 19,3 millió dollár volt. Fontos tudni, hogy ez természetesen nem mind készpénz, a kultúrautalványtól kezdve a törzsvásárlói kártyán át a gigantikus részvénycsomagokig minden juttatás benne van. 2011 óta most fordult elő először, hogy egyik CEO sem vitt haza 100 millió dollárnál többet. Tim Cook fel se fért a kétszázas listára, de sem az Alphabet, sem a Google CEO-it (Eric Schmidt, Sundar Pichai) nem találjuk ott. Egyedül Satya Nadella, a Microsoft CEO-ja fért fel a maga 18,3 millió dolláros juttatási csomagjával, amivel így is még átlag alatt van!

A lista vezetői. Forrás: NYT
A lista vezetői. Forrás: NYT

A listát egyébként az iráni-amerikai üzletember, az Expedia globális utazási ügynökség CEO-ja, Dara Khosrowshahi vezeti 94,6 millió dollárral. Ha megnézzük az Expedia piaci kapitalizációját, akkor azt látjuk , hogy a cég 16,71 milliárd dolláron áll, ami nagyjából semmi az óriás tech cégekhez képest, mégis a vezető sokkal több pénzt vesz ki belőle. A Top 5-ben két ember is van az Oracle részéről, tehát ők is inkább szeretik kivenni a cégből a pénzt, mint benne hagyni és építkezni belőle.

Persze nem kell félteni Tim Cookot, hogy nem jut pénz párizsis-répás zsömlére, mert bár 2015-ben éppen csak többet keresett 10 millió dollárnál, az Apple-nél óriási kilengések vannak, hogy épp kit, mikor és mekkora részvénycsomaggal jutalmaznak. Így Cook is kapott már jutalmul 58 millió dolláros részvénypakkot, és vezetésének első éveiben, így 2012-ben ő is 94 millió dollárt kaszált. Két dolgot is érdemes tisztázni: egyrészt attól még, hogy te vagy az Apple CEO-ja, még korántsem biztos, hogy te keresed a legtöbb pénzt, így Angela Ahrendts, Eddy Cue, Phil Schiller, de még a fő jogtanácsos Bruce Sewell is több pénzt keresett, mint Cook. Jony Ive-ról meg ne is beszéljünk, mert ő gyanúsan homályban van hagyva minden egyes alkalommal, ha szóba kerül a pénz. A másik, hogy most már tisztán látszik, Tim Cookot hidegen hagyja a pénz. Tavaly bejelentette, hogy teljes magánvagyonát (kb. 200 milliárd forint) eljótékonykodja, kivéve azt, amit unokaöccsének taníttatására tesz félre.

Források: The New York Times via Cult of Mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!