imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook a Time „Év embere” döntőjében


A Time magazin 1927 óta hagyományosan minden évben megválasztja az „Év emberét”. 2014-ben sincs ez másképp, szerdán jelentik be az idei győztest. A cím sokszor szokott különböző vitákat kiváltani, ez valószínűleg idén sem lesz másképp.

Steve Jobs például sosem volt az év embere a Time magazinnál, noha címlapon többször is szerepelt, egészen pontosan hét alkalommal. Most a 8 döntőst mutatta be a magazin, melyek között ott van az Apple jelenlegi CEO-ja, Tim Cook is. Ha megnyeri az „Év embere” címet, akkor ebből a szempontból megelőzi Steve-et. Nézzük a döntőbe jutott nyolc jelöltet!

Steve Jobs a Time címlapján.
Steve Jobs a Time címlapján.

A fergusoni tüntetők
Nem ez lenne az első eset, hogy tüntetők legyenek az év emberei, 2011-ben többek között az arab tavasz, a Wall Streetet elfoglaló mozgalom résztvevői, a görög valamint moszkvai tüntetők lettek az év emberei. Fergusonban augusztusban kezdtek el tüntetni a rendőrség ellen, akik egy fegyvertelen fekete fiút lőttek le vitatott körülmények között, a tüntetések novemberben ismét felerősödtek, mikor felmentették a rendőrt, a hétvégén pedig még a New York-i Apple Store-t is elfoglalták a tüntetők.

Az ebola-járvány ellen küzdők
Ismét nem konkrét személy, hanem tágabb csoport a következő jelölt. Ők azok, akik minden idők legsúlyosabb ebola-járványának megfékezéséért küzdenek nap mint nap. A járvány a becslések alapján eddig több mint 7000 áldozatot szedett Nyugat-Afrikában.

Vlagyimir Putyin
Az orosz elnökkel, Putyinnal folyamatosan tele vannak a hírek, főleg nálunk Európában. A Time magazin összefoglalójából kiderül, hogy a Szocsiban rendezett olimpia, a Krím annektálása és az ukrán események „segítették” a jelöléshez. Ebből is látszik, hogy nem feltétlenül van pozitív kicsengése „Az év embere”-címnek. Egyébként 2007-ben Putyin egyszer már megkapta a címet.

Taylor Swift
Napjaink egyik legsikeresebb popelőadója. A Time figyelmét azzal sikerült felhívnia magára, hogy sokkolta a zeneipart azzal, hogy megtiltotta hogy a dalai elérhetőek legyenek a Spotify online streaming-szolgáltatásában. Taylor szerint a Spotify túl keveset fizet az előadóknak az alkotásaikért.

Tim Cook a Time magazin címlapján 2012-ben.
Tim Cook a Time magazin címlapján 2012-ben.

Jack Ma
Angoltanárként kezdte pályafutását, majd a világ egyik legnagyobb cégének, a nemrég a tőzsdére lépő Ailbabának az alapítója és CEO-ja lett. Az Alibaba piaci kapitalizációja nemrég meghaladta a legnagyobb amerikai kereskedelmi láncét, a Walmartét, jelenleg mintegy 266 milliárd dollár (66 ezer milliárd forint).

Masoud Barzani
Az iraki kurdok elnöke 2005 óta. A listára az Iszlám Állam terrorszervezet elleni sikeres harca miatt kerülhetett fel.

Roger Goodell
Az NFL, vagyis a legnagyobb amerikaifutball-szövetség vezetője. Az ő „uralkodása” alatt robbantak ki a közelmúlt nagy botrányai, például a fiatalabb játékosok ellen a csapattársak által elkövetett erőszakos cselekmények napvilágra kerülése.

Tim Cook
Végül pedig elérkeztünk az utolsó döntőshöz, Tim Cookhoz, aki az olvasóink számára valószínűleg nagyon is ismert, hiszen az Apple jelenlegi vezérigazgatója. A Time az összefoglalójában az iPhone 6 és iPhone 6 Plus, valamint az Apple Watch bemutatását emeli ki, illetve azt, hogy Tim a közelmúltban megjelent kiváló cikke alapján a Fortune 500 cégeket vezetők közül az első, aki nyíltan meleg.

Az eredményt tehát szerdán teszi közzé a Time magazin, a fenti 8 személy vagy csoport közül lesz valaki a 2014-es év embere. A közönségszavazáson egyébként az olvasók már döntöttek, nekik az indiai miniszterelnökre, Narendra Modira esett a választásuk. Én egyébként nem sok esélyt adok Timnek, szerintem az utóbbi napok illetve hónapok eseményei után vagy a fergusoni tüntetők, vagy az ebola ellen küzdők nyerik majd a címet. Tavaly egyébként Ferenc pápa volt az év embere, 2012-ben pedig második alkalommal nyerte el a címet Barack Obama.

Forrás és képek: Time.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!