imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook: “Olyan munkát akartam, amit szeretek, de többé már nem ez a célom…”


Az Apple vezérigazgatója a Oxfordi Egyetemre látogatott egy új, diákoknak szóló “innovációs közeg”, a The Oxford Foundry megnyitójára. A rendezvény során egy beszélgetés kezdődött, ahol a szokásos rizsa mellet mesélt pár személyes dolgot is.

Őszintén szólva nem vagyok a Tim Cook interjúk nagy rajongója. Az Apple vezérigazgatója ritkán tud kilépni a maximális politikai korrektség és a betanult közhelygyűjtemény korlátai közül, és emiatt a nyilvános megszólalásai nem szoktak túl érdekfeszítőek lenni. Nem mondom, ezúttal sem tartogatott túl sok váratlan fordulatot az Oxfordi Egyetemen tartott beszélgetés, de legalább volt egy-két gondolat, ami túlmutatott a szépen becsomagolt semmin.

Például, mivel elsősorban a diákoknak beszélt, szó esett a fiatalkoráról. Arról, hogy az egyetem után hogyan vágott bele a munkakeresésbe, mik voltak a céljai és hogyan alakultak ezek a célok az évek során. Cook 1982-ben végzett Alabama állam egyik legjobb egyetemén, az Auburni Egyetem ipari mérnök szakán. Ahogy minden fiatal, elhagyva az iskola falait valami olyan munkát keresett, amit szeret majd csinálni. Később rájött, ez nem elég.

Felismertem, hogy nem az az élet célja, hogy szeresd a munkád, hanem hogy tágan értelmezve az emberiséget szolgáld. Ennek lesz az az eredménye, hogy szeretni fogod, amit csinálsz. Amikor felismertem, hogy nem a megfelelő helyen vagyok ehhez, akkor munkahelyet váltottam. A különbséget csak azután értettem meg igazán, miután az Apple-höz csatlakoztam (1998-ban – a szerk.), ahol a munkám és az értékeim tökéletesen igazodtak egymáshoz.

Tim Cook balra első-, jobbra másodéves egyetemistaként.

Cook elmondta, hogy nem volt egyszerű döntés az Apple-höz csatlakozni. Mindenki, akivel beszélt, minden pro és kontra összevetés azt erősítgette, hogy maradjon ott, ahol van (az IBM-nél), azonban az intuíciója mást súgott, és mint tudjuk, végül ezt követte. “Ez volt életem egyik legfontosabb döntése. Sőt, talán a legfontosabb.” – mondta a vezérigazgató.

A termékek tervezéséről Tim Cook egy elég egyszerű alapelvet osztott meg a diákokkal:

Gondolhatod, ha neked tetszik, akkor valószínűleg akad még rengeteg ember rajtad kívül is, akik imádni fogják. Ez az alapvető gondolat hajtja az Apple-t.

Tim Cook balra harmadéves, jobbra végzős egyetemistaként.

Ezután Cook arról beszélt, hogy miért fontos az “ügyfelek közelében maradni”, meghallgatni őket, és elérhetővé tenni magad számukra. Ez az egyik fő ok, amiért az Apple Apple Store-okat üzemeltet, és ezért kel fel minden reggel, saját szavaival élve, istentelenül korán: “Szeretem a napom első óráit arra szánni, hogy elolvasom a felhasználóink üzeneteit. Tudni akarom, mit gondolnak, tudni akarom, mit éreznek.”

A végére azért sikerült kicsit visszatérni a coelhoi magasságokba, amikor a hibákról beszélt, de ennyit igazán megbocsáthatunk a szentimentalizmusra hajlamos Cooknak.

Lesznek idők, amikor látványosan elbuksz. Nekem is rendszeresen vannak ilyenek. Ilyenkor muszáj, hogy legyen hited, és akkor az egész elmúlik majd. Nézz a tükörbe, és lásd a tükörképed, ahogy az lélegzik. A hiba nem pusztított el. Nem vagy halott. Nem ez a legnagyobb dolog a világban. Majd elmúlik. Néha ezt többször is megteszem egy nap. Csináld te is egy darabig és utána már nem kell emlékeztetned magad többé. Képes leszel elfogadni ezeket a hibákat… sőt, ami azt illeti, nem is hibaként fogsz rájuk tekinteni, hanem tanulságokként, és így már nem lesznek károsak.

A teljes videón található beszélgetésben még több mindenre is kitérnek. Például Cook megosztott pár gondolatot Steve Jobs-ról, az AR-ről, a jövőről és hasonlókról; ha gondolod, nézd végig.

Forrás: Macrumors

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!