imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook: Semmi nem helyettesíti az emberi érintkezést


Tim Cook, akit egyébként pont ma 11 éve neveztek ki az Apple COO-jának, egy a BuzzFeednek adott interjúban beszélt arról, hogy miért tartja “hatalmasnak” a kiterjesztett valóságot.

Amikor virtuális- és kiterjesztett valóságról (Augmented Reality – AR) beszélünk, akkor az Apple részéről még semmi biztos infót nem tudunk mondani. A konkurencia sorra dobja ki az elején még kezdetlegesnek mondható termékeket vagy koncepciókat . Eközben pedig az almás cég mindent titokban tartva szépen fejleszt valamit. Valami nagyot. Az Apple sokszor nem az első belépő a piacon, de ha kijön egy termékkel, biztosak lehetünk benne, hogy az majd újraformálja az adott szektort.

Semmi nem helyettesíti az emberi érintkezést és mi a technológiát ennek felerősítésére akarjuk használni.

Virtuális valóság illusztráció

Nem ez az első eset, hogy az Apple az AR felé kacsingat. Tim Cook  már korábban kifejtette érdeklődésüket a kiterjesztett valóság felé, de azt mondta, ez még egy távolabbi jövő.

Cook szavait és az Apple jövőbeni fejlesztéseit alátámaszthatja jó pár régebbi cégfelvásárlás és a területen fellelhető neves szakemberek Apple-höz való vándorlása. 2013-ban az Apple megszerezte azt a motion-capture-rel foglalkozó PrimeSense-t, akik anno a Microsoft első generációs Kinectje mögött álltak. Később 2015 májusában megvették a német virtuális valósággal foglalkozó Metaio nevű céget, rá pár hónapra pedig meglepetésszerűen megszerezték a Faceshiftet is.

Tim Cook munka közben

 

Ők egy olyan valós idejű motion-capture technológiával rendelkeztek, mint amit a Star Wars filmekben is használtak. Idén átigazolt az Apple-höz Yury Petrov a Facebook Oculus divíziójából, illetve Zeyu Li a Magic Leap korábbi munkatársa. Továbbá olyan kollégák érkeztek még, mint Doug Bowman, aki a Virgina Tech-nél az ember és számítástechnika kapcsolatával foglalkozó részleget vezette és tagja volt felelős designerként a Virginia The Cube projektnek. Ilyen szintű mozgolódás után pedig joggal várhatunk a közeljövőben valami igazán forradalmi terméket.

Nos, virtuális valóság. Azt gondolom, van pár érdekes alkalmazás, de nem annyira széleskörűen felhasználható, mint a kiterjesztett valóság – magyarázza Cook. A kiterjesztett valóságnak kell még idő, de úgy gondolom, erőteljesebb alapja van. Könnyebb lenne úgy beszélgetnünk, hogyha mindkettőnknek lenne már tapasztalata AR eszközökkel, igaz? Szerintem, ezekről jobb úgy beszélgetni, ha kézzel foghatók, nem pedig csak elmélet. A technológiának erősítenie kell, nem akadályoznia.

VR és AR

Vagyis Cook továbbra sem mondott még semmi konkrétumot, ám egyre sűrűbben beszél a kiterjesztett valóságról, ezért feltételezik többen, hogy ezt az utat jelölték ki a VR eszközök helyett. Azt pedig csak remélhetjük, hogy minél hamarabb láthatunk legalább videókat egy Apple AR koncepcióról.

Forrás: BuzzFeed

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!